Småsparere bommer på børsen

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix

<pKjøper seg opp i taperaksjene.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Småsparere har systematisk tatt feil på Oslo Børs ved å satse på taperaksjer som fortsetter å falle i verdi, ifølge NHH-forsker Knut Nygaard, skriver Dagens Næringsliv.

Nygaard har med støtte fra Finansmarkedsfondet brukt det siste året på å fordype seg i handlingsmønsteret til de ulike investorgruppene på Oslo Børs.

Dårlig butikk
Ved hjelp av et unikt datasett har Nygaard funnet ut hvordan ulike investortyper har handlet på Oslo Børs i perioden 2002-2007. Gjennom anonymiserte eierdata i Verdipapirsentralen har Nygaard hatt anledning til å se hvem som har eid hver aksje til enhver tid.

Og konklusjonen er at småsparerne gjennomgående har kjøpt seg opp i taperaksjene.

Det har vært dårlig butikk. For taperaksjene har fortsatt trenden og gitt dårligere avkastning enn børsgjennomsnittet.

-Signal på en «god deal»
- Det ser ut til at småsparere kan bidra til en kortsiktig feilprising av aksjer. Ta ett eksempel: En aksje er verdt 100 kroner, og så eksploderer en fabrikk slik at alle er enige om at den nye verdien er ti kroner. Men husholdningsinvestorene tar den historiske aksjekursen som et signal på en «god deal» når aksjen faller. I stedet for at kursen umiddelbart blir ti kroner, blir kursfallet mer gradvis fordi denne typen investorer er villig til å kjøpe på vei ned, sier Nygaard til DN.

Også når det gjelder å ta gevinst skiller småsparererne seg ut fra andre grupper. De virker ifølge Nygaards funn å ha en ukuelig tro på at alt skal tilbake til normalen, og at «det som har gått ned, skal komme opp igjen».

Taper til utlendinger
De små privatinvestorenes rake motsetning er utlendingene, hovedsakelig store hedgefond og verdipapirfond.

I motsetning til småsparerne så har utlendingene en tendens til å ri vinneraksjene og selge unna taperne.

Mønsteret gjelder spesielt for små selskaper med liten aktivitet og høy risiko. I denne typen aksjer er småsparerne (40,3 prosent) og utlendinger (35,2 prosent) spesielt aktive.

Nygaards forskningsarbeid har ifølge DN blitt lagt merke til utenfor landet grenser, og han skal presentere sine konklusjoner på en større økonomikonferanse i Buenos Aires kommende helg.

Les også: Småsparere handlet som gale i konkursselskaper
- Kundene blir skrudd
Småsparere svetter mer enn proffene

Personvernpolicy