- Renten skal opp nå uansett

Det ventes at Svein Gjedrem setter opp styringsrenten denne høsten, også etter at inflasjonstallene ble svakere enn ventet.
Det ventes at Svein Gjedrem setter opp styringsrenten denne høsten, også etter at inflasjonstallene ble svakere enn ventet.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pSelv om inflasjonen er svakere enn ventet. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta

Inflasjon: Inflasjon er et mål på den generelle prisveksten i en økonomi, og blir målt ved å observere utviklingen av en stor gruppe varer og tjenester. Deretter blir prisene kombinert for å gi prisveksten eller det gjennomsnittlige prisnivået.

KPI: Konsumprisindeksen. Generelt mål for prisnivået i den norske økonomien.

KPI-JAE: Kjerneinflasjonen - konsumprisindeksen justert for avgifter og uten energipriser.

Inflasjonen i Norge var 2,3 prosent fra august i fjor til august i år.

Svakere enn ventet

Det melder Statistisk sentralbyrå (SSB) torsdag. Den såkalte kjerneinflasjonen (KPI-JAE) – som er konsumprisindeksen justert for avgifter og energipriser – var 2,3 prosent det siste året.

Det er lavere enn analytikerne på forhånd hadde ventet. De anslo på forhånd en inflasjon på 2,6 prosent. Det hadde i så fall vært samme nivå som i juli.

Det er også lavere enn hva Norges Bank selv har spådd. I pengepolitisk rapport fra juni spådde de inflasjon på 2,4 prosent i august.

Svekker renteforventningene

Med tallene fra SSB svekkes også kronen mot euroen, og i rentemarkedet ser en også et fall. Mot euro falt kronen rundt fem øre da tallene ble kjent, fra 8,57 for en euro til rundt 8,62 for en euro.

Det tyder på at den svake inflasjonen svekker renteforventningene i markedet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det fordi svak inflasjon normalt tyder på at rentenivået vil være lavt i en økonomi, for å unngå en for lav prisstigning. Norges Bank ønsker å holde inflasjonen stabilt rundt 2,5 prosent.

– Vil ikke påvirke Norges Bank

Det er blant mange analytikere ventet at Norges Bank vil heve renten med en kvarting på rentemøtet i oktober, og porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand kapitalforvaltning tror ikke dagens tall vil endre på dette – tross at inflasjonen var langt svakere enn ventet.

– I stor grad kommer dette av sesongvariasjoner som det er vanskelig å justere for. Spesielt varer som klær og sko er kronisk svake i sommermånedene, og vi ser også utslag i matvareprisene og flyprisene, sier Chen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Derfor spår han paybacktime neste måned, og at inflasjonen da vil gjøre et byks.

– Jeg tror ikke inflasjonstallene vil påvirke Norges Banks ønske om å heve rentene i år. Men dersom vi skulle få svake tall også neste måned, kan vi eventuelt se at sentralbanken utsetter renteøkningen til desember, mener han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han venter at styringsrenten vil øke med 0,25 prosentpoeng i oktober.

Tre indekser

Tolvmånedersveksten i selve konsumprisindeksen ble i august målt til 1,9 prosent, mot 2,2 prosent i juli. Dette er altså indeksen som ikke er justert for endringer i avgifter og energipriser. Prisene falt altså fra juli til august.

Det er imidlertid kjerneinflasjonen (KPI-JAE) analytikerne er opptatte av, fordi den blant annet neglisjerer energiprisene, som normalt kan svinge mye uavhengig av den generelle prisstigningen. Prisene steg altså 2,3 prosent fra august i fjor til august i år.

Norges Bank har tidligere også sett på KPI-JAE når de skal sette renten, men opererer nå etter en tredje indeks (KPIXE), som de selv utarbeider på grunnlag av tallene fra SSB.

En tommelfingerregel er at KPIXE vil ligge 0,7 prosentpoeng høyere enn kjerneinflasjonen KPI-JAE.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Klesprisene faller

Fra juli til august i år falt prisene på matvarer og alkoholfrie drikkevarer med én prosent fra juli til august i år. Tilbudskampanjer på ost og lavere priser på fisk og grønnsaker forklarer mye av fallet.

Fortsatt tilbudsaktivitet på klær ga et prisfall på 2,4 prosent fra juli til august.

– Fra mai til august 2009 har prisene på klær samlet falt med 9,3 prosent. Dette er om lag samme prisfall som vi har sett i tilsvarende periode tidligere år, skriver SSB.