Selger flere nye boliger

Illustrasjonsfoto: Scanpix
Illustrasjonsfoto: Scanpix

<pSamtidig stuper byggingen </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tallene gir grunn til en betinget og forsiktig optimisme, sier administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes forening.


Salget av nye boliger steg 17,7 prosent i andre kvartal sammenliknet med samme kvartal ifjor.

Det viser en ny rapport fra Boligprodusentenes Forening, som ble lagt frem i dag. Fra første til andre kvartal i år økte salget med 16,3 prosent.

Igangsettingen av nye boliger er 24,1 prosent lavere enn samme kvartal ifjor, og 12,2 prosent lavere enn i foregående kvartal.

Redusert ordrereserve
Ordrereserven er 6,3 prosent lavere i forhold til samme tid ifjor. Sammenliknet med første kvartal i år er den opp 1,1 prosent.

Som en direkte konsekvens av høy boligproduksjon og fallende nyboligsalg siden 2006, har ordrereserven for bransjen blitt gradvis redusert.

Les også:
Nyboligsalget øker
Nybygging av boliger stuper
Så kom det første rentehoppet

Ordrereserven er den beste indikatoren for hva man kan forvente av boligbygging de neste 12-18 månedene.

Underskudd gir høyere boligpriser
Spesielt utviklingen i leilighetssegmentet er sterk, påpeker administrerende direktør Bjørn M. Birkeland i Prognosesenteret, som har utarbeidet kvartalsrapporten.

- Nye prosjekter legges ut for salg med gode resultater, i tillegg er lageret av ferdigstilte boliger gradvis i ferd med å tømmes. Dette er meget godt nytt for at dynamikken i boligmarkedet skal komme tilbake med mer forutsigbare rammevilkår. Også utviklingen i enebolig- og småmarkedet er positiv, men i dette markedet var ikke stillstanden så komplett som i leilighetsmarkedet, sier Birkeland.

- På sikt hvis vi ikke får opp boligproduksjonen får vi et underskudd, og da får vi høyere priser, sier Jæger.

- Den lave byggingen har gitt effekter i bruktboligmarkedet som få foreventet. Vi har fått en kraftig vekst i bruktboligprisene, midt i en lavkonjunktur, sier Birkeland i Prognosesenteret.

- Bør bygge 40.000 boliger i året
Ideelt sett mener Birkeland at det burde blitt bygget 40.000 boliger årlig. I år ser det ut til at det blir bygget under halvparten.

- Konsekvensen er at man har et vedvarende prispress i boligmarkedet, der taperne blir de som ikke klarer å henge med i prisgaloppen, sier Bjørn M. Birkeland.

Bruktboligprisene har steget 12,6 prosent siden bunnen i desember ifjor.

Tall Statistisk sentralbyrå la frem tidligere denne måneden, tyder på at det vil bli bygget i underkant av 20.000 nye boliger her i landet i år.

Personvernpolicy