Meny

- Gjedrem klarer ikke å holde boligprisene i sjakk

Illustrasjonsfoto: Colourbox

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Boligbyggingen må dobles om ikke prisene skal løpe løpsk, mener sjeføkonom.

I årets syv første måneder er det påbegynt bygging av vel 10.600 nye boliger. Det er 24,3 prosent færre enn på samme tid i fjor, viser tall som ble lagt frem i dag.

Les saken: Boligbyggingen faller fortsatt

- Julitallene er notorisk usikre, men nå var de så lave at de nok kan betraktes som en bekreftelse på at boligbyggingen fortsatt er synkende i forhold til 2008, sier sjeføkonom Kjell Senneset i Prognosesenteret.

- Må fordobles
Han tror høsten vil gi noe bedre byggetall, men tror samtidig at det kan hende vi må vente til fjerde kvartal før det blir noe oppsving å snakke om.

Det er også hovedsakelig økt igangsetting som kan dempe prisveksten, dersom finanskrise og dårlige konjunkturer nærmer seg slutten, påpeker sjeføkonomen.

Bruktboligprisene har steget voldsomt siden bunnen i desember i fjor, og er allerede nå på samme nivå som de var i toppmåneden august 2007.

Les: Tidenes høyeste boligpriser

- Jeg tror ikke sentralbanksjef Svein Gjedrem kan heve renta så mye som nødvendig, det vil si opp til det nivået vi hadde før krisa, at det holder boligprisene i sjakk. Det vil trolig gi en for sterk krone. Da gjenstår høyere boligbygging, og den må minst fordobles fra 2009-nivå for at prisutviklingen i boligmarkedet sånn noenlunde skal følge konsumprisene de neste 2-3 årene, sier Senneset.

- Skal holde hardt
Men han tror skal holde hardt å klare det, både for byggenæringen og for byggesaksbehandlerne rundt om i kommunene.

- Men alt blir jo annerledes dersom krisen mot formodning skulle fortsette der ute i verden et år eller to til, da er det utviklingen i arbeidsmarkedet, bankenes lånevillighet, mediebildet og sånne ting som blir avgjørende, sier Senneset.

Les også:
- Bind renten nå
Her får du beste lånerente akkurat nå

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus