Slik får du Internett på hytta

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pHer er de beste tilbudene på mobilt bredbånd.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange benytter høstferien til å ta en siste tur på hytta, men for å lette litt på samvittigheten overfor arbeidsgiver er det nok mange som planlegger å få unnagjort litt jobbing i løpet av høstferien. Da er det som regel en stor fordel å ha tilgang til internett, noe du får med mobilt bredbånd.

Hvordan velge mobilt bredbånd

Vi har sett nærmere på de beste tilbudene på mobilt bredbånd for deg som ikke har dette fra før.

Hva skal du bruke det til?
Du får mobilt bredbåndsabonnementer som er tilpasset ulike bruksbehov. Det laveste nivået hos hver aktør inneholder som regel en liten mengde datatrafikk som er beregnet på dem som vil sjekke mail og nyheter, men ikke foreta noen kapasitetskrevende oppgaver på internett (nedlastning av programmer og media, streame video etc.).

Alternativt kan du bruke mobilen som modem, noe du finner mer informasjon om her. For litt hyppigere bruk kan du vanligvis surfe mer eller mindre fritt innen en gitt tidsramme for rundt 150 kroner per måned. Dette gjelder på kvelden og natten, samt i helger, men på dagtid betaler du for ekstra forbruk. Abonnementene har også bruksbegrensninger, slik at du får redusert hastighet dersom du bruker mer enn en viss mengde datatrafikk per måned.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ønsker du tilgang til internett via mobilt bredbånd døgnet rundt til en fast pris er det også mulig. Nå har til og med prisen per måned kommet ned til et ganske akseptabelt nivå – i underkant av 300 kroner. Som regel ligger bruksbegrensningen på 4-5 GB per måned, noe som er tilstrekkelig med mindre du foretar mange kapasitetskrevende oppgaver på internett.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er tre store aktører på mobilt bredbånd i Norge per i dag, og det er Telenor, NetCom og Ice.net. Chess og NextGenTel tilbyr de samme abonnementene som NetCom, dog under andre navn, mens Tele2 har også et mobilt bredbåndstilbud som til en viss grad viser at datapriser ikke er denne operatørens største styrke.

Lite bruk
Hvis du normalt ikke har bruk for mobilt bredbånd, men synes det kunne vært praktisk å ha i høstferien og en sjelden gang i blant ellers, finnes det nå flere gunstige løsninger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Som nevnt kan du bruke 3G-mobilen din som modem, men da bør du forsikre deg om at din mobiloperatør har lave løpende datapriser – eller tilbyr datapakker til en bra pris –, for hvis ikke blir dette en dyr affære.

Telenor revolusjonerte sitt mobile bredbåndstilbud for kort tid siden, og tilbyr nå en gunstig datapakke med 500 MB data for 99 kroner per måned (eller 149 kroner per måned i ett år med USB-modem). Dette abonnementet, Av&Til, fremstår som det desidert beste alternativet på markedet for lite bruk, ettersom datamengden er stor nok til at du fint kan sjekke mail og surfe på internett, og prisen er samtidig relativt overkommelig dersom du føler behov for å ha tilgang til internett hvor hen du befinner deg. Telenor har dessuten en kampanje frem til 30. september 2009 og gir deg de to første månedene gratis ved bestilling før denne dato.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

NetCom har en liten datapakke på 100 MB til 49 kroner per måned, men vi føler at dette er bedre egnet som en tilleggspakke for surfing på mobiltelefonen.

Datamengden er nemlig så liten at du fort risikerer å måtte betale en del kroner for overforbruk.

Ice.net har et spennende konsept, nemlig at du betaler per påbegynte uke. Dette koster (og har kostet i lang, lang tid) 175 kroner per uke, noe som etter dagens priser på markedet for øvrig virker litt i overkant. Særlig når du må ut med nesten 1 500 kroner for USB-modemet i tillegg, riktignok et engangsbeløp.

Middels bruk
De mest populære mobilt bredbåndsabonnementene er i følge 3G-tilbyderne de abonnementene som gir deg internettilgang på kveldstid og i helgene. Derfor har disse abonnementene også økt i pris den siste tiden hos Telenor og NetCom, som kompensasjon for at lavere og høyere prisnivåer har blitt billigere. Ice.net, som bruker CDMA-teknologi i stedet for 3G (bedre rekkevidde, noe høyere opplastningshastighet), har et abonnement som er beregnet for middels bruk som inkluderer en høyere datamengde.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I denne kategorien er det ingen abonnementer som utmerker seg særlig positivt i forhold til de andre. Det kommer nemlig veldig an på ditt bruksmønster. Hvis det holder å surfe mellom klokken 17-07 (Telenor Kveld&Helg) eller 17-08 (NetCom Fritid), samt i helgene, betaler du her henholdsvis 149 kroner per måned (198 kroner med USB-modem og bindingstid) eller 129 kroner (USB-modem koster 1 krone ved 1-års bindingstid).

Artikkelen fortsetter under annonsen

Med Telenor-abonnementet kan du surfe inntil 5 GB per måned, mens NetCom struper hastigheten din hvis du overstiger 2 GB per måned. Disse tilbudene fremstår derfor som jevngode.

Her har derimot også Tele2 et gunstig tilbud, nemlig Fritid til 99 kroner per måned. Med dette abonnementet kan du surfe mellom 17-08 på hverdager, samt i helger, med en bruksbegrensning på 5 GB. Modemet koster dessuten 589 kroner (engangsebløp), og det er en grei pris.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ice.net tilbyr imidlertid abonnementet Ofte, et abonnement som gir deg 1 GB data til 199 kroner per måned. Men for øyeblikket har Ice.net kampanje på dette abonnementet, og frem til nyttår betaler du derfor kun 99 kroner per måned for USB Ofte. Modem er inkludert ved 1-års bindingstid. På nettsidene til Ice.net oppgir tilbyderen at du får de tre første månedene gratis (annen kampanje?), og deretter 199 i månedspris, men med kampanjepriser får du uansett god valuta for pengene her. Med standardprisen på 199 kroner per måned kan det imidlertid hende at du heller bør velge et annet abonnement.

Høyt bruk
For, mens Ice.net la sine priser på is i påvente av opprydding i økonomiske forhold, har både Telenor og NetCom senket sine priser for høyt forbruk. Nå har Ice.net kommet seg på beina igjen, og har ansatt en ny Norgessjef; Det første Eivind Helgaker gjorde var å halvere prisen på de to mest populære abonnementene frem til nyttår – en etter vår oppfatning smart løsning for å skaffe seg litt tid til å vurdere prisplanen på mobilt bredbånd på nytt. Samtidig kan du som kunde godt av det.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

For høyt bruk er det heller ikke så mye som skiller de tre store aktørene på mobilt bredbånd. Ice.net Alltid gir deg «fri bruk» (med mulighet til å begrense hastigheten din ved svært høyt forbruk, normalt 5 GB) for 299 kroner per måned i hele Skandinavia.

Kampanjeprisen er enten 149 kroner per måned, eller de tre første månedene gratis ved 1-års avtale (USB-modem inkludert).

Telenor tilbyr deg å surfe inntil 5 GB per måned for 299 kroner per måned (eller 349 kroner med USB-modem og 1-års binding) med abonnementet Dag&Natt.

NetCom gir deg kun 4 GB før hastigheten strupes, men til gjengjeld er prisen 249 kroner per måned med abonnementet Hele Tiden (USB-modem til en krone ved 1-års bindingstid).

Med andre ord, hvis du ikke bruker mer enn 4 GB per måned, er NetCom «Hele Tiden» det beste alternativet for deg. Ønsker du Telenors 3G-dekning, eller av andre årsaker foretrekker Telenor som tilbyder, er også «Dag&Natt» et godt abonnement. Ice.net «Alltid» er utvilsomt ditt beste valg dersom du også har behov for å bruke mobilt bredbånd i Sverige og Danmark, eller om du skal bruke det på plasser hvor det ikke er god nok 3G-dekning. Nå er også prisnivået på lik linje med 3G-aktørene, noe som fremmer økt konkurranse i markedet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Høst, høsten, høsten er her
Som nevnt innledningsvis nærmer det seg høstferie. Hvis du i lengre tid har grublet over hvorvidt du skal kaste deg på mobilt bredbåndsbølgen og surfe overalt hvor du ferdes, kan nettopp høstferien være et vel så godt påskudd som noe annet til å prøve det ut. Først bør du imidlertid prøve å danne deg et bilde av hva du vil bruke tjenesten til. Synes du dette er vanskelig, finner du kanskje noen tips i denne artikkelen.

For øvrig bestiller du mobilt bredbånd her: Telenor , NetCom , Ice.net , Tele2 , Chess , NextGenTel.

Les også Hvordan velge mobilt bredbånd
Bruk mobilen som modem
En seier for mobilt bredbånd
Speedometeret gir svar