- Ikke rentehopp neste uke

Seniorøkonom Kyrre Aamdal (foto: Scanpix).
Seniorøkonom Kyrre Aamdal (foto: Scanpix).
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pNorske boliglånskunder kan glede seg over lave renter en stund til. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norske boliglånskunder har en stund nytt godt av lave boliglånsrenter. Siden Norges Bank begynte rentekuttene i oktober ifjor høst har renten blitt kuttet i alt syv ganger, og den er nå nede i historisk lave 1,25 prosent.

Sist gang renten ble kuttet var på rentemøtet 17. juni.

Men allerede i sommer begynte murringen om at Norges Bank snart kom til å sette opp renten igjen. De fleste makroøkonomene tror nå at sentralbanksjef Svein Gjedrem kommer til å komme med det første rentehoppet allerede i høst.

Ønsker mer tid
Norges Bank avholder rentemøte onsdag om én uke. Og selv om mye kan tilsi rentehopp allerede da, tror ikke seniorøkonom Kyrre Aamdal at Gjedrem har bråhast.

- Rentebanen fra juni tilsier uendrede renter frem til mai neste år. Men på augustmøtet signaliseres tidligere renteøkning, og markedet har i perioder priset inn en høy sannsynlighet for økning allerede i september, skriver Aamdal i en fersk oppdatering.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi tror Norges Bank ønsker mer tid før den bestemmer seg for å løfte banen, skriver han.

Lav etterspørsel ute
Han peker på at det er mange faktorer som spriker i hver sin retning, når styret i Norges Bank om én uke skal bestemme seg for rentehopp - eller rentero.

- Lavere etterspørsel fra utlandet kan føre til et større fall i norsk eksport enn tidligere antatt. Det vil i såfall gi ytterligere ringvirkninger til andre deler av norsk næringsliv, og trekker isolert sett i retning av en lavere styringsrente på kort sikt, skriver Aamdal.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Også sterkere kronekurs, som vi har sett den seneste tiden, vil isolert sett gi lavere inflasjon og mindre aktivitet i norsk økonomi, og trekker i retning av en lavere styringsrente.

Justeres opp
Samtidig øker renteforventningene ute, som isolert sett trekker i retning av en noe høyere rente også her hjemme. Lavere rentepåslag nå og på forventet basis trekker også i retning av en noe høyere styringsrente, det samme gjør høyere kapasitetsutnyttelse her hjemme.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Siden augustmøtet har tallene for produksjon og sysselsetting styrket troen på at kapasitetsutnyttelsen faller mindre enn antatt i juni. Det påvirker utsiktene for produksjonsgapet og inflasjonen. Det tilsier at rentebanen justeres opp, mener Aamdal.

Likevel tror han ikke på høyere styringsrente neste uke.

- Vi tror hensynet til renteutviklingen ute sammen med en sterkere krone og hensynet til gradvise endringer og konsistens med tidligere reaksjonsmønstre veier såpass tungt at renten ikke økes ved møtet nå, konkluderer han.

Les også:
- Gjedrem klarer ikke å holde boligprisene i sjakk
Sikre på høyere rente
Sjokkfall i forventningene