Derfor skal du velge flytende rente

Fastrentens fordel er at du vet mer om hva du har å rutte med fremover (foto: Colourbox).
Fastrentens fordel er at du vet mer om hva du har å rutte med fremover (foto: Colourbox).
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pHer er argumentene for og mot fastrentelån.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Se også

På ABC Penger finner du flere kalkulatorer som kan hjelpe deg med å ta avgjørelsen om fast eller flytende rente.

Hvor mye kan du låne
Kalkulatoren gir deg et reelt bilde av hvor mye du tåler å låne ut fra dine forutsetninger.

Den inneholder flere funksjoner. Den er tilkoblet en full skattemodul, den beregner levekostnadene etter familiesammensetningen, og den beregner ulike typer lån.

Rente- og lønnendring
Her ser du effekten av rente- og lønnsendringer har på den disponible inntekten din.

Renteendringens betydning
Kalkulatoren regner ut hvor mye en renteendring betyr for deg per måned.

Fastrenteutvikling
Kalkulatoren hjelper deg med å avgjøre om du skal velge fast eller flytende rente. Kalkulatoren tar utgangspunkt i en spådom for utviklingen i den flytende renten.

Boliglånskalkulator
Kalkulatoren viser de beste og de største lånegiverne innenfor 60 prosent og 80 prosent av markedsverdi på boliglån med flytende rente.

Fastrentelånsoversikt
Boliglån med fastrente i bindingsklassene 3, 5 og 10 år. Listene blir oppdatert hver andre uke. Rentene tar utgangspunkt i lån på 1 million kroner.

Sentralbanksjef Svein Gjedrem mener at flere burde valgt fastrentelån. Han begrunner dette med at lånetakerne tar for stor risiko ved at de ikke tenker på at renten kan stige betydelig fra dagens nivå.

Han viser til at folk kan få problemer med å betjene lån når den stiger opp til seks/syv prosent. Men dette er ikke riktig. Når man tar opp lån krever bankene at du tåler en rente på minst dette nivået. Gjør du ikke det, får du ikke lån.

Det er veldig få som får problemer på grunn av boliglånet. Problemene kommer av sykdom, skilsmisse, og for mange andre typer lån.

Få velger fastrente
Det er i dag nesten ingen som velger fastrentelån. Om det er noe bevisst valg er nok noe tvilsomt. Historikken viser at lån med binding i vesentlig større grad blir valgt når bindingslån har lavere rente enn flytende.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hadde tre års fastrente i dag ligget lavere enn flytende, ville også prosentandelen fast gått kraftig opp.

Sannsynligvis burde flere bundet i alle fall deler av boliglånet sitt, selv om flytende forventningsmessig er billigere.

Flytende rente gunstigst
Teori og praksis tilsier at flytende rente over tid skal være billigere enn fast rente. Innlån til banken har historisk vist seg å være billigere enn lån med fast rente. Historikken tilsier at fastrente (5 -10 år) ligger 0,5 prosent til 1 prosent høyere enn flytende. Forskjellen øker ved økt bindingstid.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

All teori tilsier også at lån med binding i gjennomsnitt skal ligger over lån med flytende rente.

Når vi sier at fastrente er dyrere, blir det svært upresist. En lån med ett års binding må vi regne med er så godt som likt et lån med flytende rente. Hvor stort påslaget fastrente får i forhold til et lån med flytende rente, er det ikke et helt eksakt svar på, men vi kan regne med et sted mellom 0,6 til 1,0 % på ti år.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er også upresist å si at flytende rente lønner seg. Det riktige er å si at det sannsynligvis lønner seg med flytende rente. Jo lengre rentebinding, desto mer sannsynlig er det at det flytende lånet vil være billigst.

Tåler du svingninger - velg flytende
For mange gjør ikke svingningene i rentenivået noen ting. Har du et lån som ikke er større en den samlede årsinntekten, tåler du fint en renteøkning på flere prosentpoeng. Dette gjelder svært mange lånetakere. Det er typisk førstegangsetablere som er gruppen med størst lån, og med størst behov for å binde renten.

Flytende er best når du trenger det mest
Normalt er det slik at renten er høy i oppgangskonjunkturer. Da er også jobbsikkerheten høyest, og det er da man får de største generelle lønnsøkningene. For gjennomsnittslånetakeren er det lettere å klare seg med en høyere rente i slike perioder.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Renten er normalt lav i nedgangangskonjunkturer. I slike tider er det mange som trenger lavere renter mest. For eksempel hvis en i husholdningen blir arbeidsløs.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flytende rente er derfor mer tilpasset de lange konjunkturbølgene som vi opplever. Det finnes likevel eksempler på at renten har vært høy i nedgangskonjunkturer.

Flytende rente er mest fleksibelt
Et fastrentelån er mindre fleksibelt ved at du ikke fritt kan innbetale ekstra på det. Har du en lang rentebinding, kan det hende at du ønsker å øke avdragene, eller innbetale ekstra.

Hvis du deler lånet i en fast og en flytende del, er det naturlig å velge en lengre rentebinding enn om du binder hele lånet. Det er lite sannsynlig at du for eksempel vil innbetale mer enn halvparten av lånet.

Fastrente = trygghet
Du skal velge fast rente hvis du ønsker trygghet. Fastrente er i denne sammenhengen mer som en forsikring.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Blant annet er det riktig å velge fast rente hvis en rentestigning vil gi deg økonomiske problemer, eller at det reduserer levesettet for mye. Hvor stor andel du bør binde avhenger av hvor raskt du merker renteøkningen. Jo lavere renteøkning som skal til, jo større andel bør du binde.

Det er også riktig å velge fast rente hvis dette gjør at du sover bedre om natten. Dette argumentet henger gjerne nært sammen med det overstående.

Fastrenten må være lang nok
Hvis du velger fast rente på grunn av trygghet, må lengden på fastrenten være tilstrekkelig lang nok. Velger du kun tre års fastrente er dette gjerne ikke nok til å skape trygghet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

På bare tre år har du ikke betalt ned noe særlig på lånet, heller ikke har inntektene blitt så mye endret. Du bør i hvert fall velge fastrente på fem år for å få den nødvendige tryggheten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Velg begge deler
Du trenger ikke velge fastrente på hele lånet. Du kan for eksempel velge å binde renten på halvparten av lånet. Gjør du det, vil heller ikke en økning i renten bli så dramatisk.

Binder du for eksempel halvparten av lånet vil du tåle en svært stor renteøkning. Hvis du tåler en oppgang fra 3 til 8 prosent, vil du tåle ytterligere 3 prosent hvis du ikke har andre lån. Da må den flytende renten helt opp i 11 prosent før problemene setter inn. Da er det forutsatt at fastrenten er 5 prosent (opp fra den flytende på 3 prosent).

Flytende rente ikke alltid gunstigst
Det er ikke på noen måte slik at flytende rente med 100-prosents sikkerhet vil være gunstigst. Det er mange femårsperioder at fastrente sett i etterkant har vist seg gunstigst. Markedet får stadig ny informasjon som har betydning for rentefastsettelsen. Dette gjør at rentenivået plutselig kan ta en helt annen retning enn det som virket sannsynlig bare for noen måneder siden.