Meny

Dette er mobilgebyrene

Foto: Mobilen.no

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Er de små lavprisaktørene på samme gebyrnivå med de store operatørene? Sjekk her.

For noen dager siden tok vi for oss gebyrer og skjulte kostnader hos de fire største operatørene i Norge – Telenor, NetCom, Tele2 og Chess.

Les om disse gebyrene her.

Generelt sett så det relativt greit ut, men vi synes enkelte operatører tok seg i overkant godt betalt for erstatnings-SIM-kort og gjenåpning av sperret abonnement. Vi har blitt gjort oppmerksomme på at gebyr ved gjenåpning av abonnement kun gjelder ved sperring på grunn av manglende betaling – ikke ved tapt mobil/tyveri –, for de av operatørene som ikke har spesifisert dette nærmere på sine nettsider. Med ett unntak, som du kan lese her i del 2 av gebyroversikten.

Vi har nå skiftet fokus til mindre operatører som er godt synlig på markedet; One Call, Talkmore, Lebara og Ludo Mobil.

SIM-kort og etablering
Vi modererer påstanden om at SIM-kort burde være gratis til å si at det i alle fall ikke burde koste mer enn en hundrelapp, men synes likevel det er god service å tilby dette til kundene kostnadsfritt. Det er tross alt imperativt å få utlevert et SIM-kort for å ta i bruk mobilabonnementet, og vi mener at nytt SIM-kort burde inngå i abonnementet kunden betaler for – uten urimelige merkostnader.

Vi vil også nevne at vi ikke har inkludert etableringsgebyr for operatørene av to grunner; Den første er at såkalt portering – at du flytter over ditt abonnement til en annen operatør – som regel er gratis. Den andre er at noen operatører tar forskjellige gebyrer for etablering, avhengig av type abonnement (etablering for kontantkort er for eksempel billigere, og inkluderer ofte ringetid). Dessuten har operatørene ofte «kampanje» med fri etablering.

One Call – ingen bindingstid, intet bruddgebyr
I likhet med de større operatørene tilbyr One Call eFaktura, men dette er likevel ikke av like stor betydning for One Call-kundene, ettersom fakturaen som regel sendes ut per e-post (+Mine Sider) – ikke på papir.

Ettersom One Call ikke opererer med bindingstid på sine abonnement, får du heller intet bruddgebyr hvis du skulle bestemme deg for å bytte til en annen operatør. Her er alle prisene:

Vi ser at One Call kommer ganske bra ut her i forhold til de største operatørene, ved at de kun krever gebyr for gjenåpning av sperret abonnement ved mangelfull betaling – ikke tap/tyveri –, og at betalingsutsettelse ikke koster noe. Nytt SIM-kort er heller ikke overpriset, slik som hos NetCom og Tele2.

Talkmore – generelt lave gebyrer
Vi mistenkte at lavprisaktørene kanskje hentet inn en del ekstra inntekter i form av høyere gebyrer, men det viser seg ikke å være tilfellet; I likhet med One Call, kommer Talkmore relativt godt ut av gebyrsammenligningen, først og fremst på grunn av lav «straff» for gjenåpning av sperret abonnement ved manglende betaling, og så vidt akseptabel pris på erstatnings-SIM-kort. Talkmore tilbyr, så vidt vi kan se, ikke eFaktura. Du får imidlertid faktura per e-post/Mine sider.

Som eneste operatør så langt utviser Talkmore god service ved ikke å ta seg betalt for papirfaktura, selv om mange heller vil foretrekke å få dette på mail/Mine sider. Operatøren tilbyr imidlertid ikke eFaktura, noe mange nettbankkunder synes er praktisk. Det er særdeles positivt at Talkmore ikke tar mer enn 49 kroner for å gjenåpne et sperret abonnement ved manglende betaling. Dette er altså seks ganger lavere enn hos Tele2 og fem ganger lavere enn hos NetCom.

Lebara – ikke avskrekkende, men mange gebyrer
Slik vi ser det, kommer Lebara dårligere ut enn både One Call og Talkmore, og ligger heller på nivå med de større operatørene. Særlig prisen for erstatnings-SIM-kort og gjenåpningsgebyr ved sperring synes vi er for høy. Ellers tar Lebara seg dessuten godt betalt for fakturakopi og spesifisert faktura på papir.

Vi blir ikke imponert over gebyrnivået til Lebara, av overnevnte grunner. Betaler du regningene dine i tide, bruker Mine Sider aktivt, og ikke mister SIM-kortet ditt, har det riktignok lite å si. Lebara tilbyr tilsynelatende ikke eFaktura, men regningen din er tilgjengelig per e-post og på Mine Sider.

Ludo Mobil – «straff» for mistet SIM-kort
Ferskingen Ludo Mobil fortjener honnør for å ha alle priser ryddig samlet på ett sted på sine nettsider. Gebyrene så dessuten ikke helt avskrekkende ut heller, helt til vi kom nederst på listen og leste «Sperring/åpning ved tap/tyveri – 100 kroner». Måten det er satt opp på tyder nesten på at du først må betale 100 kroner for å sperre, og deretter 100 kroner for å åpne det opp igjen, men vi håper dette ikke er tilfellet. Som eneste operatør av de totalt åtte vi har sjekket, tar Ludo Mobil seg betalt for at du må sperre mobilen på grunn av tyveri.

Vi stusser veldig på hvorfor Ludo Mobil for det første krever 100 kroner for sperring av abonnement ved tap av mobil eller tyveri, og samtidig er det uklart om du må betale nye 100 kroner for å gjenåpne abonnementet. Dessuten er det en krone billigere å få gjenåpnet abonnementet ved manglende betaling, noe som symboliserer at Ludo Mobil vil straffe deg hardere om du blir frastjålet mobilen din enn om du ikke klarer å betale regningen din i tide – det er merkelig, selv om det bare en snakk om en krone i forskjell. Ellers er gebyrene på det jevne med øvrige operatører.

Les også:
Test: Mini-TV på sitt aller beste
Sjekk ringeprisene på mobilabonnementene
Her kjøper du GPS billigst

Gebyroversikten
Her er gebyroversikten for de fire mobilaktørene:

TjenesteOne CallTalkmoreLebaraLudo Mobil
Papirfaktura39 kronerIkke gebyr35 kroner30 kroner
Sperre abonnement:0 kroner0 kroner0 kroner100 kroner (gjenåpning 100 kroner, eller 99 kroner ved manglende betaling)
- gjenåpning0 kroner0 kroner (gjenåpning 49 kroner)0 kroner (gjenåpning 99 kroner)99 kroner
Nytt SIM-kort129 kroner99 kroner199 kroner99 kroner
Fakturakopigratis på e-post via Mine Sidergratis via Mine Sider50 kroner, gratis via mine sidergratis via Min Side
Purregebyr59 kroner59 kroner59 kroner59 kroner
Betalingsutsettelsegratis etter avtale
Spesifisert faktura50 kroner15 kroner
Oppsigelsesgebyr0 kroner (ingen bindingstid på noen av abonnementene)0 kroner (ingen bindingstid på noen av abonnementene)0 kroner (ingen bindingstid på noen av abonnementene)0 kroner (ingen bindingstid på noen av abonnementene)

Konklusjoner
Vi har nå totalt sett undersøkt gebyrnivået hos åtte norske operatører. En gjennomgående trend er at fakturaene blir mer og mer elektronisk tilgjengelig, enten via e-post og ”Mine sider” eller i form av eFaktura eller AvtaleGiro. Det er positivt. Samtidig ser vi at gebyret for papirfaktura normalt ligger mellom 30-39 kroner, og at Talkmore som eneste aktør tilbyr dette uten ekstra kostnader.

Purregebyret bestemmes ut ifra inkassosatsen (ny sats kommer i 2010) og her har alle operatører valg maksimalt av hva som er lov.

Det er imidlertid to ting som skiller operatørene i særlig grad, og det er gebyr for gjenåpning av sperret abonnement ved manglende betaling, samt utsending av nytt SIM-kort. Vi synes det er hårreisende at Ludo Mobil tar seg betalt for sperring i forbindelse med tyveri, og tilsynelatende for gjenåpning i tillegg.

De er heldigvis alene om det. Tele2 på sin side krever en hel månedsregning av sine kunder som har fått abonnementet sperret på grunn av manglende betaling, og NetCom er ikke stort bedre akkurat her. Vi synes at mobilkundene burde slippe å bli straffet så til de grader, og føler at Talkmores 49 kroner i gebyr «fits the crime» – selv om det gjerne burde vært gratis hvis innbetaling skjer innen rimelig tid.

Det andre er altså utsending av nytt SIM-kort, og medfølgende gebyr. Som nevnt innledningsvis, oppfatter vi dette som et grådig gebyr og synes dette burde vært inkludert som en del av tjenesten operatøren leverer. Likevel ser vi poenget med at det er en driftskostnad, og i så tilfelle synes vi i så fall at gebyret for erstatnings-SIM-kort ikke burde overstige 100 kroner.

Alt i alt må vi innrømme at gebyrene ikke var på et så hårreisende nivå som vi antok da vi startet saumfaringen av de ulike operatørene, men det er likevel noen råtne egg hos flere av dem. Gebyrer har neppe stor innvirkning på ditt valg av mobilabonnement, men synes du din operatør virker i grådigste laget i forhold til konkurrentene, er det lov å skrive en liten klage – de fleste aktørene er for selvregulering av markedet, og da bør de også klare å regulere gebyrene sine ned til et akseptabelt nivå.

Denne artikkelen er levert av Mobilen.no.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
08:17 Mediemøte med landslaget for kvinner og menn om skiathlon07:55 Israelsk minister vil ikke be Polen om unnskyldning07:49 Giske krever unnskyldning fra VG07:46 Nike-aksjen falt etter at spektakulær skofadese rammet supertalent07:45 Mann sendt til sykehus med alvorlige stikkskader i Oslo07:44 Japansk sonde landet på asteroide07:36 Israelsk romfartøy på vei mot månen07:23 Vanlig gatelys? Nei, dette er faktisk mye smartere07:19 OL-kvoteplasser trukket fra verdenscupstevne i skyting grunnet politisk konflikt07:13 Zuccarello etter tap: – Jeg har hatt veldig mange fine år her06:55 Skar: – Ingen har vært i nærheten06:39 Glatte veier flere steder i landet06:30 Suksess eller fiasko for Riiber i VM-byen06:29 Amerikanere refser Smollett for å ha forsøkt å splitte landet06:19 Svensk undersøkelse: Eggstokkoperasjon ofte unødvendig06:05 Dopinghistorier: Holdt på urinen i 24 timer, hoppet ut av vinduet og livstruende syk av feil blod06:00 Moxnes ber om strakstiltak mot dårlig skodde vogntog05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:23 Strømmen tilbake i Møre og Romsdal05:09 Dømt til livsvarig fengsel for bilmassakre i Australia04:45 Kraftig brann i bilforretning i Hokksund04:44 Nicaraguas president vil til forhandlingsbordet04:41 Krisemåling for Frp03:42 Ruud imponerte igjen, til kvartfinale i Rio de Janeiro03:34 To av El Chapos sønner siktet i USA03:33 17-åring utsatt for grovt ran på tog i Asker03:11 HBO saksøkt etter Michael Jackson-dokumentar02:08 Tidligere Trump-rådgiver fikk rettsreprimande02:07 Norges Bank anklager aktivister for pengeforfalskning01:39 200 amerikanske soldater blir igjen i Syria00:43 Kvinne avdramatiserer Giske-video00:24 Boasson Hagen syk, bryter i Algarve00:13 4.000 nordmenn pådrar seg korsbåndsskader hvert år23:54 Arsenal slo tilbake etter flaut tap og avanserte i europaligaen23:51 Chelsea sendte Andreas Vindheims Malmö ut av europaligaen23:19 Ulset utenfor pallen på normaldistansen23:06 Guaido på vei mot grensa til Colombia22:41 Alle insektene i Norge skal telles22:17 Vitner: – Drapssiktede i Haugesund truet bilister med stokk22:05 Høgre føreslår fråværsgrense i ungdomsskulen22:03 USA og Kina gjør nytt forsøk på å få slutt på handelskrigen21:39 IS-jente ber britiske myndigheter vise nåde21:09 Fikk ikke kjøre videre med denne stikkende ut20:56 – Stortingets spørretime er vårt Paradise Hotel20:31 Ikea gir Zlatan köttbullar for resten av livet20:11 Kvinnen i Giske-videoen: - Dette var ikke noe mer enn en dans19:57 Iversen oppgitt over Ustjugov: – Det virker som han er litt ukontrollerbar19:39 Knust Skistad ville låse seg inne på rommet19:24 The Monkees-bassist Peter Tork er død19:20 Bronsevinner Eide: – Det har vært den tøffeste tiden i livet mitt19:04 Norsk IS-terrorist vil dø for sekten i Syria18:56 Klopp: – Solskjær hører hjemme i en toppklubb18:45 To til sykehus etter arbeidsulykke på Romerike18:28 Falla-gullet ga full glede etter tøff høst for Eide18:11 Skulle nesten tro varebilen var lastet med bly...18:06 Salmonellasmitte påvist i fem fylker18:06 Klæbo og Iversen går lagsprinten18:01 Monsen: – Johannes brydde seg ikke17:56 Video frigjort: Her forsøker smuglerne å unnslippe militærhelikopteret17:28 Verdens største bie var ikke utryddet16:55 Veltet statue av overgrepsanklaget prest i Gdansk16:08 Klæbo parkerte konkurrentene og tok VM-gull på sprinten15:54 Gull til Falla, bronse til Eide på VM-sprinten15:42 Falla til finale da Skistad falt i semifinale15:39 Skuespiller Henrik Scheele er død15:25 Undersøkelse: Over 30 prosent av etterforskningsressursene brukes på nær 3 prosent av sakene15:23 Ustjugov raste mot Klæbo etter sprintmiss14:47 Adam gruer seg til jobb hver dag14:27 – Doping er ikke forbeholdt russerne13:59 Beboere på eldrehjem får senere middag13:56 USAs finanstilsyn gransker Danske Bank13:44 58 jerv tatt under lisensjakta13:43 TV4-profil mistenkt for grov voldtekt av mindreårig13:23 Vegard Ulvang: – Vi vil bremse utviklingen13:09 Alle norske videre – Klæbo slått av Ustjugov13:05 Helgen kan gi rekordvarme og fare for skred og flom12:44 Fire norske videre til kvartfinalene – Weng ute12:23 Kristoff brøt etter velt i Tour of Oman12:23 Minst 26 personer omkom under uvær i Pakistan12:05 Storebror Kjos: – Dette er katastrofe12:05 – Flypriser er ikke lett å bli klok på11:54 Norwegian erkjenner at kassen nesten var tom11:52 Norsk VM-speaker på sykehus11:26 Frigir navnet på kvinnen som ble drept på gravlund11:21 Over 2.500 barn lever i flyktningleirer i Syria11:19 Oljeselskapene forventer investeringer på 170 milliarder kroner i Norge i år11:18 Paven krever handling på toppmøte om overgrep11:17 Breakdance på OL-programmet i 202410:49 Kvinne må betale millionbeløp tilbake til Nav10:46 Greta (16) ga EU en lekse i klimapolitikk10:04 Mistenkelig dødsfall i Harstad09:51 Guardiola: – Vi er ikke klare til å kjempe om mesterligatittelen09:16 Flyselskap benekter at de spionerer på passasjerene09:16 Mann dømt til 16 års fengsel i overgrepssak09:04 Sentrumskandidater går sammen i Israel08:40 Abort eller ikke – alene om vanskelig valg08:39 Michael Cohen vitner i Kongressen neste uke08:38 Svensken som har vunnet mer enn Marit Bjørgen07:56 Tybring-Gjedde: – Hun misforstår ytringsfrihet
Siste nytt
08:17SportMediemøte med landslaget for kvinner og menn om skiathlon07:55VerdenIsraelsk minister vil ikke be Polen om unnskyldning07:49NorgeGiske krever unnskyldning fra VG07:46SportNike-aksjen falt etter at spektakulær skofadese rammet supertalent07:45NorgeMann sendt til sykehus med alvorlige stikkskader i Oslo07:44VerdenJapansk sonde landet på asteroide07:36VerdenIsraelsk romfartøy på vei mot månen07:23MotorVanlig gatelys? Nei, dette er faktisk mye smartere07:19SportOL-kvoteplasser trukket fra verdenscupstevne i skyting grunnet politisk konflikt07:13SportZuccarello etter tap: – Jeg har hatt veldig mange fine år her06:55SportSkar: – Ingen har vært i nærheten06:39NorgeGlatte veier flere steder i landet06:30SportSuksess eller fiasko for Riiber i VM-byen06:29VerdenAmerikanere refser Smollett for å ha forsøkt å splitte landet06:19VerdenSvensk undersøkelse: Eggstokkoperasjon ofte unødvendig06:05SportDopinghistorier: Holdt på urinen i 24 timer, hoppet ut av vinduet og livstruende syk av feil blod06:00NorgeMoxnes ber om strakstiltak mot dårlig skodde vogntog05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:23NorgeStrømmen tilbake i Møre og Romsdal05:09VerdenDømt til livsvarig fengsel for bilmassakre i Australia04:45NorgeKraftig brann i bilforretning i Hokksund04:44VerdenNicaraguas president vil til forhandlingsbordet04:41NorgeKrisemåling for Frp03:42SportRuud imponerte igjen, til kvartfinale i Rio de Janeiro03:34VerdenTo av El Chapos sønner siktet i USA03:33Norge17-åring utsatt for grovt ran på tog i Asker03:11VerdenHBO saksøkt etter Michael Jackson-dokumentar02:08VerdenTidligere Trump-rådgiver fikk rettsreprimande02:07NorgeNorges Bank anklager aktivister for pengeforfalskning01:39Verden200 amerikanske soldater blir igjen i Syria00:43NorgeKvinne avdramatiserer Giske-video00:24SportBoasson Hagen syk, bryter i Algarve00:13Norge4.000 nordmenn pådrar seg korsbåndsskader hvert år23:54SportArsenal slo tilbake etter flaut tap og avanserte i europaligaen23:51SportChelsea sendte Andreas Vindheims Malmö ut av europaligaen23:19SportUlset utenfor pallen på normaldistansen23:06VerdenGuaido på vei mot grensa til Colombia22:41NorgeAlle insektene i Norge skal telles22:17NorgeVitner: – Drapssiktede i Haugesund truet bilister med stokk22:05PolitikkHøgre føreslår fråværsgrense i ungdomsskulen22:03VerdenUSA og Kina gjør nytt forsøk på å få slutt på handelskrigen21:39VerdenIS-jente ber britiske myndigheter vise nåde21:09MotorFikk ikke kjøre videre med denne stikkende ut20:56Norge– Stortingets spørretime er vårt Paradise Hotel20:31NorgeIkea gir Zlatan köttbullar for resten av livet20:11PolitikkKvinnen i Giske-videoen: - Dette var ikke noe mer enn en dans19:57SportIversen oppgitt over Ustjugov: – Det virker som han er litt ukontrollerbar19:39SportKnust Skistad ville låse seg inne på rommet19:24KulturThe Monkees-bassist Peter Tork er død19:20SportBronsevinner Eide: – Det har vært den tøffeste tiden i livet mitt19:04VerdenNorsk IS-terrorist vil dø for sekten i Syria18:56SportKlopp: – Solskjær hører hjemme i en toppklubb18:45NorgeTo til sykehus etter arbeidsulykke på Romerike18:28SportFalla-gullet ga full glede etter tøff høst for Eide18:11MotorSkulle nesten tro varebilen var lastet med bly...18:06NorgeSalmonellasmitte påvist i fem fylker18:06SportKlæbo og Iversen går lagsprinten18:01SportMonsen: – Johannes brydde seg ikke17:56VerdenVideo frigjort: Her forsøker smuglerne å unnslippe militærhelikopteret17:28VerdenVerdens største bie var ikke utryddet16:55VerdenVeltet statue av overgrepsanklaget prest i Gdansk16:08SportKlæbo parkerte konkurrentene og tok VM-gull på sprinten15:54SportGull til Falla, bronse til Eide på VM-sprinten15:42SportFalla til finale da Skistad falt i semifinale15:39NorgeSkuespiller Henrik Scheele er død15:25NorgeUndersøkelse: Over 30 prosent av etterforskningsressursene brukes på nær 3 prosent av sakene15:23SportUstjugov raste mot Klæbo etter sprintmiss14:47Helse og livsstilAdam gruer seg til jobb hver dag14:27Sport– Doping er ikke forbeholdt russerne13:59Helse og livsstilBeboere på eldrehjem får senere middag13:56PengerUSAs finanstilsyn gransker Danske Bank13:44Norge58 jerv tatt under lisensjakta13:43VerdenTV4-profil mistenkt for grov voldtekt av mindreårig13:23SportVegard Ulvang: – Vi vil bremse utviklingen13:09SportAlle norske videre – Klæbo slått av Ustjugov13:05NorgeHelgen kan gi rekordvarme og fare for skred og flom12:44SportFire norske videre til kvartfinalene – Weng ute12:23SportKristoff brøt etter velt i Tour of Oman12:23VerdenMinst 26 personer omkom under uvær i Pakistan12:05PengerStorebror Kjos: – Dette er katastrofe12:05Reise– Flypriser er ikke lett å bli klok på11:54PengerNorwegian erkjenner at kassen nesten var tom11:52SportNorsk VM-speaker på sykehus11:26NorgeFrigir navnet på kvinnen som ble drept på gravlund11:21VerdenOver 2.500 barn lever i flyktningleirer i Syria11:19PengerOljeselskapene forventer investeringer på 170 milliarder kroner i Norge i år11:18VerdenPaven krever handling på toppmøte om overgrep11:17SportBreakdance på OL-programmet i 202410:49PengerKvinne må betale millionbeløp tilbake til Nav10:46VerdenGreta (16) ga EU en lekse i klimapolitikk10:04NorgeMistenkelig dødsfall i Harstad09:51SportGuardiola: – Vi er ikke klare til å kjempe om mesterligatittelen09:16ReiseFlyselskap benekter at de spionerer på passasjerene09:16NorgeMann dømt til 16 års fengsel i overgrepssak09:04PolitikkSentrumskandidater går sammen i Israel08:40Helse og livsstilAbort eller ikke – alene om vanskelig valg08:39VerdenMichael Cohen vitner i Kongressen neste uke08:38SportSvensken som har vunnet mer enn Marit Bjørgen07:56PolitikkTybring-Gjedde: – Hun misforstår ytringsfrihet
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus