- Coaching er potensielt farlig

Illustrasjonsfoto: Colourbox
Illustrasjonsfoto: Colourbox

<pTimeprisen for coaching i næringslivet er dobbel så høy som hos psykologene. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette er coaching

Personlig coaching er en samtale med en coach som skal hjelpe deg med å uvikle deg selv. Dette skjer mest på jobb/arbeidsliv, men kan gjøres på alle mange privateområder.

En coach skal i samtalen lytte og stille deg spørsmål for å få deg til å gå i deg selv for å bli mer kreativ og se muligheter fremfor problemer. Coaching skal ikke være terapi eller behandling.

Til tross for stive priser benytter mange seg av en coach for å finne sine svar. Bransjen får imidlertid sterk kritikk fordi den jobber innenfor psykologenes arbeidsfelt, skriver Dagens Næringsliv.

Timeprisen for en coach ligger på 1.500 kroner eller mer, som er over dobbelt så mye som hva en psykolog med seks års utdannelse tar.

Coach er en ubeskyttet tittel og i praksis kan hvem som helst kalle seg for det.

- For enkelte kan det være lettere å si at de går til en coach enn en psykolog. Det er nok mange som synes det er mindre stigmatiserende og kanskje litt mer moderne, sier spesialist i arbeids- og organisasjonspsykologi Christer Mortensen.

-Samtaleterapi
Han mener coaching er virkningsfull samtaleterapi, og dermed også potensielt skadelig.

- Jeg tror at alle som arbeider med utvikling av mennesker, ønsker godt. Men gode intensjoner er ikke nok. Å være profesjonell handler for meg om kunnskap om hva som kan gå galt, og hvordan forebygge og håndtere det når noe uønsket oppstår.

Ønsker du å klage på en coach, har du kun kjøpsloven å forholde deg til. Her er det ingen uavhengig myndighet som regulerer tjenesten, sier Mortensen til DN.

Han understreker at coachene lett kan få klienter som har depresjoner, angst og andre tilstander som psykologer vanligvis behandler.

Har glede av sin coach
Den internasjonale coachbransjen har nå gjennomført en undersøkelse om bransjen. På oppdrag fra International Coach Federations (ICF) har PriceWaterHouse og Association Resource Centre laget en rapport om hvor godt fornøyd kundene er med å bli coachet. Tilsammen er 2165 brukere blitt intervjuet fra 64 land - hvorav 22 personer fra Norge.

- 86 prosent slår fast at de har fått glede av å bruke coach, sier president Morten Neeb i ICF Norge til DN.

Neeb sier coaching er én bestemt måte å frigjøre menneskers potensial på, og at dette innebærer at coachen gjennom samtaler bidrar til at samtalepartneren utvikler sitt talent og selv finner løsningene.

Ifølge ICF er det i dag 35.000 personer i verden som kaller seg for coach. Bare i Norge er det rundt 750.

Les også:
Gründerkvinner på mentorjakt
Advarer mot gründerkrise
Studiene som gir deg mest lønn

Personvernpolicy