Vil ha bunnfradrag på dokumentavgiften

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pPolitikerne burde bli enige om å innføre et bunnfradrag på dokumentavgiften, mener Norges Eiendomsmeglerforbund.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forbundsleder Christian Dreyer sier det ved hvert valg kommer nye løfter om å fjerne eller redusere avgiften på 2,5 prosent.

– Men ikke noe skjer. Derfor foreslår vi nå at det innføres et bunnfradrag til hjelp for unge som etablerer seg og for godt voksne som må etablere seg på nytt for eksempel etter en skilsmisse, sier Dreyer.

Han viser til at prinsippet om bunnfradrag er velkjent fra annen skattlegging og vil etter forbundets mening på en god måte ta hensyn til de svakest stilte som i dag rammes hardest av dokumentavgiften.

Norges Eiendomsmeglerforbund har vist med to eksempler hvor mye en boligkjøper kan spare hvis politikerne blir enige om et bunnfradrag. Ved kjøp av en bolig for 1.891.000 kroner som var en gjennomsnittspris i første halvår, må kjøperen i dag betale en dokumentavgift på 47.275 kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvis man innfører et bunnfradrag på en halv million går avgiften ned med 12.500 kroner. Med et bunnfradrag på en million kroner, går avgiften ned med 25.000 kroner.

– Et bunnfradrag av denne typen vil ikke bety så mye for dem som kjøper kostbare boliger. Derfor har forslaget en sosial utjevningseffekt, sier Christian Dreyer. (©NTB)