- Bind renten nå

<p>Shakeb Syed, makroøkonom Handelsbanken (foto: Scanpix).</p>
Shakeb Syed, makroøkonom Handelsbanken (foto: Scanpix).

<pNorges Bank kommer til å heve renten aggressivt. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Se også

Fastrentelånsoversikt
Boliglån med fastrente i bindingsklassene 3, 5 og 10 år. Listene blir oppdatert hver andre uke. Rentene tar utgangspunkt i lån på 1 million kroner.

Boliglånskalkulator
Kalkulatoren viser de beste og de største lånegiverne innenfor 60 prosent og 80 prosent av markedsverdi, på forskjellige lånebeløp.

Fastrentekalkulator
Kalkulatoren hjelper deg med å avgjøre om du skal velge fast eller flytende rente. Kalkulatoren tar utgangspunkt i en spådom for utviklingen i den flytende renten.

For nordmenn som har tenkt å bo i boligen sin lenge, eller skal kjøpe bolig nå og planlegger å bo der i minst syv år, kan det lønne seg å binde boliglånsrenten nå, mener Handelsbanken.

Makroøkonom Shakeb Syed mener nemlig dagens langsiktige renter er relativt lave, både historisk sett og med tanke på dagens økonomiske situasjon.

- Dette, i tillegg til vårt estimat om høyere renter på kort sikt, gjør at vi anbefaler å binde rente på syv til ti års sikt, skriver Syed i en fersk analyse.

Begynt å stige igjen
Han peker på at finanskrisen førte til at investorene har flokket til langsiktige verdipapirer, spesielt statsobligasjoner, som har økt prisene på langsiktige obligasjoner, sendt rentene lavere og redusert avkastningen på obligasjoner.

Siden februar har imidlertid rentene steget igjen, fordi den økonomiske gjeninnhentingen har redusert risikoaversjonen og dermed sendt investorene over i mer risikable papirer.

Rentefallet fra juli 2008 til februar 2009 har imidlertid ennå ikke blitt fullt ut reversert, og Syed tror at de lange rentene kommer til å stige i tiden fremover.

- I tillegg forventer vi at Norges Bank kommer heve renten aggressivt på 12 måneders sikt, og så moderat på lang sikt. Selv om denne kombinasjonen ikke indikerer at rentekurven blir brattere, mener vi at rentesikring er en plausibel strategi, skriver han.

Lave nivåer
For selv om rentene har steget det seneste halvåret, er de fortsatt lave historisk sett.

I tillegg mener han det blir dyrere å ha flytende rente, og at det på lang sikt er sannsynlig at også de langsiktige rentene kommer til å stige betydelig.

- Ettersom vi mener at syv til ti års rentebinding er på lave nivåer nå, anbefaler vi å binde renten med en slik tidshorisont, konkluderer han.

Les også: Rentebindingsboomen fortsetter
- Fastrentebunnen er nær

Spår større boligrentehopp

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus