Strømprisen faller fortsatt

Illustrasjonsfoto: Colorbox
Illustrasjonsfoto: Colorbox
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pPrisen på strøm fortsetter å falle. Den rene spotprisen på kraftbørsen NordPool lå torsdag under 20 øre i alle de norske elspotområdene – og pilene peker fortsatt nedover.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Mer om strøm

Spotprisoversikt strøm
Prisoversikt som viser priser fra de landsdekkende leverandørene av spotpris. Oversikten viser priser på fire forskjellige forbruksnivåer.

Avtaletyper for strøm
Hvilken type avtale er mest lønnsom å velge?

Strømkalkulator
Her ser du hvordan strømprisen blir bygd opp, og hvor mye du må betale per år. Prisen består av kraftpris, pris på nettleie, forbruksavgift og merverdiavgift.

Torsdag var spotprisen på strøm rimeligst i nord og dyrest i sør, men i hele landet koster strømmen nå mindre enn det halve av hva den gjorde for ett år siden. Det er godt nytt for husholdningene.

I Tromsø lå spotprisen på kraftbørsen NordPool torsdag på 16,79 øre per kilowattime (kWh), i Trondheim 16,80 øre, i Molde 19,54 øre og i Bergen og Oslo 19,77 øre. Det er lenge siden sist det var så lave spotpriser nord for Dovre.

Senker prisene
Strømleverandørene følger etter kraftbørsen og senker stadig sine priser til husholdningene. Fem leverandører tilbyr standard variabel strøm til under 30 øre/kWh. Det er Vitel, Tussa-24, NorgesEnergi GUL, Gudbrandsdal Energi Lavpris og Ustekveikja Pre som har den rimeligste strømmen.

I øyeblikket er det rundt 2.000 kroner i året å spare på å velge billigste leverandør sammenlignet med den dyreste landsdekkende.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Påslag på spot (markedspris) har to aktører som er i en klasse for seg selv: Gudbrandsdal Energi Lavpris med et påslag på bare 0,10 øre/kWh og Vitel like bak med et påslag på 0,14 øre/kWh.

Fastpris
Ett års fastprisavtale kan også handles for svært gunstige priser for tiden. Den som velger fastpris får den beste avtalen hos Rauma Energi Kraft (37,90 øre/kWh), SKS Kraftsalg (38 øre kWh) og Ustekveikja Energi AS 38,10 øre.

Alle prisene over er hentet fra Konkurransetilsynets oversikt over landsdekkende leverandører og baserer seg på et strømforbruk på 20.000 kWh i året. Leverandører som leverer strøm i et begrenset område kan tilby priser som er minst like gode.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Grovt kan strømregningen deles inn i tre like store deler, der strømpris, nettleie og avgifter til staten utgjør hver sin tredel, sier kommunikasjonsdirektør Kristian Pladsen i Energibedriftenes landsforening (EBL) til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dermed er det en betydelig høyere sum enn de rundt 30 øre/kWh til strømleverandøren som kommer på strømregningen seks ganger i året.

Mye vann
Det er en god situasjon for kraftreservene i Norge foran denne vinteren. Ved utgangen av uke 38 var vannmagasinene 86,6 prosent fulle og regnet fortsetter å hølje ned i store deler av landet.

Fyllingsgraden er fortsatt 1,7 prosentenheter lavere enn normalt for årstiden, melder Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

For andre uke på rad er det jevnere priser enn på lenge mellom de ulike elspotområdene. Det vanlige noen år har vært billig strøm i sør og noe dyrere i nord. Nå har denne situasjonen endret seg, og børsprisen har til og med blitt noe lavere i Midt- og Nord-Norge enn i Sør-Norge de siste dagene. (©NTB)