Britiske pionerdykkeres etterlatte:

Får million-kompensasjon

- Rettferdigheten har seiret! Skotske Ann Marie MacCreath er overveldet av at den norske Dykkernemnda likevel innvilger hennes familie tre millioner i erstatning etter hennes far som døde på jobb i Nordsjøen. Foto: Ola Karlsen/ ABC Nyheter
- Rettferdigheten har seiret! Skotske Ann Marie MacCreath er overveldet av at den norske Dykkernemnda likevel innvilger hennes familie tre millioner i erstatning etter hennes far som døde på jobb i Nordsjøen. Foto: Ola Karlsen/ ABC Nyheter

<p- Jeg er overveldet, sier Ann Marie MacCreath. I dag ble det kjent at den norske Dykkernemnda likevel innvilger søknader fra flere britiske pionerdykkere.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(ABC Nyheter): Etter års arbeid hadde den norske Dykkernemnda i dag sitt siste møte. På agendaen sto blant annet nok en behandling av omstridte søknader fra flere britiske familier.

Og resultatet har vakt glede på andre siden av Nordsjøen:

- Jeg er overveldet. Rettferdigheten har seiret, sier skotske Ann Marie MacCreath. Sammen med to søsken og sin mor har de nå endelig fått en lenge ønsket anerkjennelse fra Norge for den jobben som familiens far og ektemann døde under utførelsen av.

- Fantastisk. Jeg vil takke Nemndas medlemmer, men særlig de som har stått på vår side hele tiden, sier også britiske Clare Lucas. Hennes far omkom i det som regnes som den verste ulykken i pionerperioden - på Byford Dolphin i 1983.

Lørdag ettermiddag hadde ikke Nemndas leder, sorenskriver Stein Husby, anledning til å kommentere den nye vurderingen som er gjort.

Men etter det ABC Nyheter kjenner til har Nemnda enstemmig besluttet å omgjøre et vedtak om at flere britiske pionerdykkere ikke hadde sterk nok tilknytning til den norske Folketrygden.

Det nye vedtaket betyr at hver enkelt familie vil få mer enn 3 millioner norske kroner å dele mellom seg.

- Men dette har aldri handlet om pengene. Det har alltid handlet om anerkjennelse, sier MacCreath på telefon fra den skotske vestkysten.

Tidligere har ABC Nyheter avslørt at en norsk etterlatt, Elin Lally fra Stavanger, fikk kompensasjon fra Nemnda. Hennes far hadde eksakt samme type ordning med Folketrygden som de britene som først fikk avslag.

Ann Marie MacCreath sa den gang at Norge diskriminerte de britiske etterlatte.

Denne avsløringen skal ha spilt en betydelig rolle for Nemndas beslutning om å omgjøre avslaget.

Til sammen er det registrert 17 dykkere som omkom i den norske pionertiden. De fleste av dem var utenlandske.

Tidligere har det vært anslått at så mange som inntil 3000 utenlandske dykkere kunne ha rett på kompensasjon. Dykkernemndas leder har også vært tilbakeholden av redsel for de store potensielle utbetalingene som dermed kunne oppsto.

Men de fleste med kjennskap til miljøet og dykkerne, tror nå at 3000 er et urealistisk anslag - selv om den norske stat ikke har gjort sitt ytterste for å gjøre kompensasjonsordningen kjent utenfor landets grenser.

Ann Marie MacCreath takker alle de som har hjulpet henne og de andre etterlatte i prosessen som nå har ført fram til et positivt resultat.

- Jeg må særlig få takke Jan Warloe og Arne Jentoft. De har gitt oss betydelig støtte, sier en meget glad skotsk dame.

Kommentar fra Clare Lucas lagt til kl 20.21

Personvernpolicy