Dette er mobilgebyrene

Foto: Mobilen.no
Foto: Mobilen.no

Er de små lavprisaktørene på samme gebyrnivå med de store operatørene? Sjekk her.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For noen dager siden tok vi for oss gebyrer og skjulte kostnader hos de fire største operatørene i Norge – Telenor, NetCom, Tele2 og Chess.

Les om disse gebyrene her.

Generelt sett så det relativt greit ut, men vi synes enkelte operatører tok seg i overkant godt betalt for erstatnings-SIM-kort og gjenåpning av sperret abonnement. Vi har blitt gjort oppmerksomme på at gebyr ved gjenåpning av abonnement kun gjelder ved sperring på grunn av manglende betaling – ikke ved tapt mobil/tyveri –, for de av operatørene som ikke har spesifisert dette nærmere på sine nettsider. Med ett unntak, som du kan lese her i del 2 av gebyroversikten.

Vi har nå skiftet fokus til mindre operatører som er godt synlig på markedet; One Call, Talkmore, Lebara og Ludo Mobil.

SIM-kort og etablering
Vi modererer påstanden om at SIM-kort burde være gratis til å si at det i alle fall ikke burde koste mer enn en hundrelapp, men synes likevel det er god service å tilby dette til kundene kostnadsfritt. Det er tross alt imperativt å få utlevert et SIM-kort for å ta i bruk mobilabonnementet, og vi mener at nytt SIM-kort burde inngå i abonnementet kunden betaler for – uten urimelige merkostnader.

Vi vil også nevne at vi ikke har inkludert etableringsgebyr for operatørene av to grunner; Den første er at såkalt portering – at du flytter over ditt abonnement til en annen operatør – som regel er gratis. Den andre er at noen operatører tar forskjellige gebyrer for etablering, avhengig av type abonnement (etablering for kontantkort er for eksempel billigere, og inkluderer ofte ringetid). Dessuten har operatørene ofte «kampanje» med fri etablering.

One Call – ingen bindingstid, intet bruddgebyr
I likhet med de større operatørene tilbyr One Call eFaktura, men dette er likevel ikke av like stor betydning for One Call-kundene, ettersom fakturaen som regel sendes ut per e-post (+Mine Sider) – ikke på papir.

Ettersom One Call ikke opererer med bindingstid på sine abonnement, får du heller intet bruddgebyr hvis du skulle bestemme deg for å bytte til en annen operatør. Her er alle prisene:

Vi ser at One Call kommer ganske bra ut her i forhold til de største operatørene, ved at de kun krever gebyr for gjenåpning av sperret abonnement ved mangelfull betaling – ikke tap/tyveri –, og at betalingsutsettelse ikke koster noe. Nytt SIM-kort er heller ikke overpriset, slik som hos NetCom og Tele2.

Talkmore – generelt lave gebyrer
Vi mistenkte at lavprisaktørene kanskje hentet inn en del ekstra inntekter i form av høyere gebyrer, men det viser seg ikke å være tilfellet; I likhet med One Call, kommer Talkmore relativt godt ut av gebyrsammenligningen, først og fremst på grunn av lav «straff» for gjenåpning av sperret abonnement ved manglende betaling, og så vidt akseptabel pris på erstatnings-SIM-kort. Talkmore tilbyr, så vidt vi kan se, ikke eFaktura. Du får imidlertid faktura per e-post/Mine sider.

Som eneste operatør så langt utviser Talkmore god service ved ikke å ta seg betalt for papirfaktura, selv om mange heller vil foretrekke å få dette på mail/Mine sider. Operatøren tilbyr imidlertid ikke eFaktura, noe mange nettbankkunder synes er praktisk. Det er særdeles positivt at Talkmore ikke tar mer enn 49 kroner for å gjenåpne et sperret abonnement ved manglende betaling. Dette er altså seks ganger lavere enn hos Tele2 og fem ganger lavere enn hos NetCom.

Lebara – ikke avskrekkende, men mange gebyrer
Slik vi ser det, kommer Lebara dårligere ut enn både One Call og Talkmore, og ligger heller på nivå med de større operatørene. Særlig prisen for erstatnings-SIM-kort og gjenåpningsgebyr ved sperring synes vi er for høy. Ellers tar Lebara seg dessuten godt betalt for fakturakopi og spesifisert faktura på papir.

Vi blir ikke imponert over gebyrnivået til Lebara, av overnevnte grunner. Betaler du regningene dine i tide, bruker Mine Sider aktivt, og ikke mister SIM-kortet ditt, har det riktignok lite å si. Lebara tilbyr tilsynelatende ikke eFaktura, men regningen din er tilgjengelig per e-post og på Mine Sider.

Ludo Mobil – «straff» for mistet SIM-kort
Ferskingen Ludo Mobil fortjener honnør for å ha alle priser ryddig samlet på ett sted på sine nettsider. Gebyrene så dessuten ikke helt avskrekkende ut heller, helt til vi kom nederst på listen og leste «Sperring/åpning ved tap/tyveri – 100 kroner». Måten det er satt opp på tyder nesten på at du først må betale 100 kroner for å sperre, og deretter 100 kroner for å åpne det opp igjen, men vi håper dette ikke er tilfellet. Som eneste operatør av de totalt åtte vi har sjekket, tar Ludo Mobil seg betalt for at du må sperre mobilen på grunn av tyveri.

Vi stusser veldig på hvorfor Ludo Mobil for det første krever 100 kroner for sperring av abonnement ved tap av mobil eller tyveri, og samtidig er det uklart om du må betale nye 100 kroner for å gjenåpne abonnementet. Dessuten er det en krone billigere å få gjenåpnet abonnementet ved manglende betaling, noe som symboliserer at Ludo Mobil vil straffe deg hardere om du blir frastjålet mobilen din enn om du ikke klarer å betale regningen din i tide – det er merkelig, selv om det bare en snakk om en krone i forskjell. Ellers er gebyrene på det jevne med øvrige operatører.

Les også:
Test: Mini-TV på sitt aller beste
Sjekk ringeprisene på mobilabonnementene
Her kjøper du GPS billigst

Gebyroversikten
Her er gebyroversikten for de fire mobilaktørene:

TjenesteOne CallTalkmoreLebaraLudo Mobil
Papirfaktura39 kronerIkke gebyr35 kroner30 kroner
Sperre abonnement:0 kroner0 kroner0 kroner100 kroner (gjenåpning 100 kroner, eller 99 kroner ved manglende betaling)
- gjenåpning0 kroner0 kroner (gjenåpning 49 kroner)0 kroner (gjenåpning 99 kroner)99 kroner
Nytt SIM-kort129 kroner99 kroner199 kroner99 kroner
Fakturakopigratis på e-post via Mine Sidergratis via Mine Sider50 kroner, gratis via mine sidergratis via Min Side
Purregebyr59 kroner59 kroner59 kroner59 kroner
Betalingsutsettelsegratis etter avtale
Spesifisert faktura50 kroner15 kroner
Oppsigelsesgebyr0 kroner (ingen bindingstid på noen av abonnementene)0 kroner (ingen bindingstid på noen av abonnementene)0 kroner (ingen bindingstid på noen av abonnementene)0 kroner (ingen bindingstid på noen av abonnementene)

Konklusjoner
Vi har nå totalt sett undersøkt gebyrnivået hos åtte norske operatører. En gjennomgående trend er at fakturaene blir mer og mer elektronisk tilgjengelig, enten via e-post og ”Mine sider” eller i form av eFaktura eller AvtaleGiro. Det er positivt. Samtidig ser vi at gebyret for papirfaktura normalt ligger mellom 30-39 kroner, og at Talkmore som eneste aktør tilbyr dette uten ekstra kostnader.

Purregebyret bestemmes ut ifra inkassosatsen (ny sats kommer i 2010) og her har alle operatører valg maksimalt av hva som er lov.

Det er imidlertid to ting som skiller operatørene i særlig grad, og det er gebyr for gjenåpning av sperret abonnement ved manglende betaling, samt utsending av nytt SIM-kort. Vi synes det er hårreisende at Ludo Mobil tar seg betalt for sperring i forbindelse med tyveri, og tilsynelatende for gjenåpning i tillegg.

De er heldigvis alene om det. Tele2 på sin side krever en hel månedsregning av sine kunder som har fått abonnementet sperret på grunn av manglende betaling, og NetCom er ikke stort bedre akkurat her. Vi synes at mobilkundene burde slippe å bli straffet så til de grader, og føler at Talkmores 49 kroner i gebyr «fits the crime» – selv om det gjerne burde vært gratis hvis innbetaling skjer innen rimelig tid.

Det andre er altså utsending av nytt SIM-kort, og medfølgende gebyr. Som nevnt innledningsvis, oppfatter vi dette som et grådig gebyr og synes dette burde vært inkludert som en del av tjenesten operatøren leverer. Likevel ser vi poenget med at det er en driftskostnad, og i så tilfelle synes vi i så fall at gebyret for erstatnings-SIM-kort ikke burde overstige 100 kroner.

Alt i alt må vi innrømme at gebyrene ikke var på et så hårreisende nivå som vi antok da vi startet saumfaringen av de ulike operatørene, men det er likevel noen råtne egg hos flere av dem. Gebyrer har neppe stor innvirkning på ditt valg av mobilabonnement, men synes du din operatør virker i grådigste laget i forhold til konkurrentene, er det lov å skrive en liten klage – de fleste aktørene er for selvregulering av markedet, og da bør de også klare å regulere gebyrene sine ned til et akseptabelt nivå.

Denne artikkelen er levert av Mobilen.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:51 Flygerforbundet mener Luftfartstilsynet ikke gjør jobben sin etter flere helikopterulykker22:06 Mann påført stikkskader i Oslo21:37 20 leger fratatt retten til å sykemelde21:25 Trump inviteres til Pyongyang20:55 Netanyahu lover å annektere bosetningene20:31 – Satellitt-foto tyder ikke på angrep fra Jemen20:20 Arbeidstilsynet kritiserer Riksrevisjonen for brudd på arbeidsmiljøloven20:14 Bier forsinket fly med statsråd i flere timer20:09 Medier: Schumacher utskrevet fra sykehus19:45 Cathrine Winnes er første kvinne i graven19:42 Norge eneste land uten kandidat til Nordisk Råds miljøpris19:14 Mann mistenkt for drap på fire kvinner i Florida19:04 Dansk skattekrav på 1,2 milliarder kroner mot Nordea18:57 Mann funnet død under traktor i Bø i Vesterålen18:04 De døde hviler ikke i fred: – Armene bevegde seg betydelig17:21 Johnson droppet pressekonferanse med Luxembourgs statsminister17:02 Venstre åpner for samtaler med MDG i Oslo16:37 Saudiarabisk talsmann: – Alt tyder på at våpen fra Iran ble brukt i helgens angrep16:21 Ung motorsyklist alvorlig skadd i ulykke i Moss16:16 De Gea forlenget med United16:04 Elgjeger dømt til fengsel for å ha skutt ulv15:50 15–20 personer eksponert for gass på legesenter i Kristiansand15:37 Om fylkestingsvalget var stortingsvalg ville det blitt rødgrønt flertall15:34 Messi kan sesongåpne mot Dortmund15:14 Sterke reaksjoner mot Høyre-kritikk av klimaforliket - taus Elvestuen14:45 – Flytt kvinner ut av byen så de kjeder seg og får masse barn14:43 Politivarsler i Bergen har saksøkt staten14:36 Rajas «brun propaganda»-utspill følges opp i Frp14:34 Signalfeil førte til innstilte tog nord for Oslo14:11 Iranske medier melder at Iran har beslaglagt et tanksskip med dieselolje14:10 Långiverne sier ja til Norwegians gjeldsplan14:07 25 hus evakueres etter jordras i Nittedal13:59 Odense dropper plan om «Kim Larsens plass»13:36 Ho Chi Minh-byen vil ikke lenger ha hund på menyen13:32 Tre personer mistenkt for tortur av migranter pågrepet i Italia13:05 Åtte nye meldinger om syke hunder12:58 Dale vil ha slutt på parkeringskaos for elsparkesykler12:54 Skyting: Norsk EM-medalje i Italia12:53 FN: Rohingyaene i Myanmar risikerer folkemord12:44 Russland utplasserer nytt rakettforsvarssystem i Arktis12:17 Tutta får toppkarakter etter Solheim-triumfen: – Enkelt og greit legendarisk12:08 Bygninger i Nittedal evakuert etter jordras12:08 Åtte nye meldinger om syke hunder11:56 Bygninger i Nittedal evakuert etter jordras11:29 100 sauer tatt av flom i Surna og beboere isolert i Trøndelag11:13 EU tilfreds med russisk overgang fra dollar til euro11:12 Berge ute av VM, OL-toget ikke gått11:03 Stor forskjell på hvor robuste kommunene er om katastrofen inntreffer10:48 Netanyahu lover å annektere samtlige bosetninger10:33 Toåring som falt i elva utenfor livsfare10:33 Ødegaard om drømmemålet: – Det var galskap i det øyeblikket10:23 Storstreik i amerikansk bilindustri10:17 Politiet i Hongkong forsvarer bruken av skarpe skudd10:03 Evakuerte i Olden får flytte tilbake10:02 Hovland nærmer seg golfens topp 10009:48 Erdogan tar imot Putin og Rouhani for å diskutere Syria09:46 Zlatan etter hattrick: – Jeg er nok den beste i MLS noensinne09:45 Johnson og Juncker møtes til arbeidslunsj09:42 Oljeaksjer stiger kraftig etter historisk prishopp08:51 Uværet skaper trøbbel på Vestlandet08:34 Mange veier og fergeforbindelser stengt på Vestlandet08:33 Signalfeil gir innstillinger for tog mellom Oslo og Eidsvoll08:10 Vokalist Ric Ocasek i The Cars er død08:07 Flere fjelloverganger fremdeles stengt07:24 Zlatan satte klubbrekord i storseier mot Sporting Kansas06:57 SOHR: Åtte drept av bilbombe i Syria06:51 Trump sier USA er klare til å svare på angrepet mot Saudi-Arabia06:41 Norsk studie: Populære barn mindre utsatt for infeksjoner06:40 Rosenborg med klart mål i europaligaen: – Vi skal gå videre06:38 Meningsmåling: Plastavfall bekymrer folk flest mest06:36 Oljeprisen til værs etter angrepet mot Saudi-Arabias produksjon06:01 Økt ventetid hos Nav, tross tiltak for det motsatte06:00 Dette skjer i dag06:00 Sjeføkonom tror norske renteøkninger kan være over05:55 Legemiddelselskap ber om konkursbeskyttelse05:35 Dette skjedde i natt05:33 Demokrater vil stille høyesterettsdommer Brett Kavanaugh for riksrett05:30 Mohyeldeen Mohammads anke i Raja-trusselsaken opp for Høyesterett05:03 Uværet i Olden avtar, veier åpner igjen04:34 Opposisjonen i Venezuela sier forhandlingene er over04:27 Historisk maktskifte i Modum etter valget03:27 Analyse: Flytende havvind gull verdt for Norge, men satsing kreves02:37 Flere omkomne i flyulykke i Colombia02:29 Knallsterk PGA-avslutning av Hovland02:16 Helikoptersøk etter savnet jeger i Namdal00:42 Valdresflye stengt på grunn av uværet00:20 Trump tilbyr å bruke USAs oljereserver23:37 Latvier døde i båtulykke i Averøy23:35 Én død i skyting utenfor København22:33 Uværet fører til evakuering: - Folk kan bli innesperret22:04 Pellegrino og Kristiansund straffet formsvake Brann21:45 USA og Tyrkia med felles patruljer i ny buffersone i Syria21:43 Israel godkjenner ny bosetning to dager før valget20:51 Frp-nestleder Søviknes ferdig som ordfører20:23 Viking med sterk hjemmeseier over Odd20:22 Mjøndalen nærmere nedrykk tross poeng i Haugesund20:22 Stabæk kapret sterkt poeng mot Bodø/Glimt20:20 Molde utnyttet Glimt-poengtap og økte tabelledelsen20:19 Moses Mawa frelste Godset med viktig seier over bunnrival Ranheim19:48 Golfesset Suzann Pettersen legger opp
Siste nytt
22:51NorgeFlygerforbundet mener Luftfartstilsynet ikke gjør jobben sin etter flere helikopterulykker22:06NorgeMann påført stikkskader i Oslo21:37Norge20 leger fratatt retten til å sykemelde21:25VerdenTrump inviteres til Pyongyang20:55VerdenNetanyahu lover å annektere bosetningene20:31Verden– Satellitt-foto tyder ikke på angrep fra Jemen20:20NorgeArbeidstilsynet kritiserer Riksrevisjonen for brudd på arbeidsmiljøloven20:14VerdenBier forsinket fly med statsråd i flere timer20:09SportMedier: Schumacher utskrevet fra sykehus19:45Helse og livsstilCathrine Winnes er første kvinne i graven19:42PolitikkNorge eneste land uten kandidat til Nordisk Råds miljøpris19:14VerdenMann mistenkt for drap på fire kvinner i Florida19:04PengerDansk skattekrav på 1,2 milliarder kroner mot Nordea18:57NorgeMann funnet død under traktor i Bø i Vesterålen18:04VerdenDe døde hviler ikke i fred: – Armene bevegde seg betydelig17:21VerdenJohnson droppet pressekonferanse med Luxembourgs statsminister17:02PolitikkVenstre åpner for samtaler med MDG i Oslo16:37PengerSaudiarabisk talsmann: – Alt tyder på at våpen fra Iran ble brukt i helgens angrep16:21NorgeUng motorsyklist alvorlig skadd i ulykke i Moss16:16SportDe Gea forlenget med United16:04NorgeElgjeger dømt til fengsel for å ha skutt ulv15:50Norge15–20 personer eksponert for gass på legesenter i Kristiansand15:37PolitikkOm fylkestingsvalget var stortingsvalg ville det blitt rødgrønt flertall15:34SportMessi kan sesongåpne mot Dortmund15:14PolitikkSterke reaksjoner mot Høyre-kritikk av klimaforliket - taus Elvestuen14:45Penger– Flytt kvinner ut av byen så de kjeder seg og får masse barn14:43NorgePolitivarsler i Bergen har saksøkt staten14:36PolitikkRajas «brun propaganda»-utspill følges opp i Frp14:34NorgeSignalfeil førte til innstilte tog nord for Oslo14:11VerdenIranske medier melder at Iran har beslaglagt et tanksskip med dieselolje14:10NæringslivLångiverne sier ja til Norwegians gjeldsplan14:07Nyheter25 hus evakueres etter jordras i Nittedal13:59VerdenOdense dropper plan om «Kim Larsens plass»13:36ReisenyheterHo Chi Minh-byen vil ikke lenger ha hund på menyen13:32VerdenTre personer mistenkt for tortur av migranter pågrepet i Italia13:05NorgeÅtte nye meldinger om syke hunder12:58PolitikkDale vil ha slutt på parkeringskaos for elsparkesykler12:54SportSkyting: Norsk EM-medalje i Italia12:53VerdenFN: Rohingyaene i Myanmar risikerer folkemord12:44PolitikkRussland utplasserer nytt rakettforsvarssystem i Arktis12:17SportTutta får toppkarakter etter Solheim-triumfen: – Enkelt og greit legendarisk12:08NorgeBygninger i Nittedal evakuert etter jordras12:08NorgeÅtte nye meldinger om syke hunder11:56NorgeBygninger i Nittedal evakuert etter jordras11:29Norge100 sauer tatt av flom i Surna og beboere isolert i Trøndelag11:13PengerEU tilfreds med russisk overgang fra dollar til euro11:12SportBerge ute av VM, OL-toget ikke gått11:03NorgeStor forskjell på hvor robuste kommunene er om katastrofen inntreffer10:48PolitikkNetanyahu lover å annektere samtlige bosetninger10:33NorgeToåring som falt i elva utenfor livsfare10:33SportØdegaard om drømmemålet: – Det var galskap i det øyeblikket10:23PengerStorstreik i amerikansk bilindustri10:17PolitikkPolitiet i Hongkong forsvarer bruken av skarpe skudd10:03NorgeEvakuerte i Olden får flytte tilbake10:02SportHovland nærmer seg golfens topp 10009:48PolitikkErdogan tar imot Putin og Rouhani for å diskutere Syria09:46SportZlatan etter hattrick: – Jeg er nok den beste i MLS noensinne09:45VerdenJohnson og Juncker møtes til arbeidslunsj09:42MakroøkonomiOljeaksjer stiger kraftig etter historisk prishopp08:51NorgeUværet skaper trøbbel på Vestlandet08:34ReisenyheterMange veier og fergeforbindelser stengt på Vestlandet08:33ReisenyheterSignalfeil gir innstillinger for tog mellom Oslo og Eidsvoll08:10KulturVokalist Ric Ocasek i The Cars er død08:07NorgeFlere fjelloverganger fremdeles stengt07:24SportZlatan satte klubbrekord i storseier mot Sporting Kansas06:57VerdenSOHR: Åtte drept av bilbombe i Syria06:51PolitikkTrump sier USA er klare til å svare på angrepet mot Saudi-Arabia06:41NorgeNorsk studie: Populære barn mindre utsatt for infeksjoner06:40SportRosenborg med klart mål i europaligaen: – Vi skal gå videre06:38NorgeMeningsmåling: Plastavfall bekymrer folk flest mest06:36VerdenOljeprisen til værs etter angrepet mot Saudi-Arabias produksjon06:01NorgeØkt ventetid hos Nav, tross tiltak for det motsatte06:00NorgeDette skjer i dag06:00NorgeSjeføkonom tror norske renteøkninger kan være over05:55VerdenLegemiddelselskap ber om konkursbeskyttelse05:35NorgeDette skjedde i natt05:33VerdenDemokrater vil stille høyesterettsdommer Brett Kavanaugh for riksrett05:30NorgeMohyeldeen Mohammads anke i Raja-trusselsaken opp for Høyesterett05:03NorgeUværet i Olden avtar, veier åpner igjen04:34VerdenOpposisjonen i Venezuela sier forhandlingene er over04:27NorgeHistorisk maktskifte i Modum etter valget03:27NorgeAnalyse: Flytende havvind gull verdt for Norge, men satsing kreves02:37VerdenFlere omkomne i flyulykke i Colombia02:29SportKnallsterk PGA-avslutning av Hovland02:16NorgeHelikoptersøk etter savnet jeger i Namdal00:42NorgeValdresflye stengt på grunn av uværet00:20VerdenTrump tilbyr å bruke USAs oljereserver23:37NorgeLatvier døde i båtulykke i Averøy23:35VerdenÉn død i skyting utenfor København22:33NorgeUværet fører til evakuering: - Folk kan bli innesperret22:04SportPellegrino og Kristiansund straffet formsvake Brann21:45VerdenUSA og Tyrkia med felles patruljer i ny buffersone i Syria21:43VerdenIsrael godkjenner ny bosetning to dager før valget20:51PolitikkFrp-nestleder Søviknes ferdig som ordfører20:23SportViking med sterk hjemmeseier over Odd20:22SportMjøndalen nærmere nedrykk tross poeng i Haugesund20:22SportStabæk kapret sterkt poeng mot Bodø/Glimt20:20SportMolde utnyttet Glimt-poengtap og økte tabelledelsen20:19SportMoses Mawa frelste Godset med viktig seier over bunnrival Ranheim19:48SportGolfesset Suzann Pettersen legger opp
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus