20 år i banken bedre enn aksjer

Illustrasjonsfoto: Scanpix
Illustrasjonsfoto: Scanpix

<pLangsiktig sparing i aksjemarkedet er ikke alltid nok. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Investerte du 10.000 kroner i aksjefondet DnB Nor Global (I) for 20 år siden, sitter du i dag igjen med rundt 6.500 kroner. I banken ville pengene vokst til 16.000 kroner, skriver Dagens Næringsliv.

Av de 18 aksjefondene som har 20 års avkastningshistorikk, har bare åtte klart å slå den gjennomsnittlige innskuddsrenten i samme periode. Tesen om at lang sparehorisont i aksjemarkedet gir god avkastning, holder ifølge DN ikke alltid stikk.

Gjennomsnittlig årlig prisstigning i perioden er på 3,14 prosent. Innskuddsrenten i perioden målt ved gjennomsnittlig NIBOR-interbank var 6,55 prosent.

Best av de 18 fondene var SEB Sverigefond Small Cap med en gjennomsnittlig avkastning på 9,02 prosent siden 1989, foran DnB Nor Norden (I) med en avkastning på 8,89 prosent.

Les også: Advarer mot aksjer

Spar i dårlige tider
- Selv ti og 20 års avkastning blir lavere enn normalt når sluttmålingen er i en periode hvor aksjemarkedet har falt kraftig. Man skal være forsiktig med å se ukritisk i bakspeilet på fondsavkastning. Det fører til at man setter penger i aksjer i gode, og ikke i dårlige tider, sier administrerende direktør Lasse Ruud i Verdipapirfondenes forening til DN.

Ruud har fortsatt en grunnleggende tro på at investering i aksjemarkedet vil gi bedre avkastning på sikt enn banksparing, og anbefaler nordmenn å ha den samme investeringsstrategien som Oljefondet, som opprettholder en fordeling mellom aksjer og andre verdipapirer på 60/40 prosent uten å skjele til hva som skjer i markedene.

Umodne nordmenn
Partner og porteføljeforvalter Gunnar Torgersen i Holbergfondene mener nordmenn må tenke mer som svenskene når det gjelder sparing.

- Vi har en del voksenopplæring igjen her. Jeg har også veldig sansen for Oljefondets strategi til rebalansering. Da legger du ikke markedets syn på aksjer til grunn, men tar vurderingen ut fra din egen strategi, sier Torgersen.

Han mener de siste årenes turbulens i aksjemarkedet har gjort det utfordrende å argumentere for at aksjemarkedet vil gi bedre avkastning enn bankrenten, særlig siden rentenivået har ligget relativt høyt i samme periode.

Les også: - Småsparerne har skjønt risiko
- Mange aksjesparere handler dumt

Personvernpolicy