Boligbyggingen faller fortsatt

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

<pI årets syv første måneder er det påbegynt bygging av vel 10.600 nye boliger. Det er 24,3 prosent færre enn på samme tid i fjor.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For næringsbygg er det hittil i år igangsatt 1,74 millioner kvadratmeter bruksareal. Det er en nedgang på 24,8 prosent, sammenlignet med perioden fra januar til juli i fjor.

Det viser byggearealstatistikk, lagt frem av Statistisk sentralbyrå i dag.

I juli ble det igangsatt bygging av 1.450 boliger mot 1.442 i juni.

- I praksis er bildet uendret, og er helt i tråd med hva vi ventet, sier makroøkonom Shakeb Syed i Handelsbanken til DN.no.

Det er også stor nedgang for fritidsboliger og boliggarasjer. I denne kategorien er det hittil i år påbegynt bygging av nærmere 555 000 kvadratmeter bruksareal, en nedgang på 23,8 prosent sammenlignet med de syv første månedene i 2008.

- Bunnen er nær
- Denne statistikken har falt lenge. Nå tror vi derimot bunnen er nær eller til og med nådd. Denne troen bygger vi på den generelle svært markante bedringen i boligmarkedet de siste kvartalene, deriblant bedring i boliginvesteringene, som er en ledende indikator for igangsettinger. Derfor tror vi at serien vil stige ørlite fra forrige måned til 1500 i juli fra 1420, skriver Handelsbanken Capital Markets i morgenrapporten, som ble sendt ut før dagens byggearealstatistikk ble lagt frem.

- Tar seg opp
Nordea Markets tror også at det vil snu snart:

- Vi venter at boligbyggingen vil flate ut og begynne å ta seg opp om ikke lang tid, i tråd med at igangsettingen har falt mye og positiv utvikling i bruktboligmarkedet. Når det gjelder andre bygg, det vil si næringsbygg, så tror vi det er lenge til vi vil se noen positiv utvikling, skriver Katrine Godding Boye i morgenrapporten til Nordea Markets, som ble sendt ut før dagens byggearealstatistikk ble lagt frem.

Boye skriver også at byggearealstatistikken er viktig for følge utviklingen i boliginvesteringer og investeringer i andre bygg.

- Så langt er det ikke tegn til bedring, hverken innenfor boligbygging eller bygging av næringsbygg, skriver hun.

Les også
Boligoppturen har stoppet
Bunnrekord for nyboliger
Årlig boligprisvekst på 5 prosent

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus