Boligbyggingen faller fortsatt

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pI årets syv første måneder er det påbegynt bygging av vel 10.600 nye boliger. Det er 24,3 prosent færre enn på samme tid i fjor.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

For næringsbygg er det hittil i år igangsatt 1,74 millioner kvadratmeter bruksareal. Det er en nedgang på 24,8 prosent, sammenlignet med perioden fra januar til juli i fjor.

Det viser byggearealstatistikk, lagt frem av Statistisk sentralbyrå i dag.

I juli ble det igangsatt bygging av 1.450 boliger mot 1.442 i juni.

- I praksis er bildet uendret, og er helt i tråd med hva vi ventet, sier makroøkonom Shakeb Syed i Handelsbanken til DN.no.

Det er også stor nedgang for fritidsboliger og boliggarasjer. I denne kategorien er det hittil i år påbegynt bygging av nærmere 555 000 kvadratmeter bruksareal, en nedgang på 23,8 prosent sammenlignet med de syv første månedene i 2008.

- Bunnen er nær
- Denne statistikken har falt lenge. Nå tror vi derimot bunnen er nær eller til og med nådd. Denne troen bygger vi på den generelle svært markante bedringen i boligmarkedet de siste kvartalene, deriblant bedring i boliginvesteringene, som er en ledende indikator for igangsettinger. Derfor tror vi at serien vil stige ørlite fra forrige måned til 1500 i juli fra 1420, skriver Handelsbanken Capital Markets i morgenrapporten, som ble sendt ut før dagens byggearealstatistikk ble lagt frem.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Tar seg opp
Nordea Markets tror også at det vil snu snart:

- Vi venter at boligbyggingen vil flate ut og begynne å ta seg opp om ikke lang tid, i tråd med at igangsettingen har falt mye og positiv utvikling i bruktboligmarkedet. Når det gjelder andre bygg, det vil si næringsbygg, så tror vi det er lenge til vi vil se noen positiv utvikling, skriver Katrine Godding Boye i morgenrapporten til Nordea Markets, som ble sendt ut før dagens byggearealstatistikk ble lagt frem.

Boye skriver også at byggearealstatistikken er viktig for følge utviklingen i boliginvesteringer og investeringer i andre bygg.

- Så langt er det ikke tegn til bedring, hverken innenfor boligbygging eller bygging av næringsbygg, skriver hun.

Les også
Boligoppturen har stoppet
Bunnrekord for nyboliger
Årlig boligprisvekst på 5 prosent