- Bør tåle 7-8 prosent rente

Visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad (foto: Scanpix).
Visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad (foto: Scanpix).
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pVisesentralbanksjef Jan F. Qvigstad frykter imidlertid at mange boligkjøpere ikke har lært. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I takt med et stadig lavere rentenivå har norske boligpriser steget 10,1 prosent siden prisbunnen i november ifjor. Visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad frykter at mange boligkjøpere nå tar seg vann over hodet i jakten på drømmeboligen.

Visesentralbanksjefen mistenker at noen har latt seg friste av at dagens rekordlave boligrenter og ikke tatt høyde for at renten normalt ligger en god del høyere.

- Den veldig sterke veksten vi har sett i boligprisene er vi ikke så glade for. Vi er redde for at folk ikke lærer, sa Qvigstad på pressekonferansen i Norges Bank onsdag.

Frykter nærsynte boligkjøpere
Sentralbanken valgte idag å holde renten på rekordlave 1,25 prosent. Men det blir mer og mer tydelig at det snart kan komme en renteøkning. Idag sa Qvigstad at sentralbanken vurderte som et alternativ å øke renten. Det tolker ekspertene som at det nå er mer eller mindre sikkert at renten går opp i oktober.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Qvigstad frykter at enkelte boligkjøpere har vært nærsynte og ikke tatt høyde for at renten kan øke mye.

- Da har bankene et spesielt ansvar for å veilede dem. Jeg går ut fra at bankene tester om privatøkonomien tåler en rente på boliglån på syv-åtte prosent, sier visesentralbanksjefen.

Ekspertene er uenige, men boliglånet ditt kan bli mange tusen kroner dyrere om et år. Les mer: Så mye dyrere blir boliglånet ditt neste høst

Kraftig prisvekst
Qvigstad mener vi skal være glade for at boligprisene faktisk stiger igjen. Men at prisveksten er så kraftig, gjør ham urolig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Boligprisene har økt og vi skal være glade for at det er bedre likviditet i boligmarkedet. For de som har kjøpt bolig og sitter med en bolig usolgt ,er det nå mulig å selge. For enkeltpersoner og enkelthusholdninger er det veldig bra at det er blitt bedre likviditet i boligmarkedet, sier Qvigstad.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Langsiktig investering
Qvigstad minner om at en normal boligrente ligger langt over dagens nivå, og at boligkjøperne derfor må ta høyde for dette. Spesielt siden bolig er en langsiktig investering.

- De som kjøper bolig må være klar over, og er sikkert klar over, at de tar en investering som binder dem økonomisk for 20 år. De må ikke se på boligrenten slik den er i dag på tre prosent, de må tenke seg en boligrente som er minst tre-fire prosent høyere som normalt. Og det går jeg ut fra at de gjør, sier visesentralbanksjefen.

Ekspertene: - Nå blir det rentehopp i oktober

Les også: Norges Bank: - Faren er ikke over