DnB Nor-ansatte pågrepet for bedrageri

<pPolitiet i Oslo pågrep tirsdag fire ansatte i DnB NOR samtidig som politiet i Fredrikstad pågrep to personer som tidligere var ansatt i banken. Samtlige er siktet for bedrageri eller medvirkning til bedrageri.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Oslo ble ytterligere fire personer pågrepet mens det i Fredrikstad fortsatt sitter to personer i varetektsfengsel etter en tilsvarende aksjon i mai. Da ble seks personer pågrepet, men fire av dem er sluppet ut igjen. I alt er dermed minst 16 personer siktet for lånebedragerier som politiet ennå ikke kjenner omfanget av.

– DnB NOR har tidligere anmeldt mistanke om lånebedragerier med bakgrunn i brudd på interne rutiner, opplyser kommunikasjonsdirektør Trond Bentestuen til NTB. Han sier politiet har overtatt etterforskningen, men at bankens egen seksjon for kontroll av rutiner samarbeider nært med politiet.

Bedrageriene skal ha foregått både i Østfold og Oslo, bekrefter Bentestuen.

I personmarkedet

Bentestuen vil ikke gå nærmere inn på hvordan bedrageriene har skjedd, men bekrefter at det også er utlån i personmarkedet det dreier seg om. Det kan likevel være lån til økonomisk virksomhet i regi av personlig eide selskap.

– Vi har i den senere tid gjennomgått og skjerpet alle rutiner, men det vil alltid være vanskelig å gardere seg mot eventuelle tillitsbrudd fra ansatte, sier Bentestuen som minner om at det foreløpig bare dreier seg om siktelser. Han advarer mot forhåndsdømming, til tross for at det er banken som selv har innlevert anmeldelse.

Ransaking

I en pressemelding fra Oslo politidistrikt blir det opplyst at åtte personer ble pågrepet på forskjellige adresser i Oslo der det også ble gjennomført ransakinger etter beslutning fra Oslo tingrett.

Politiet er også tilbakeholdne med opplysninger, men sier etterforskningen bygger på en antakelse om at det eksisterer et organisert nettverk for økonomisk kriminalitet som bedrageriene er en del av.

Ifølge nettstedet E 24 skal bedrageriene dreie seg om opp til 150 millioner kroner. I alt er det levert 65 anmeldelser til politiet på vegne av både banker og forsikringsselskap.

Bedrageriene skal ha skjedd i tilknytning finansiering og refinansiering av fast eiendom. Falske dokumenter med kunstig høye takster har ligget til grunn fordi store lånene som er innvilget og utbetalt.

Største noensinne

Administrerende direktør Arne Skauge i Finansnæringens Hovedorganisasjon sier til E 24 at det kan dreie seg om den mest omfattende bedragerisak mot bankvesen og forsikringsselskap noensinne. For øvrig viser han til DnB NOR og politiet.

Ifølge DN.no er de involverte i bedrageriene fra Tyrkia og det tidligere Jugoslavia i tillegg til Norge. Både byggebransjen og restaurantbransjen skal være representert blant låntakerne som man mistenker har fått lån på falsk grunnlag. (©NTB)

Personvernpolicy