- Årlig boligprisvekst på 5 prosent

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix

<p... og ikke noe prisfall de nærmeste årene, mener analytiker. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Se også

Dette tjener du på boligen din
Hvis du er lenge i boligmarkedet, er det også sannsynlig at du vil opparbeide deg en stor boligformue. Her får du et anslag på hvor stor boligformue du opparbeider deg, med realistiske forutsetninger.

Boligprisutvikling

Med denne kalkulatoren kan du se hvilken verdiendring det har vært på eneboliger, delte boliger og leiligheter helt siden 1985. Du kan velge mellom over 60 forskjellige distrikter du vil se på.

Boligbyggingen er fortsatt i fritt fall. Samtidig er salget i ferd med å ta seg opp.

- Vi har lenge hevdet at boligbyggingen er et viktig parameter som er undervurdert for å forstå utviklingen i markedet generelt. Boligunderskuddet presser prisene i det norske boligmarkedet, sier administrerende direktør Bjørn M. Birkeland i Prognosesenteret til DN.no.

- Bør være høyere
Tall som Boligprodusentes forening la frem i dag viser at igangsettingen av nye boliger er 24,1 prosent lavere enn samme kvartal ifjor, og 12,2 prosent lavere enn i foregående kvartal.

I år blir det bygget rundt 20.000 boliger her i landet, mens Birkeland mener det er behov for det doble - 40.000.

- Jeg har ikke tro på at igangsettingen blir høyere før i annet halvår 2010. Og så lenge det i sum er for få boliger på riktig sted med riktig kvalitet og størrelse betyr det at byggenivået bør være høyere, sier Birkeland.

- Vi forventer at bruktboligprisene stiger fem prosent i 2009, og tror og håper at prisveksten vil ligge rundt det nivået i årene fremover. Jeg håper i hvert fall at prisveksten vil ligge under ti prosent årlig. For bolig er ikke et investeringsobjekt som folk kjøper for å få avkastning på sparepengene sine, men for å få et sted å bo, sier Birkeland

- Ikke ny prisnedgang
Birkeland tror ikke det er sannsynlig med ny prisnedgang med det scenariet som tegnes for verdensøkonomien fremover.

- Det er en viss konsensus om at bunnen er nådd. I tillegg lever vi et land hvor ledigheten kommer til å forbli relativt lav, gitt at rammene er de samme som vi ser nå. Psykologien også spiller en viktig rolle. Troen på boligmarkedet er tilbake, sier Birkeland.

Les også: Tror boligprisene vil stige til 2011
Selger flere nye boliger
Boligprisene kan nå all time high i august

Personvernpolicy