Dropper usikker jobb - studerer mer

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pNorske studenter har plan B klar: 7 av 10 vil studere videre hvis jobbmarkedet svikter når de er ferdige med studiene. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er tøffe tider på arbeidsmarkedet, men økonomiske nedgangstider har ikke endret studieplanene til studentene: Bare tre prosent oppgir å ha endret studieplanene som følge av finanskrisen.

Fire av ti studerer fag hvor de er klar over at mulighetene for å få relevant jobb er usikker. Men plan B er klar:

Studiene kan forlenges om jobbmarkedet svikter, og det svarer hele 71 prosent av alle studenter i år.

Dette kommer frem i den helt ferske undersøkelsen «Studenter og unge 2009», som Synovate har utarbeidet for DnB Nor.

- Usikre tider
- Jobbmarkedet er usikkert, og det kan derfor bli trangt på studiestedene til høsten. All påfyll av kunnskap er verdifull, men det er ikke sikkert du får betalt for den i arbeidsmarkedet. På den annen side kan økt kunnskap gi studenten mulighet til en jobb han eller hun ellers ikke ville fått, sier forbrukerøkonom Sidsel Sodefjed Jørgensen i DnB Nor.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den ventede studentboomen kan imidlertid skape problemer: - Helt enorme tall

Selv om arbeidsledigheten i Norge nå er i ferd med å flate ut, advarer mange mot å tro at krisen er over. Fortsatt regner mange bedrifter med at de må kutte stillinger - og yngre arbeidstakere med lav ansiennitet er kanskje spesielt utsatt for å miste jobben.

Les:
En av fem bedrifter må kutte før nyttår
Økt frykt for å miste jobben

Stor optimisme
Likevel viser spørreundersøkelsen at unge med jobb (ikke studenter) er svært lite bekymret for å miste jobben. Bare fem prosent sier at de er bekymret - til tross for at 40 prosent kjenner noen som har mistet jobben på grunn av finanskrisen.

- De uttrykker en «dette gjelder ikke meg»-holdning. Det kan være å stikke hodet i sanden, men samtidig uttrykker det optimisme. Unge er generelt optimistiske til egen jobbverdi og egen økonomi, og er også fleksible i forhold til for eksempel å flytte på seg om jobbmulighetene skulle vise seg å være bedre et annet sted, sier DnB Nors forbrukerøkonom.

Her er noen andre tall fra studentundersøkelsen:

  • 92 prosent har studielån. I gjennomsnitt regner studentene med å ha 331.931 kroner i studielån. Beløpet har økt med nesten 50.000 fra 2006 og frem til idag.
  • Bare 41 prosent av studentene har jobb som er relevant i forhold til utdanningen de tar. Å jobbe i butikk er mest vanlig.
  • 32 prosent jobber 10 til 14 timer i uken, og de har jobbet mer i 2008 og 2009 enn de foregående årene.
  • 73 prosent av studentene har hatt sommerjobb.
  • I snitt har studentene 9.834 kroner i måneden å leve for.
  • 40 prosent får økonomisk bistand fra foreldre eller andre.

(Kilde: «Studenter og unge 2009»)