Meny

Folk stemmer ikke etter lommeboken

Foto: Colourbox

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Halvparten av velgerne sier at partienes politikk i privatøkonomiske spørsmål ikke betyr noe når de stemmer.

Bare en av ti sier at partienes politikk i privatøkonomiske spørsmål er «svært viktig» når de bestemmer seg for hvilket parti de skal stemme på. I tillegg sier fire av ti at privatøkonomi er «ganske viktig».

Dermed sitter halvparten igjen og sier at partienes politikk i privatøkonomiske spørsmål enten er «verken viktig eller uviktig» (28,5 prosent), de vet ikke, eller spørsmålet er «ganske uviktig» (10 prosent) og «svært uviktig» (4 prosent).

Undersøkelsen som Respons har utført for SpareBank 1 Gruppen viser at gjennomsnittet på en skala fra 1 («svært uviktig») til 5 («svært viktig») på spørsmålet om privatøkonomi og valg, ble 3,5.

2.255 personer deltok i undersøkelsen som ble gjennomført med spørreskjema på e-post siste uken i august.

Tro på Ap
Et flertall på 30,2 prosent av bankkundene mener at Arbeiderpartiet er best for deres privatøkonomi. Deretter følger Høyre med 22,6 prosent og Frp med 21,7 prosent.

For de aller fleste partiene er det en sterk sammenheng mellom hva folk sier de vil stemme på, og hva de mener er best for sin privatøkonomi.

Sterkest gjør dette seg gjeldende for Høyre, der 91,1 prosent av de som sier de planlegger å stemme Høyre også sier at Høyre er partiet som er best for deres privatøkonomi.

Den laveste andelen har Venstre. Her sier 63 prosent av partiets velgere at Venstre vil være best for deres privatøkonomi.

Rentesjokk
Undersøkelsen viser videre at svært mange velgere er usikre på hvilken regjering som vil gi et lavest rentenivå fremover. «Vet ikke-gruppen» dominerte og utgjorde hele 36,2 prosent da bankkundene ble spurt om hvilket regjeringsalternativ som vil gi lavest rente her i landet.

Blant dem som mente noe om spørsmålet, sa en av fem at en regjering med Høyre og Fremskrittspartiet vil gi lavest rente, mens to av ti oppgir at en rødgrønn regjering med Ap, SV og Sp vil gi lavest rentenivå i Norge.

Påpakning
Forbrukerøkonom Magne Gundersen i SpareBank 1 Gruppen er overrasket:

– Det er overraskende at skattelettepartiene Høyre og Fremskrittspartiet trekkes fram som den beste garantisten for et lavt rentenivå. Frp har av flere sjeføkonomer fått påpakning for at deres politikk vil resultere i høyere renter, sier Gundersen.
Han sier det er naturlig at mange er usikre på dette spørsmålet:

– Jeg skjønner godt at mange ikke vet hvilket regjeringsalternativ som gir lavest rente. Folk opplever nå en dobbel usikkerhet i forhold til renta, knyttet både til hvilken politikk regjeringen vil føre, og til hvordan konjunkturene utvikler seg. (©NTB)

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus