Dropper usikker jobb - studerer mer

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix

<pNorske studenter har plan B klar: 7 av 10 vil studere videre hvis jobbmarkedet svikter når de er ferdige med studiene. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er tøffe tider på arbeidsmarkedet, men økonomiske nedgangstider har ikke endret studieplanene til studentene: Bare tre prosent oppgir å ha endret studieplanene som følge av finanskrisen.

Fire av ti studerer fag hvor de er klar over at mulighetene for å få relevant jobb er usikker. Men plan B er klar:

Studiene kan forlenges om jobbmarkedet svikter, og det svarer hele 71 prosent av alle studenter i år.

Dette kommer frem i den helt ferske undersøkelsen «Studenter og unge 2009», som Synovate har utarbeidet for DnB Nor.

- Usikre tider
- Jobbmarkedet er usikkert, og det kan derfor bli trangt på studiestedene til høsten. All påfyll av kunnskap er verdifull, men det er ikke sikkert du får betalt for den i arbeidsmarkedet. På den annen side kan økt kunnskap gi studenten mulighet til en jobb han eller hun ellers ikke ville fått, sier forbrukerøkonom Sidsel Sodefjed Jørgensen i DnB Nor.

Den ventede studentboomen kan imidlertid skape problemer: - Helt enorme tall

Selv om arbeidsledigheten i Norge nå er i ferd med å flate ut, advarer mange mot å tro at krisen er over. Fortsatt regner mange bedrifter med at de må kutte stillinger - og yngre arbeidstakere med lav ansiennitet er kanskje spesielt utsatt for å miste jobben.

Les:
En av fem bedrifter må kutte før nyttår
Økt frykt for å miste jobben

Stor optimisme
Likevel viser spørreundersøkelsen at unge med jobb (ikke studenter) er svært lite bekymret for å miste jobben. Bare fem prosent sier at de er bekymret - til tross for at 40 prosent kjenner noen som har mistet jobben på grunn av finanskrisen.

- De uttrykker en «dette gjelder ikke meg»-holdning. Det kan være å stikke hodet i sanden, men samtidig uttrykker det optimisme. Unge er generelt optimistiske til egen jobbverdi og egen økonomi, og er også fleksible i forhold til for eksempel å flytte på seg om jobbmulighetene skulle vise seg å være bedre et annet sted, sier DnB Nors forbrukerøkonom.

Her er noen andre tall fra studentundersøkelsen:

  • 92 prosent har studielån. I gjennomsnitt regner studentene med å ha 331.931 kroner i studielån. Beløpet har økt med nesten 50.000 fra 2006 og frem til idag.
  • Bare 41 prosent av studentene har jobb som er relevant i forhold til utdanningen de tar. Å jobbe i butikk er mest vanlig.
  • 32 prosent jobber 10 til 14 timer i uken, og de har jobbet mer i 2008 og 2009 enn de foregående årene.
  • 73 prosent av studentene har hatt sommerjobb.
  • I snitt har studentene 9.834 kroner i måneden å leve for.
  • 40 prosent får økonomisk bistand fra foreldre eller andre.

(Kilde: «Studenter og unge 2009»)

Personvernpolicy