- Det løsner i hyttemarkedet

Illustrasjonsfoto: Colourbox
Illustrasjonsfoto: Colourbox
Artikkelen fortsetter under annonsen

<p«Folkehyttene» er mest populære, mener eiendomsdirektør. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Boligmeteret

Septemberutgaven av Boligmeteret viser at folks forventninger til boligprisene fremover er høye.

Her er det viktigste funnene i spørreundersøkelsen:

- Boligprisene fortsatte oppover i august og har økt med nær 16 prosent siden desember 2008. Forventningene til boligprisene fremover er høye. Det er fortsatt over 30 prosentpoeng flere som venter høyere enn lavere boligpriser om ett år.

- Antall husholdninger med kjøpsplaner steg noe fra august til september, men 3. kvartal er likevel svakere enn 2. kvartal. Antallet er redusert fra 138.000 husholdninger med kjøpsplaner i 2. kvartal til 111.000 i 3. kvartal (aug+sep).

- Boligsalget hittil i år ligger over både 2007 og 2008.

- Nedgang i andelen som mener deres økonomi er bedre nå enn for ett år siden etter kraftig oppgang i august. Forventningene fremover er fortsatt positive, men forventninger om høyere renter demper trolig optimismen rundt egen økonomi noe.

- Fortsatt mange som venter høyere renter om ett år. Rentene i pengemarkedet ser ut til å ha passert bunnen i juli.

- Videre fall i forventningene til arbeidsledigheten etter meget kraftig fall i august. Forbrukerne forventer at arbeidsledigheten ikke skal bli noe høyere om ett år enn den er nå. Arbeidsledigheten har økt fra 1,8 prosent i august 2008 til 3,0 prosent i august i år.

- Fortsatt skepsis mot å kjøpe før man har solgt, men usikkerheten dempes sakte. Et klart flertall (61 prosent) ville solgt før de kjøpte. I november i fjor var andelen på sitt høyeste (71 prosent).

- Formidlingstiden ligger fortsatt høyere enn på samme tid i fjor.

- Antall boliger til salgs gikk solid opp i september etter sterkere fall enn normalt i juli-august. Likevel er det færre boliger til salgs i september i år enn i september i fjor.

HYTTEKALKULATORER:
Hyttekalkulator
Her kan du beregne hva hytta koster deg, eller kanskje du tjener på å eie hytta?

Hytteskattkalkulator
Her kan du beregne skatten du får på utleie av hytta.

Hytteutleie
Hvor mye kan du tjene på å leie ut hytta? Legg inn forutsetningene for hytta du eier, eller kan tenke deg å eie.

24.000 husholdninger har planer om å kjøpe fritidsbolig. Det er omtrent like mange som i fjor høst, men cirka 4.000 færre enn i 2. kvartal 2009.

Det viser septemberutgaven av Boligmeteret, som Opinion utarbeider for Eiendomsmegler1.

Selv om hyttekjøperne er forsiktige, mener administrerende direktør Odd Nymark i Eiendomsmegler 1 Oslo og Akershus at det er en endring på gang.

- Ting tyder på at det er i ferd med å løsne i hyttemarkedet. Kanskje ikke for de aller dyreste, men for mer ordinære hytter for folk flest. Markedet for hytter opp mot tre millioner kroner er et helt annet enn i fjor, sier administrerende direktør Odd Nymark i Eiendomsmegler 1 Oslo og Akershus.

Flere deler hans syn.

Les også : - Hytteprisene skal opp

- Oppdemmet behov
Nymark peker på at usikkerheten rundt finanskrisen er i ferd med å svinne hen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Folks privatøkonomi er svært god grunnet lav rente, og frykten for økt arbeidsledighet er nesten borte. I tillegg er bankene mer villige til å låne ut penger til privatpersoner, sier Nymark.

Han mener det har blitt et oppdemmet behov for hyttekjøp etter som mange utsatte det da usikkerheten rundt økonomien var som størst.

Hyttekalkulator : Her kan du beregne hva hytta koster deg, eller kanskje du tjener på å eie hytta?

- Jeg tror ikke de norske folkesjelen har endret seg, slik at de aller fleste ønsker å ha en fritidsbolig enten det er ved sjøen eller på fjellet, sier Nymark.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han tror kjøpsvilligheten vil vare fremover, men mener naturlig nok at det avhenger av rentenivået.

- Folk flest venter at rentene skal stige. Men så lenge det ikke blir en kraftigere stigning enn det nå ligger an til, tror jeg både omsetningen og forventningene til hyttemarkedet vil bedre seg, sier Nymark.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Fører til prisstigning
Byggeaktiviteten er på et lavmål, og utbudet av hytter har falt rundt ti prosent i forholdet til toppen i fjor høst.

- Dette vil nok føre til prisstigning. Samtidig er det nok mange utbyggere og tomteeiere som godt kunne tenke seg å sette i gang prosjekter. Så utbudet vil nok øke igjen etter hvert som etterspørselen tiltar. Derfor har jeg ikke tro på at vi får noen voldsom prisvekst på fritidsboliger. Men fallet siden toppen var voldsomt, og omsetningen forsvant nesten helt. Dette tar vi nok snart igjen, sier Nymark.

Les også: - Hytteprisene skal opp
40 prosent over takst
Kjøp hytte uten å få dårligere råd