– Advokater tjener på dårlige råd

<pAdvokater tjener gode penger på å la saker dra ut i tid og la håpløse saker gå for retten, mener Brynjar Meling.</p

Brynjar Meling mener straffesaker kunne vært løst raskere hvis advokatene ga rett råd til sine klienter. (Foto: Scanpix)
Brynjar Meling mener straffesaker kunne vært løst raskere hvis advokatene ga rett råd til sine klienter. (Foto: Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Advokaten langer ut mot sin egen stand. Han mener mange straffesaker kunne ha vært løst langt raskere hvis advokaten rådet den tiltalte til å tilstå jevnfør bevisene. Det er et problem at de tiltalte ikke får de rette rådene tidlig i saken, ifølge Meling.

– Det som er synd er jo at vi har et system hvor vi som forsvarere tjener på at klienten blir sittende i varetekt. Vi tjener på at det blir en hovedforhandling med full bevisførsel, fremfor en tilståelsessak, sier Meling til TV 2.

– Unngår tilståelsesdom

Meling hevder flere advokater bevisst unngår tilståelsesdom og strafferabatt. Hensikten med strafferabatt er nettopp at alle skal vinne på at gjerningsmannen erkjenner forholdet.

Meling mener det er fire tapende parter: Den innsatte som må sone lengre dom, fengslene som må ha innsatte lengre bak murene, og politi og domstol som bruker unødig mye ressurser på sakene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiet er langt på vei enig i Melings beskrivelse.

– I en god del saker så er det faktisk sånn at klienten taper på å ikke tilstå, å ikke ta en tilståelsesdom fremfor å gå i en hovedforhandling og argumentere mot skyld i saker hvor de åpenbart er skyldige og hvor det åpenbart er mye gode beviser, sier politiinspektør Gunnar Fløystad i Hordaland politidistrikt.

– Dårlig advokatråd

Justisminister Knut Storberget (Ap) mener også dette er problem i enkelte miljøer.

– Nå har jeg vært advokat og forsvarer i mange år selv, og jeg har det inntrykket at i noen advokatmiljøer så blir det mer og mer vanlig å anbefale klienter å nekte å gi forklaring. Jeg mener at det er et veldig dårlig advokatråd. Og det er etisk også på kanten, sier Storberget.

Han mener advokater og advokatenes foreninger bør ta opp temaet, og etterlyser en etisk debatt.

– Det er misforstått å tro at det å tie stille, ikke gi politiforklaring, skal lønne seg i det lange løp. Snarere tvert imot. Det er veldig viktig at sannheten kommer fram, ofte mye viktigere enn at straffen blir kort eller lang, sier Storberget. (©NTB)