Flere tror boligprisene vil øke mye

Illustrasjonsfoto: Colourbox
Illustrasjonsfoto: Colourbox
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pIkke siden 2006 har det vært så stor andel av befolkningen som har hatt tro på fremtidig boligprisvekst. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Se også

Boligprisutvikling
Med denne kalkulatoren kan du se hvilken verdiendring det har vært på eneboliger, delte boliger og leiligheter helt siden 1985. Du kan velge mellom over 60 forskjellige distrikter du vil se på.

Eie eller leie
Spørsmålet om det lønner seg å eie eller leie er som oftest et spørsmål om tid. Kalkulatoren regner ut lønnsomheten av å eie kontra leie.

To av tre nordmenn tror nå på boligprisvekst i kommende to-årsperiode.

I tillegg til at flere tror på prisvekst, er graden av prisvekstforventning også økt, det vil si flere tror prisene vil stige sterkere enn undersøkelsen fra andre kvartal viste.

Dermed er boligprisforventningene like sterke som i perioden 2004-2006.

- Satt fart i boligmarkedet
Forventningene om økte boligpriser er veldig samstemte rundt om i landet, både når det gjelder byer, tettsteder og i landet for øvrig.

Kun ni prosent tror det vil bli i nedgang i prisene.

- Etter ni måneder på rad med økning i boligprisene er vi nå på «all time high». Fra årsskiftet har veksten vært på hele 15 prosent. Ingen forutså en så sterk prisstigning i år. De færreste er uenige i at det er uheldig om den sterke prisveksten fortsetter. Alle er enige i at det er de raske rentekuttene som har satt fart i boligmarkedet og gjort at prisveksten har tatt av. Men det at folk flest føler seg trygge på jobbene sine og den økonomiske utviklingen har vel så mye å si, sier salgsdirektør Kent Victor Syverstad i DnB Nor Eiendom.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tro på egen økonomi
- Vi håper på en flat utvikling ut året, men frykter at stigningen kommer til å fortsette. Når vi ser på hva som kommer inn av nye objekter, ser vi at det er i ferd med å bygge seg opp et underskudd. Det kommer for lite boliger i markedet. Nybyggingen har heller ikke kommet i gang igjen. Dermed presses boligprisene oppover, sier Syverstad.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nordmenn har en ukuelig tro på egen økonomisk utvikling. Selv finanskrisen i året som er gått har ikke rokket særlig ved dette. Det var en liten antydning til økning av antallet som tror på forverret økonomi mot slutten av fjoråret, mens nå er denne andelen nede i kun syv prosent, viser undersøkelsen.

- Vil gi prispress
- «Rentevåpenet» er et tveegget sverd. Setter Norges Bank opp renten, noe som etter all sannsynlighet vil skje, begrenses etterspørselen etter boliger. Men økt rente betyr også at det blir dyrere å produsere boliger, noe som resulterer i redusert byggeaktivitet. Kombinerer man endringene i befolkningsstrukturen med brems i byggingen vil det på sikt gi prispress. For renten, som med de andre virkemidlene, er timingen avgjørende for effekten, sier Syverstad.

Les også:
- Gjedrem klarer ikke å holde boligprisene i sjakk
- Kan få store problemer i boligmarkedet

Tidenes høyeste boligpriser