- De får det nok med seg

Shakeb Syed, makroøkonom Handelsbanken (foto: Scanpix).
Shakeb Syed, makroøkonom Handelsbanken (foto: Scanpix).
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pMakroøkonom Shakeb Syed i Handelsbanken mener dagens ledighetstall øker sannsynligheten for rentehopp i ettermiddag. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter en kraftig ledighetsoppgang i begynnelsen av året ser det norske arbeidsmarkedet ut til å ha stabilisert seg utover sommeren.

Ifølge arbeidskraftsundersøkelsen (Aku), som Statistisk sentralbyrå la frem i dag, holdt ledighetsraten seg uendret på 3,0 prosent fra juni til juli i år.

Les også : Ledigheten står stille

- Generelt er bildet for arbeidsmarkedet at det ikke blir så svakt som man trodde, sier makroøkonom Katrine Boye i Nordea Markets til DN.no.

Makroøkonom Shakeb Syed i Handelsbanken Capital Markets sier seg enig i den beskrivelsen.

- Nå er vi over resesjonen i Norge, krisen er over. Selv etter nettopp å ha kommet ut av en resesjon er den ikke mer enn tre prosent, sier Syed til DN.no.

Venter rentehopp
Begge mener at dagens tall bekrefter bildet om at det går bedre i norsk økonomi enn Norges Bank så for seg i Pengepolitisk rapport fra juni i år, og at sentralbanken derfor vil heve renten i løpet av høsten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Dagens tall underbygger vår tro om at Norges Bank hever renten. Ikke i dag, men jeg føler at tallene øker sannsynligheten for at det kan skje i dag. Jeg avviser det ikke. De sitter i møtet på Bankplassen og får det nok med seg, sier Handelsbanken-økonomen.

- Men det er ikke slik at dette ene tallet får det til å vippe over. Det er nok bare en av flere faktorer, understreker Syed.

Les også: Rentesjokk vil gi kronehopp

Gir økt konsum
Han argumenterer for at en ledighet på tre prosent betyr at 97 prosent av arbeidsstyrken er i jobb. Syed minner om at de 97 prosentene dessuten har fått økt disponibel inntekt som følge av lavere renteutgifter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Under finanskrisen var det ifølge Syed imidlertid ikke sikkert at den økte inntekten ble brukt til konsum, siden mange ikke var sikre på at de ville beholde jobben. Nå mener han sannsynligheten for at de 97 prosentene vil begynne å bruke pengene de har fått til rådighet gjennom rentekuttene er større.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Brorparten av arbeidsstyrken har vært i jobb, men usikkerheten for om man beholder jobben eller ikke, er redusert. Derfor er det først nå det kommer til å slå ut i konsumet, sier Syed.

Sysselsettingsfall
Ser man bak tallene for ledighetsraten finner man riktignok at sysselsettingen falt med 9.000 personer fra juni til juli etter å ha ligget flatt veldig lenge. Men til tross for nedgangen i sysselsettingen økte antall ledige bare med 1.000 personer i juli.

Bakgrunnen er at fall i arbeidstilbudet i stor grad veier opp for sysselsettingsfallet.

- At sysselsettingen faller viser at arbeidsmarkedet underliggende er mindre stramt. Men jeg synes nivået fortsatt er nokså stramt, og ihvertfall sammenlignet med andre land, sier Boye.

Selv om arbeidsmarkedet nå viser tegn til stabilisering sammenlignet utviklingen tidligere i år, venter Boye at ledigheten vil fortsette å stige også i tiden som kommer.

- Ifølge både registrert ledighet og sysselsettingstallene er trenden at ledigheten fortsetter å øke. Vi tror den vil øke en stund fremover fordi det er en del bransjer som har store problemer, spesielt i industrien, sier Boye.

Les også:
Tror på betydelig renteøkning
Grønne menns rente: 5 prosent