Økt optimisme i Norge

<p>Mange opplever at egen økonomi er bedre enn for ett år siden (foto: Colourbox).</p>
Mange opplever at egen økonomi er bedre enn for ett år siden (foto: Colourbox).

<pNorske forbrukere ser lysere på utsiktene for egen og landets økonomi. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Se også

Privatøkonomisk simulering
Kalkulatoren beregner hva forskjellige typer endringer betyr for din privatøkonomi. Du kan blant annet se på endringer i lønn, rente, energipriser, og gjeldsendringer.

Hvor mye kan du låne
Kalkulatoren gir deg et reelt bilde av hvor mye du tåler å låne ut fra dine forutsetninger.

Den inneholder flere funksjoner. Den er tilkoblet en full skattemodul, den beregner levekostnadene etter familiesammensetningen, og den beregner ulike typer lån.

Rente- og lønnsendring
Her ser du effekten av rente- og lønnsendringer har på den disponible inntekten din.

Renteendringens betydning
Kalkulatoren regner ut hvor mye en renteendring betyr for deg per måned.

Annuitetslån og renteendring
Denne kalkulatoren beregner hvor mye terminbeløpet endrer seg på et annuitetslån.Beløpet endrer seg ikke med det samme som renteendringen. Når renten settes ned, går avdragsdelen noe opp.

Den norske forbrukertillitsindeksen CCI steg til 12,8 poeng i august, opp fra 6,7 poeng i juni, opplyser Makrosikt i en pressemelding fredag.

Et positivt tall betyr at forbrukerne mener at økonomien vil være bedre om ett år enn den er nå.

August-målingen er den høyste siden juni 2007.

- Årsaken til oppgangen er trolig at den økonomiske utviklingen i Norge nå synes å bli bedre enn opprinnelig fryktet. Spesielt ser det ut som om arbeidsmarkedet utvikler seg bedre enn antatt. Dette fikk vi ytterligere bekreftet i går da Nav offentliggjorde nye ledighetstall, skriver makroanalytiker Camilla Viland i DnB Nor Markets i morgenrapporten fra meglerhuset fredag.

Andelen som venter økt arbeidsledighet falt kraftig i august. Samtidig økte andelen som venter lavere ledighet.

«Som i juni er det bedringen i denne indeksen som bidrar sterkest til oppgangen i CCI-indeksen», skriver Makrosikt i pressemeldingen fredag.

Ledighetsøkningen bremser opp
Ifølge statistikk som Nav la frem torsdag steg den registrerte ledigheten med 700 personer i august justert for sesongsvinginger Helt ledige og på tiltak økte med rundt 1.100 personer, noe som bekrefter at det har vært en kraftig oppbremsing i ledighetsøkningen de siste månedene.

Les også: - Imponerende stramt

De fire første månedene i år var ledighetsøkningen på rundt 5.000 personer. Siden har det skjedd et markert skifte. I mai og juni steg ledigheten med 1.300 personer i gjennomsnitt pr måned, mens økningen i juli var på 1.900. Og i august steg altså antall ledige og på tiltak med 1.100 personer.

Tidligere i uken viste også arbeidskraftsundersøkelsen (aku) fra Statistisk sentralbyrå at den sesongjusterte arbeidsledigheten falt med 5.000 personer fra mars til juni.

Kan gi rentehopp i høst
Den overraskende utviklingen i arbeidsmarkedet gjør at mange økonomer nå tror at Norges Bank kan komme til å heve renten igjen i løpet av høsten.

- Tallene støtter klart opp om det Gjedrem sa ved forrige rentemøte, at renten kunne komme tidligere opp enn det som tidligere var indikert. Vi føler at dagens tall støtter opp om Handelsbankens syn om at det kommer en renteøkning i oktober, men den kan nå også komme allerede i september, sa sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken Capital Markets til DN.no onsdag denne uken.

Les mer: Kan få rentesmell i september

Tror på norsk økonomi
Forbrukertillitsindeksen for forbrukernes egen økonomi om 12 måneder gikk svakt opp i august. Flere opplever også at deres egen økonomi er bedre enn for ett år siden, opplyser Markosikt i meldingen.

Tilliten til landets økonomi de kommende 12 månedene steg samtidig til ny toppnotering. Samtidig opplever stadig færre landets økonomi som dårligere enn for ett år siden.

Les også: Spår større boligrentehopp
Rentebndingsboomen fortsetter

Personvernpolicy