Jakter på skjulte formuer i utlandet

Kortbruk i Norge kan avsløre utenlandsformuer (foto: Colorbox).
Kortbruk i Norge kan avsløre utenlandsformuer (foto: Colorbox).
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pSkatteetaten gransker nå 25 nordmenn etter mistanke om at de har skjult penger i utlandet.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Skatteetaten har disse brukt utenlandske betalingskort i Norge for mellom 600.000 og 3,6 millioner kroner.

– Det er brukt betydelige beløp uten at vi kan se spor av kilden til den slags pengebruk i deres selvangivelser. Vi har grunn til å mistenke at det dreier seg om midler fra inntekter eller formuer som er unndratt beskatning i Norge, sier skattedirektør Svein Kristensen.

Komplisert
De 25 sakene som nå skal etterforskes dreier seg om uttak av mellom 600.000 og 3,6 millioner kroner over en fireårsperiode fra 2004 til 2008. Flere saker vil bli fordelt til regionene i løpet av vinteren.

Nå starter det tidkrevende og kompliserte arbeidet med å spore opp pengene. Mange går drastisk til verks for å gjemme sine verdier for fellesskapet, ifølge skattedirektøren.

Det var for ett år siden Skatteetaten fikk lovhjemmel til å hente informasjon om innehavere av utenlandske betalingskort. Betalingskortprosjektet ledes av Skatt nord, som allerede har analysert en enorm mengde data.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

39 milliarder
Prosjektet har lagt til grunn data fra 51 millioner transaksjoner som omfatter til sammen 39 milliarder kroner og 8,96 millioner unike kort. De fleste kortene er brukt av utenlandske turister og forretningsreisende på besøk i Norge, men det er også mange av de utenlandske kortene som eies av nordmenn og brukes for betydelige beløp.

Per dags dato er det identifisert ca. 1.000 kort med opplysninger om kortinnehaver, opplyser Skatteetaten. (©NTB)