DnB NOR vil hente inn 14 milliarder

Rune Bjerke, konsernsjef i DnB Nor. Foto: Scanpix
Rune Bjerke, konsernsjef i DnB Nor. Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pDnB NORs styre vil styrke egenkapitalen med 14 milliarder kroner gjennom en emisjon av ordinære aksjer, melder banken fredag morgen.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Aksjeemisjonen er støttet av DnB NORs største aksjonærer, og kjernekapitaldekningen vil øke til 11,3 prosent.

– Denne transaksjonen vil øke vår evne til å møte våre kunders finansieringsbehov fremover. Aksjeemisjonen vil samtidig posisjonere oss bedre for høyere kapitaldekningskrav i banksektoren, samtidig som vi raskere vil kunne gjenoppta vår langsiktige utbyttepolitikk, sier konsernsjef Rune Bjerke i en kommentar.

Banken mener aksjonærer og kunder vil være tjent med at selskapet henter egenkapital gjennom en ordinær fortrinnsrettsemisjon og vil derfor ikke søke om kapital fra Statens Finansfond.

– Statens Finansfond har spilt en svært viktig rolle i den urolige tiden vi har vært gjennom. I dag fremstår det ordinære markedet mest attraktivt for DnB NOR fordi det gir tilgang til permanent kapital, sikrer likebehandling av alle våre mer enn 45.000 aksjonærer og tilbyr ordinær egenkapital til konkurransedyktige betingelser.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen positiv

Nærings- og handelsdepartementet opplyser at regjeringen er positiv til å delta i emisjonen og at det i løpet av kort tid vil legges fram forslag for Stortinget om at staten skal delta med sin forholdsmessige andel i egenkapitalutvidelsen. Slik opprettholdes den statlige eierandelen på 34 prosent i selskapet.

– Regjeringen stiller seg positiv til styrets forslag om en emisjon i DnB NOR med fortrinnsrett for dagens aksjonærer, sier nærings- og handelsminister Sylvia Brustad (Ap),

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun anser emisjonen som et sunt tegn både for selskapet og markedet.

– Emisjonen vil styrke kjernekapitaldekningen i selskapet og øke bankens finansielle robusthet på en måte som gir like muligheter for alle aksjonærer til å delta, fortsetter hun.

Regjeringen tar forbehold om at Stortinget gir sitt samtykke til emisjonen og at emisjonsvilkårene er akseptable.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gjennomføres i desember

Det forventes at en fullmakt fra Stortinget vil være på plass i siste halvdel av november. DnB NOR vil så innkalle til en ekstraordinær generalforsamling som forventes å bli arrangert like etter Stortingets godkjennelse. Tegningsperioden vil starte like etter dette, og det forventes at emisjonen vil være gjennomført innen midten av desember.

Både Sparebankstiftelsen DnB NOR og Folketrygdfondet støtter emisjonen og har inngått avtaler om å garantere og tegne seg for sine forholdsmessige andeler på henholdsvis 10 og 3,8 prosent. (©NTB)