- Hytteprisene skal opp

Illustrasjonsfoto: Scanpix
Illustrasjonsfoto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pFortsatt rekordlave renter vil gi økt prisoppgang i hyttemarkedet, mener partner Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Idag ligger det 3.354 fritidsboliger til salgs på Finn.no. «All time high» ble nådd ved inngangen til oktober ifjor - da var det drøyt 3.800 fritidsboliger til salgs.

Markedet har lenge flommet over av usolgte hytter, særlig på fjellet. Men nå ser det ut til at lageret er på vei ned.

Hytteprisene falt markert i siste kvartal ifjor og første kvartal i år: Kraftig fall i hytteprisene

- Men bortsett fra dette har hyttemarkedet vært stabilt og klart seg overraskende bra gjennom finanskrisen. Prisene har steget, omsetningen sunket. Kraftig nedgang i nybyggingen er årsaken til at det idag ligger langt færre fritidsboliger ute til salgs enn ifjor høst. Idag er situasjonen slik at man ikke igangsetter nye hytteprosjekter uten at man har nok kjøpere på forhånd, sier partner Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret til DN.no.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han peker også på at spekulasjonsobjektene og «palassene» stort sett har forsvunnet fra markedet.

- Har fått en korreksjon
- Vi har fått en korreksjon på nybygging, og det har gitt et sunnere hyttemarked. I alle fall langt sunnere enn for to år siden, sier Øye.

Boligprisene har fyrt opp fritidsboligmarkedet hittil i år. Hyttesalget har vært haltende, men prisene har gått motsatt vei.

I andre kvartal 2009 ble det tinglyst seks prosent færre bebygde fritidseiendommer i fritt salg sammenliknet med samme kvartal ifjor.

Gjennomsnittlig kjøpesum per omsetning for disse eiendommene var på nesten 1,5 millioner kroner, en økning på tre prosent i forhold til samme periode året før.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les mer her:
Hytteprisene mot nytt rekordnivå

Venter moderat prisøkning
- Det er grunn til å forvente en mer moderat prisøkning fremover, men med fortsatt lav rente og høye boligpriser er det ingenting som tyder på at hytteprisene ikke skal videre oppover. Et prisfall er det i alle fall ikke snakk om! sier Øye til DN.no.

Norges Bank besluttet onsdag å holde styringsrenten i ro på rekordlave 1,25 prosent. Og selv om renten skal opp, sannsynligvis allerede før jul, tror ekspertene at renten vil forbli lav i lang tid fremover.

Les også: Uendret rente
- Nå blir det rentehopp i oktober
- Faren er ikke over