Frykt for ny kuttbølge

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pMange bedrifter har i det lengste har håpet at etterspørselen skal ta seg opp, tror sjeføkonom.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Arbeidsmarkedet har utviklet seg langt bedre i Norge enn hva man kunne frykte.

Under dagens presentasjon av status for handels- og tjeneste-Norge, og forventningene for 2010, pekte HSH også på at det er en lysning.

Les også: Færre skal nedbemanne

Men sjeføkonom Lars Haartveit i HSH føler seg ikke trygg på at de positive tendensene i arbeidsmarkedet vil holde seg. Det kan være snakk om kun en utsettelse.

- Hvorfor har ikke bedrifter sagt opp folk i samme grad som normale forhold skulle tilsi? Vi har en periode bak oss hvor bedriftene har tjent gode penger, og det har vært vanskelig å få tak i kvalifisert arbeidskraft. Dermed tenker bedriftene at mangel på gode folk er normalsituasjonen i Norge, sier Haartveit.

- Stor fare
Så når realitetene synker inn frykter HSH derfor at flere mister jobben enn det vi har sett til nå.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi er nok over de verste nå, men veksten blir lav. Det skal ikke skje mye i disse forventningene før ledigheten øker, sier sjeføkonomen.

Haartveit tror det er en fare for at en del bedrifter i det lengste har håpet at etterspørselen skal ta seg opp.

- Men når de etter hvert ser at de ikke har den produksjonen de skal ha fremover, at oppgangen utebli eller blir forsinket, blir de nødt til å kutte likevel, og må gi slipp på frykten for at de ikke klarer å få tak i like gode folk igjen, sier Haartveit.

Han mener det fortsatt er en stor fare for at det ikke blir økonomisk bedring i utlandet med det første, noe som får konsekvenser for norske bedrifter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Omslaget i Norge
Han peker på at omslaget her til lands har kommet nå fordi rentenedgangen har gitt folk kraftig realinntektsvekst.

I tillegg virker tiltakspakkene, og de verste scenariene fra i fjor høst ble ikke noe av – og de fleste har beholdt jobben

Artikkelen fortsetter under annonsen

Her er HSHs prognoser for bransjene i detaljhandelen:

Dagligvarehandelen:
Ifølge HSH kan det se ut som dagligvare seiler rett i gjennom finanskrisen. Totalt sett har denne bransjen hold seg oppe, men bransjen merker endringer innad.

  1. Supermarkedene sliter, mens lavpris går så det griner. Folk handler på en annen måte enn før, i billigere kanaler, sier Haartveit.
  2. Mindre i restaurant – mer i dagligvare
  3. Mindre i kiosk/bensinstasjon – mer i dagligvare
  4. Mindre i fullsortimentsbutikker – mer i lavpriskjeder
  5. Økning for kjedenes egne merkevarer

Haartveit venter noe lavere prisvekst i 2010.

- Dagligvare vil få mindre drahjelp fra arbeidsinnvandringen fremover, sier sjeføkonomen, som venter at denne bransjen vil vokse omtrent som detaljhandel i alt.

Sportsbransjen:
Har mange gode år bak seg, og har trukket opp detaljhandelen i 2009. Men selv om bransjen fortsatt tar markedsandeler innenfor detaljhandelen blir ikke sport et like markant lokomotiv i 2010.

Klesbransjen:
Prisene faller, og er tilbake på 1981-nivå. Volumene er på rekordhøye nivåer. Nå er det økt salg av produkter i det øvre prisleiet som drar veksten.

Skobransjen:
2009 var bedre enn 2008. Her ventes en litt bedre vekst i 2010. Det ser ut til å være en tendens til å velge dyrere produkter også her.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Møbelbransjen:
Samlet sett et dårlig første halvår, men veksten var god i juli og august, og fortsetter gjennom høsten og inn i 2010, mener HSH.

Elektronikk:
Elendig start på 2009. Mange har skiftet til flatskjerm, og vil vente med å bytte til noe dyrere. Likevel kan det bli ny vekst. Mobiler og lap-top-er og mini-pc-er selger bra. I tillegg er det spenning knyttet til LED-tv fremover.

Byggmarkedet:
Svært svak start på året, men det har vært en bedring de siste månedene i privatmarkedet. Men proffmarkedet sliter fortsatt.

Les også: Færre skal nedbemanne
Investeringene stuper i norske bedrifter
Krisefest til neste år
Varsler krise for verftene