Lag ditt eget fastrentelån

Med denne «fastrenteløsningen» jevner du ut svingningene for lommeboken (foto: Scanpix).
Med denne «fastrenteløsningen» jevner du ut svingningene for lommeboken (foto: Scanpix).
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pRenten skal snart opp, men du bør forberede deg allerede nå, mener Nordeas forbrukerøkonom Christine Warloe. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Se også

Fastrentelånsoversikt
Boliglån med fastrente i bindingsklassene 3, 5 og 10 år. Listene blir oppdatert hver andre uke. Rentene tar utgangspunkt i lån på 1 million kroner.

Boliglånskalkulator
Kalkulatoren viser de beste og de største lånegiverne innenfor 60 prosent og 80 prosent av markedsverdi, på forskjellige lånebeløp.

Fastrenteutvikling
Kalkulatoren hjelper deg med å avgjøre om du skal velge fast eller flytende rente. Kalkulatoren tar utgangspunkt i en spådom for utviklingen i den flytende renten.

De fleste ekspertene tror at sentralbanksjef Svein Gjedrem først strammer renteskruen i oktober og lar styringsrenten ligge i ro på rekordlave 1,25 prosent i morgen.

Les:
Kronen hindrer rentehopp
Grønne menns rente: 5 prosent

Norges Bank har varslet at det kan bli aktuelt å øke renten tidligere enn anslått i siste pengepolitiske rapport.

Derfor bør du «øve» deg på høyere rente allerede nå - for eksempel ved å late som du har fastrentelån fremfor lån med flytende rente, mener Christine Warloe, forbrukerøkonom i Nordea Bank.

Her er «mellomløsningen»
- På sikt må du belage deg på mye høyere rente enn idag. Flere økonomer anbefaler fastrentelån. Men da må du forvente å betale noe mer enn ved flytende rente, samt at du binder deg til en avtale. En slags «mellomløsning» kan svare til de to ulempene ved fastrentelån, samtidig som du jevner ut svingningene i privatøkonomien, sier Warloe til DN.no.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Med det mener hun at du later som du har høyere rente på lånet ditt - og setter differansen inn på en sparekonto.

- Norges Bank legger til grunn at et normalrentenivå er en styringsrente på +/- 5 prosent og en boliglånsrente på 6 prosent. Dette kan du bruke som et utgangspunkt.

La oss si at du har et lån på 1,5 millioner kroner som du idag betaler 3 prosent rente på. Ved å late som du har 6 prosent rente, skal du betale 5.400 kroner fremfor 2.700 kroner i måneden på lånet ditt etter skatt. Differansen - altså 2.700 kroner - kan du automatisk få trukket fra lønnskontoen over på en sparekonto. På den måten sparer du opp en solid buffer på sikt, forklarer Christine Warloe.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det kan være fristende å la all rentegevinsten gå til forbruk - noe som ikke er smart i det lange løp. For renten skal opp, de fleste tror det vil skje allerede i løpet av høsten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mye usikkerhet
- Dagens rentenivå er kunstig lavt, renten må opp igjen for at ikke boligmarkedet skal løpe løpsk. Men gjeldsgraden har økt og det er stor økonomisk usikkerhet ute i verden, det gjør at handlingsrommet til Norges Bank er mindre. Derfor vil man kanskje ikke se de høye rentetoppene med det første. Likevel bør alle ta høyde for en boliglånsrente på 6 prosent, sier Warloe.

Arbeidsmarkedet i Norge er i ferd med å flate ut, men fortsatt står mange nordmenn i fare for å miste jobben fremover.

- Av den grunn kan det være lurt å ikke betale inn ekstra på lånet. Å putte penger på en sparekonto i stedet gir deg bedre likviditet og større sikkerhet, i tilfelle jobben skulle ryke. Da kan det være lurt å ha cash, sier Nordeas forbrukerøkonom.

Les også:
Økt frykt for å miste jobben

Stabil økonomi - uten avtale
- Å lage ditt eget fastrentelån gir deg stabil økonomi og ekstra sikkerhet - uten at du binder deg til noen avtale. Trenger du pengene du har spart, er det jo bare å ta av sparekontoen, sier hun.

Alle bør spare opp en buffer til uforutsette utgifter, mener Christine Warloe.

- Hvis du ikke har spart noe før, bør du begynne nå som rentenivået fortsatt ligger så lavt. Du kan rekke å spare opp en solid pott før renten når normalnivået, sier hun.

Her får du beste lånerente akkurat nå