Avblåser ikke den økonomiske krisen

<p>Sentralbanksjef Svein Gjedrem har ikke sagt at krisen er over (foto: Scanpix).</p>
Sentralbanksjef Svein Gjedrem har ikke sagt at krisen er over (foto: Scanpix).

<pEksperter avviser at krisen er over</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LO-økonom Stein Reegård mener det er feilaktig og forhastet å signalisere at «den store krisen er avblåst og at Norge går mye bedre enn ventet». Norsk eksportindustri merker ingen lysning.

Forsideoppslaget til Aftenposten mandag utløste reaksjoner i finans- og næringslivsmiljøer. Sammen med et stort bilde av sentralbanksjef Svein Gjedrem sto det i klartekst: «Avblåser den store krisen».

– Vestlige økonomier vil slite med ettervirkningene i mange år, særlig eksportnæringen. Kanskje ser vi starten på en langsom normalisering, men nesten alle land har pådratt seg enorm offentlig gjeld, og de virkningene rammer også Norge, selv om vi her i landet er kommet bedre ut enn de fleste, sier Reegård.

Informasjonsdirektør Siv Meisingseth i Norges Bank avviser at Gjedrem har sagt noe slikt. Hun sier det er helt feilaktig å knytte sentralbanksjefen til uttalelsen og viser til det som ble sagt på rentemøtet sist onsdag.

Aldri sagt
– Det er ikke gitt noen uttalelser etter dette. De vurderingene som da ble formidlet, gjelder fortsatt. Gjedrem viste til at nye forstyrrelser raskt kan gi tilbakeslag, selv om situasjonen ser ut til å stabilisere seg, sier Meisingseth.

Norges Bank fikk mandag flere telefoner om oppslaget i Aftenposten, der påstander om utviklingen i norsk økonomi ble presentert på en måte som ga inntrykk av at de kom fra Gjedrems munn.

Økonomiredaktør Ola Storeng i Aftenposten mener at koblingen mellom bilde og tekst på forsiden er forsvarlig journalistisk håndverk.

– Det er overskriftens natur å komprimere. Forsiden må ses i sammenheng med hovedartikkelen, og jeg mener vi har godt belegg for å skrive at krisen ebber ut og at det går bedre og bedre i arbeidsmarkedet. Alt kan selvsagt misforstås, men overskriften er altså ikke noe sitat, sier Storeng til NTB.

Umulig tolkning
Bransjepolitisk direktør i Norsk Industri, Knut E. Sunde, sier at Gjedrem svært presist har beskrevet situasjonen for industrisektoren og at det ikke er mulig å tolke ham slik at den store krisen skal være over.

– Det er ikke noe stort driv internasjonalt, og altfor tidlig å avblåse krisen. Det er en reell fare for at vi kan få et visst oppsving, som så dør ut. Men det er genuin usikkerhet om hvor og når dette vil skje, sier Sunde til NTB.

Han bekrefter at det «spirer litt», i den forstand at arbeidsmarkedsprognosene kanskje er litt mindre depressive enn tidligere og at det for norsk eksportindustris vedkommende er en viss økning fra et svært lavt nivå.

– I maritim sektor er det noen som flyter på store kontrakter som ble inngått før krisen, men det store bildet viser ingen bred oppgang. Det er altfor tidlig å avblåse krisen, sier Sunde.

Over det verste
Seniorøkonom Erik Bruce i Nordea Markets tolker Gjedrem dit at det verste er tilbakelagt, men at krisen ikke er avblåst.

– Trolig får en vi liten renteøkning i oktober, og nok en på våren. Dette er en indikasjon på at de grunnleggende forhold i økonomien bedrer seg, sier Bruce.

Han peker på at det var flere i arbeid i annet kvartal enn i første og at det private forbruket øker. Dessuten flater bilsalget ut etter en periode med sterkt fall, og boligsalget går strykende.

– Eksportmarkedet sliter stadig, men det er mindre pessimisme. Når oppturen kommer, vil den være veldig forsiktig. Mange land har stor statsgjeld, og hvis det fører til skjerpet skattetrykk, vil privatforbruket igjen gå ned. Og så er en ny spiral i gang. Vi ser ingen rask friskmelding av verdensøkonomien, sier Bruce. (©NTB)

Personvernpolicy