- Kronen hindrer rentehopp

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pSentralbanksjef Svein Gjedrem strammer ikke renteskruen før i oktober. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

På onsdag er det rentemøte i Norges Bank.

Den norske styringsrenten ligger på rekordlave 1,25 prosent, og siden Norges Bank begynte rentekuttene i oktober ifjor høst har renten blitt kuttet i alt syv ganger.

Sist gang renten ble kuttet var på rentemøtet 17. juni.

Allerede i august indikerte banken at dette kuttet muligens var litt sent, da de skrev at «Det ser ut til at produksjonen og sysselsettingen i Norge kan avta noe mindre enn vi har ventet. Nye tall kan endre bildet, men skulle denne utviklingen fortsette, kan det bli aktuelt å øke renten tidligere enn anslått i siste pengepolitiske rapport».

For pessimistisk
Det satte igang murringen om at Norges Bank snart kom til å sette opp renten igjen. De fleste makroøkonomene tror nå at sentralbanksjef Svein Gjedrem kommer til å komme med det første rentehoppet allerede i høst.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Den realøkonomiske utviklingen siden juni tilsier at Norges Bank kuttet rentene basert på et for pessimistisk syn på økonomien, skriver sjeøkonom Erik Bruce i Nordea i en fersk rapport.

- Det er blitt betydelig klarere siden siste rentemøte, legger han til.

Han peker på at det da er nærliggende å tro at sentralbanken seriøst har diskutert mulighetene for å sette opp rentene på dette møtet.

- En sterkere krone en viktig grunn til at vi tror de likevel ender opp med uendret rente, skriver Bruce.

Ønsker å se på nettverket
Den norske krone har styrket seg de seneste ukene både mot dollar, pund og euro. En dollar koster nå 5,92 kroner, litt opp igjen fra nivået forrige uke som var det laveste på ett år.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi tror også at sentralbanken vil ønske å se tredjekvartalsundersøkelse i det regionale nettverket for å få et godt bilde av bedriftenes vurderinger, mener Bruce.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var en rapport fra Norges Banks regionale nettverk, også kalt Gjedrems kriseradar, som førte til sentralbankens kraftige rentekutt på 1,75 prosentpoeng før jul ifjor.

- Dersom Norges Bank seriøst vurderte en renteøkning, tror vi de vil nevne det i begrunnelsen for beslutningen. Det vil bli tatt som et klart signal om renteøkning i oktober. Selv om det i stor grad er priset inn, tror vi rentene stiger og kronen styrker seg, mener Bruce.

Han tror uansett at sentralbanken kommer til å signalisere at første rentehopp rykker enda nærmere, selv om de ikke sier rett ut at de vurderte renteøkning allerede på onsdagens møte.

Les også:
Gjedrem klarer ikke å holde boligprisene i sjakk
Sikre på høyere rente
Sjokkfall i forventningene