Selger flere nye boliger

Illustrasjonsfoto: Scanpix
Illustrasjonsfoto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pSamtidig stuper byggingen </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tallene gir grunn til en betinget og forsiktig optimisme, sier administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes forening.


Salget av nye boliger steg 17,7 prosent i andre kvartal sammenliknet med samme kvartal ifjor.

Det viser en ny rapport fra Boligprodusentenes Forening, som ble lagt frem i dag. Fra første til andre kvartal i år økte salget med 16,3 prosent.

Igangsettingen av nye boliger er 24,1 prosent lavere enn samme kvartal ifjor, og 12,2 prosent lavere enn i foregående kvartal.

Redusert ordrereserve
Ordrereserven er 6,3 prosent lavere i forhold til samme tid ifjor. Sammenliknet med første kvartal i år er den opp 1,1 prosent.

Som en direkte konsekvens av høy boligproduksjon og fallende nyboligsalg siden 2006, har ordrereserven for bransjen blitt gradvis redusert.

Les også:
Nyboligsalget øker
Nybygging av boliger stuper
Så kom det første rentehoppet

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ordrereserven er den beste indikatoren for hva man kan forvente av boligbygging de neste 12-18 månedene.

Underskudd gir høyere boligpriser
Spesielt utviklingen i leilighetssegmentet er sterk, påpeker administrerende direktør Bjørn M. Birkeland i Prognosesenteret, som har utarbeidet kvartalsrapporten.

- Nye prosjekter legges ut for salg med gode resultater, i tillegg er lageret av ferdigstilte boliger gradvis i ferd med å tømmes. Dette er meget godt nytt for at dynamikken i boligmarkedet skal komme tilbake med mer forutsigbare rammevilkår. Også utviklingen i enebolig- og småmarkedet er positiv, men i dette markedet var ikke stillstanden så komplett som i leilighetsmarkedet, sier Birkeland.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- På sikt hvis vi ikke får opp boligproduksjonen får vi et underskudd, og da får vi høyere priser, sier Jæger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Den lave byggingen har gitt effekter i bruktboligmarkedet som få foreventet. Vi har fått en kraftig vekst i bruktboligprisene, midt i en lavkonjunktur, sier Birkeland i Prognosesenteret.

- Bør bygge 40.000 boliger i året
Ideelt sett mener Birkeland at det burde blitt bygget 40.000 boliger årlig. I år ser det ut til at det blir bygget under halvparten.

- Konsekvensen er at man har et vedvarende prispress i boligmarkedet, der taperne blir de som ikke klarer å henge med i prisgaloppen, sier Bjørn M. Birkeland.

Bruktboligprisene har steget 12,6 prosent siden bunnen i desember ifjor.

Tall Statistisk sentralbyrå la frem tidligere denne måneden, tyder på at det vil bli bygget i underkant av 20.000 nye boliger her i landet i år.