Åpen for alle - alltid

Stortest av 6 bærbare

Foto: Vegard Jansen, Teknofil
Foto: Vegard Jansen, Teknofil
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pTeknofil har testet en bunke bærbare som egner seg for både arbeid og moro. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Å velge seg ut en bærbar er vanskelig. Ikke bare har du valget mellom en rekke tilnærmet identiske modeller, du er også nødt til å bestemme deg for størrelse, og der er alt fra små 12-tommere til store beist over 20 er tilgjengelig.

I tillegg har du de alternative minibærbare, og det siste på privatmarkedet er såkalte CULV-modeller (Consumer Ultra-Low Voltage), der det er tatt i bruk strømgjerrige komponenter for ekstra lang batterilevetid. Dette er teknologi som tidligere var forbehold dyre og/eller ultraportable maskiner, men dette har nå funnet veien til privatmarkedet.

Denne typen bærbare har et par store fordeler fremfor de mer konvensjonelle typene: lavere vekt og ikke minst bedre batterilevetid. Men disse egenskapene kommer ikke gratis, du ofrer nemlig litt ytelse.

Og selv om noen hovedsaklig bruker PC-en kun til nettsurfing og enkelt skolearbeid, er det andre igjen som også vil bruke datamaskinen for tyngre bildebehandling og videoredigering. Dessuten brukes en moderne PC til langt mer enn bare jobbing, den har en stor rolle i de flestes fritid også. Dataspill er for eksempel en populær fritidssyssel for jenter og gutter i alle aldre, noe som gjør det viktig å ha en relativt god grafikkløsning i PC-en.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Testet «altmuligmodeller»
I denne testen har vi derfor valgt å konsentrere oss om såkalte «altmuligmodeller» - det vil si bærbare som skal kunne takle både varierte arbeidsoppgaver og nyere spill. Av størrelse har vi gått for maskiner som er store nok til å jobbe komfortabelt med, men likevel kan bæres med seg når det er nødvendig. Så det er seks konvensjonelle 15,6-tommere (vel, en er 16”) til rundt 7000 kroner som har fått lov til å bryne seg mot hverandre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les mer detaljer fra testen: Utstyrsnivå og kvalitet
Ytelse og batterilevetid

Modellene vi har testet er:
Acer Aspire 5739G
Asus PRO61SL
Fujitsu Amilo Pi 3560
HP Pavilion dv6-1233eo
Multicom Compal KHLB2
Toshiba Satellite L500-12E

I testen har vi sett på forskjellige egenskaper som ytelse, batterilevetid, kvalitet og utstyrsnivå.

Resultater

Det å teste mange PC-er samtidig gjør det gjerne lett å skille mellom de beste og de dårligste tilbudene. Men nå skal vi heller ikke glemme at det er stor konkurranse i dette segmentet, og produsentene har ikke akkurat for vane å slenge ut noen direkte dårlige tilbud når vi kjører disse testene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det å kåre EN vinner denne gangen var ikke lett, og spesielt var det et problem å skille de to beste tilbudene. Vel, å skille dem var egentlig enkelt ettersom de har styrken på forskjellige steder, men det å skulle velge hvilke egenskaper som skulle vektlegges mest var ingen smal sak.

Fujitsu Amilo Pi 3560 - testens vinner
Det er vanskelig ikke å legge mest vekt på ytelse når det skal plukkes ut en PC til best i test. Men selv om Amilo Pi 3560 verken har best spillytelse eller batterilevetid, mener vi likevel at dette er den beste totalpakken med tanke på balansen mellom ytelse, utstyrsnivå, støy og utholdenhet.

NB! Etter at testen var ferdigstilt ble det klart at denne modellen, som vi hadde regnet med skulle ut på markedet i disse dager, har fått sin leveringsdato forskjøvet til neste måned. Vi beklager dette på det sterkeste. Dersom din krukke med tålmodighet allerede er faretruende lav, eller du uansett legger større vekt på batterilevetid og spillytelse, anbefaler vi deg å ganske enkelt fortsette å lese nedover denne siden.
Les mer om denne pc'en

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Multicom Compal KHLB2 - godt kjøp
Dersom du kun har to prioriteringer, og disse er god batterilevetid sammen med god ytelse i spill, da er Multicom Compal KHLB2 den rette bærbare for deg. Den har testens beste ytelse på så godt som alle plan, men fysisk virker den litt småskranglete. Den støyer også en del under hard belastning.
Les mer om denne PC-en

Acer Aspire 5739G
Acer har de siste årene hatt en tendens til å gjøre det bra i slike sammenligningstester, og de har også denne gangen satt sammen en velbalansert pakke. Aspire 5739G har en kjapp prosessor og batterilevetiden er god, men vi savner litt på utstyrssiden. Vifta kunne også med fordel vært litt roligere.
Les mer om denne PC-en

Toshiba Satellite L500-12E
Toshibas modell blir i denne samletesten nokså anonym, og det er egentlig litt synd. Ytelsen er nemlig god og totalt sett på høyde med både Acer og Fujitsu, men den imponerer verken på batterilevetid eller utstyrssiden. Maskinen er relativt støysvak når den ikke trenger å jobbe med noe, men under hard belastning er den en av verstingene i denne testen.
Les mer om denne PC-en

Artikkelen fortsetter under annonsen

HP Pavilion dv6-1233eo
Dette er en velutstyrt bærbar med god spillytelse. Dessverre har den også en litt svak prosessor, noe som gjør at selv om den stort sett ikke har problemer med å holde følge med konkurrentene takket være den potente grafikkløsningen, er forskjellen godt merkbar når vi ser på prosessorkrevende oppgaver. To andre ting som gjør det vanskelig for Pavilion dv6-1233eo å nå opp er dårlig batterilevetid og litt vel mye viftebråk.
Les mer om denne PC-en

Asus PRO61SL
Sist i denne testen kommer Asus PRO61SL, som egentlig har grei nok ytelse, men sliter med batterilevetiden. Den er heller ikke spesielt godt utstyrt. Men den er altså også fem hundre kroner rimeligere enn konkurrentene.
Les mer om denne PC-en

Karakter
Her er oppsummeringen med karakter, samt plusser og minuser.

KarakterPCPlussMinus
5Fujitsu Amilo Pi 3560Jevnt over god ytelse, støysvak, velutstyrt.Vi kunne jo alltids ønsket oss litt mer ut av batteriet…
5Multicom Compal KHLB2God ytelse, uovertruffen til spilling. God batterilevetidKnirker litt. Støyer en del under hard belastning
5Acer Aspire 5739GJevnt over god ytelse, grei batterilevetid.Vi savner ExpressCard og blåtann, ikke akkurat stillegående
4Toshiba Satellite L500-12EJevnt over god ytelse.Vi savner ExpressCard og blåtann, støyer mye under belastning
4HP Pavilion dv6-1233eoMeget velutstyrt. God ytelse i spillIkke spesielt sterk prosessor. Dårlig batterilevetid, støyer en del.
4Asus PRO61SLFornuftig plasserte kontakter, rimeligere enn de andre.Dårlig batterilevetid, ikke spesielt velutstyrt

Artikkelen er levert av Teknofil.no.