Rentebindingsboomen fortsetter

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix

<pNordmenn er fortsatt redde for nytt rentesjokk. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mer om fastrente

Fastrenteutvikling
Kalkulatoren hjelper deg med å avgjøre om du skal velge fast eller flytende rente. Kalkulatoren tar utgangspunkt i en spådom for utviklingen i den flytende renten.

Fastrentelånsoversikt
Boliglån med fastrente i bindingsklassene 3, 5 og 10 år. Listene blir oppdatert hver andre uke. Rentene tar utgangspunkt i lån på 1 million kroner.

Fast eller flytende?

Argumenter for og i mot fast og flytende rente

Mange sikrer seg fortsatt mot et nytt rentesjokk tilsvarende det norske banker ga sine kunder i fjor høst.

Selv om fastrentene er en del opp siden bunnen i vår, kan man fortsatt binde renten under fem prosent.

Andelen av finansforetakenes utlån med fast rente til husholdningene økte fra utgangen av 1. kvartal til utgangen av 2. kvartal 2009. Fastrenteandelen økte mest i de statlige låneinstituttene.

Det viser rentebindingsstatistikk for banker og andre finansforetak, lagt frem av SSB i dag.

Fra 2004 til utgangen av 2008 var trenden en stadig lavere fastrenteandel i finansforetakenes utlån til husholdingene.

Tallene hittil i 2009 viser imidlertid at denne trenden kan være i ferd med å snu.

Etter at fastrenteandelen steg med 2,41 prosentpoeng i 1. kvartal i år, fortsatte andelen å stige med 0,5 prosentpoeng i 2. kvartal.

Høyeste på tre år
Fastrenteandelen av finansforetakenes utlån til husholdningene er nå 9,6 prosent, og det er det høyeste nivå siden 2. kvartal 2006. Til sammenligning var denne andelen på sitt laveste nivå, 6,7 prosent, ved utgangen av 2008.

Tall for 2. kvartal 2009 viser en økning i fastrenteandelen av utlån fra statlige låneinstitutter til husholdningene. Mer enn hver tredje krone som er lånt ut fra de statlige låneinstituttene til husholdningene har nå fast rente.

Også i bankene økte andelen utlån med fast rente til husholdningene fra 7,3 prosent ved utgangen av 1. kvartal i år til 7,5 prosent i 2. kvartal. Tilsvarende andel i kredittforetakene forble uendret på 6,6 prosent i samme periode.

Kort bindingstid mest populært
Tallene indikerer at når husholdningene først binder renten velger de å binde den i intervallet 1-5 år fremover. I de statlige låneinstituttene steg utlån til husholdningene med fast rente i 1-5 år med hele 11,1 milliarder kroner fra utgangen av 1. kvartal til utgangen av 2. kvartal i år. Denne andelen økte dermed fra 20,5 prosent til 26,4 prosent i denne perioden.

I banker og kredittforetak steg utlån med fast rente i 1-5 år til husholdningene med til sammen 3,7 milliarder i 2. kvartal i år. Andelene slike lån steg fra 4,1 prosent i bankene og 3,4 prosent i kredittforetakene ved utgangen av 1. kvartal 2009 til henholdsvis 4,3 prosent og 3,5 prosent ved utgangen av 2. kvartal.

Andelen utlån med rentebindingstid på over 5 år fra kredittforetakene til husholdningene økte marginalt (0,1 prosentpoeng) fra 1. kvartal til 2. kvartal i år, mens tilsvarende andel forble uendret i bankene og i de statlige låneinstituttene i samme periode.

Les også:
Her får du beste rente akkurat nå
Må tåle mer enn 6 prosent rente
Rentebunnen nås i høst

Personvernpolicy