Ny jobboverraskelse:

- Imponerende stramt

<p>Ved utgangen av august var det registrert 77.100 helt arbeidsledige (Foto: Scanpix).</p>
Ved utgangen av august var det registrert 77.100 helt arbeidsledige (Foto: Scanpix).

<pArbeidsledigheten økte langt mindre enn ventet i august. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arbeidsledigheten fortsetter å stige, men i et langt lavere tempo enn i begynnelsen av året.

Ved utgangen av august var det registrert 77.100 helt arbeidsledige personer her til lands, viser statistikk som Nav offentliggjorde torsdag. Dette tilsvarer 3,0 prosent av arbeidsstyrken.

Justert for sesongsvinginger økte ledigheten med 700 i august.

Antallet helt ledige og på tiltak steg med 1.123 til 90.563 personer ved utgangen av august, ifølge sesongjusterte tall. Dette er en oppgang fra reviderte 89.440 personer måneden før.

Ifølge en sammenstilling som TDN Finans har gjort ventet økonomene på forhånd at antallet helt ledige og på tiltak ville øke med 1.500 til 91.475 personer.

Utviklingen i arbeidsmarkedet fortsetter med andre ord å overraske økonomene. Seniorøkonom Ole Christian Bech-Moen i DnB Nor Markets ventet på forhånd en økning på 1.700 helt ledige og på tiltak. Fasiten viste altså en økning på 1.100.

- Utviklingen i arbeidsmarkedet har vært litt bedre enn vi og de fleste andre har lagt til grunn, sier Bech-Moen til DN.no.

- Jeg sitter litt med samme følelsen som etter aku-tallene igår om at arbeidsmarkedet slett ikke forverres så raskt som man trodde, sier seniorøkonomen.

Bremser opp
Dagens ledighetstall bekrefter at ledighetsøkningen er i ferd med å bremse kraftig opp. I de fire første månedene i år var ledighetsøkningen på rundt 5.000 personer. Siden har det skjedd et markert skifte i økningen.

I mai og juni steg ledigheten med 1.300 personer i gjennomsnitt pr måned, mens økningen i juli var på 1.900.

Gårsdagens arbeidskraftsundersøkelse (Aku) fra Statistisk sentralbyrå bekrefter også dette bildet. Ifølge Aku-undersøkelsen sank den sesongjusterte arbeidsledigheten med 5.000 personer fra mars til juni.

- De sesongjusterte tallene viser at ledigheten fremdeles øker, men langt mindre enn i begynnelsen av året. Dette skyldes at veksten i ledigheten er svakere i store deler av privat sektor, samtidig som etterspørselen etter arbeidskraft er høy i offentlig sektor, sier arbeids- og velferdsdirektør Tor Saglie i en pressemelding fra Nav torsdag.

Ifølge Nav er det nå lavest ledighetsvekst i undervisningssektoren. Her har det blitt 13 prosent flere ledige på ett år. Sterkest vekst finner vi i bygg og anlegg og ingeniør- og IKT-fag, her har ledigheten mer enn doblet seg siden august i fjor. Til tross for sterk vekst i ledigheten er ledigheten fortsatt lav for ingeniører og IKT-personell.

Lavest i Sogn og Fjordane
Høyest ledighet finner er det i industrien, hvor 4,7 prosent av arbeidsstyrken er ledig, etterfulgt av bygg og anlegg med 4,6 prosent. Arbeidsledigheten er lavest innen undervisning, helse, pleie og omsorg og blant ledere, hvor ledigheten er på 1,2 prosent.

Etter seks måneder med et stabilt antall ledige stillinger, er det nå en svak nedgang i antall stillinger. I august er det lyst ut 21 prosent færre ledige stillinger enn på samme tid i fjor. Sterkest nedgang er det innen ingeniør- og IKT-fag og industriarbeid, hvor det ble lyst ut henholdsvis 47 og 41 prosent færre stillinger.

Ledigheten er lavest i Sogn og Fjordane, hvor ledigheten er på 2,1 prosent. Oslo har den høyeste arbeidsledigheten med 3,9 prosent, etterfulgt av Finnmark med 3,8 prosent.

Les også:

Kan få rentesmell i september
Tar æren for bedre arbeidsmarked
Ledigheten stuper i Sverige

Personvernpolicy