Oljefondet over 2.500 mrd

<span style="border-collapse: separate; color: #000000; font-family: 'times new roman'; font-size: 16px; font-style: normal; font-variant: normal; font-weight: normal; letter-spacing: normal; line-height: normal; orphans: 2; text-indent: 0px; text-transform: none; white-space: normal; widows: 2; word-spacing: 0px" class="Apple-style-span"><span style="border-collapse: collapse; color: #333333; font-family: verdana; font-size: 11px" class="Apple-style-span">Direktør i Statens pensjonsfond - Utlandet, Oljefondet , Yngve Slyngstad. Foto: Scanpix<br></span></span>
Direktør i Statens pensjonsfond - Utlandet, Oljefondet , Yngve Slyngstad. Foto: Scanpix

<pMilliardene fortsatte å renne inn i det allerede rekordstore oljefondet i august. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter fjorårets kraftige nedtur kan oljefondsjef Yngve Slyngstad konstatere at verdien av Statens pensjonsfond utland, bedre kjent som oljefondet, økte til rekordhøye 2.522 milliarder kroner i august.

Det kommer frem i den foreløpige månedsbalansen som Norges Bank offentliggjorde mandag. Norges Bank forvalter oljefondet på oppdrag fra Finansdepartementet.

- Den positive utviklingen i andre kvartal har fortsatt inn i tredje kvartal. Siden markedene snudde i mars og frem til i dag, har fondets verdi økt med mer enn 600 milliarder kroner, avslørte Slyngstad på presentasjonen av andrekvartalstallene i august.

Plusset på 56 milliarder

Ifølge Norges Banks balansetall vokste fondet med 56 milliarder kroner i løpet av august. Hva verdiøkningen skyldes blir imidlertid ikke kjent før fondet legger frem resultatet for årets tredje kvartal.

Det er imidlertid tre faktorer som påvirker fondets samlede verdi.

  • Verdiutviklingen i eiendelene i fondets porteføljer

  • Tilførsel av kapital fra staten

  • Kronekursen

Spesielt det siste punktet, kronekursen, kan føre til store utslag i fondets verdi. Men det er samtidig viktig å huske på at den internasjonale kjøpekraften blir ikke påvirket av forandringer i kronekursen, siden fondet i sin helhet er investert i utlandet. Det er først når man en gang langt inn i fremtiden skal begynne å bruke av fondet at kronekursen virkelig spiller en rolle.

De siste årene har imidlertid fondets porteføljer svingt mye i verdi. I løpet av 2008 falt verdien av eiendelene i oljefondet med 633 milliarder kroner, målt i internasjonal valuta.

Slo tilbake

Det store verdifallet førte til massiv kritikk av Norges Banks forvaltning av oljefondet. Men både oljefondsjef Slyngstad og sentralbanksjef Svein Gjedrem slo knallhardt tilbake mot påstandene om at en mer passiv forvaltning av fondet ville gi en bedre avkastning på oljemilliardene.

Slyngstad: - Kunne kjøpt alle aksjer som begynner på A

Gjedrem: - Passiv forvaltning er sovende forvaltning

Frem til 2008 kunne fondet skilte med at den aktive forvaltningen skapte meravkastning sammenlignet med de brede markedene. Etter stortapene i 2008 var all meravkastning, og mer til, blåst bort.

Etter at tallene for andre kvartal er lagt til har fondet begynt å rette opp skaden. Mindreavkastning er igjen blitt til meravkastning for aksjeporteføljen, mens renteporteføljen fortsatt ligger litt på etterskudd.

Fra nyttår og frem til august steg verdien av fondet med 249 milliarder kroner. Det norske oljefondet eier nå rundt en prosent av verdens aksjer.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus