Neppe nytt rentekutt onsdag

<p>Ingen tror at sentralbnaksjef Svein Gjedrem vil melde om en rentenedgang på førstkommende onsdag (foto: Scanpix)</p>
Ingen tror at sentralbnaksjef Svein Gjedrem vil melde om en rentenedgang på førstkommende onsdag (foto: Scanpix)

<pEkspertene og økonomene synes enige om at Norges Bank ikke kommer til å kutte renten på nytt under rentemøtet onsdag. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Se også

Boliglånskalkulator
Kalkulatoren viser de beste og de største lånegiverne innenfor 60 prosent og 80 prosent av markedsverdi, på forskjellige lånebeløp.

Topplisten - boliglån
Viser de fem beste bankene på fire forskjellige beløp, innenfor både 60 prosent og 80 prosent av markedsverdi.

Høyrentekalkulator
Kalkulator som gir deg de beste rentetilbudene, og hva de største bankene tilbyr. Kalkulatoren viser deg en liste over det beløpet du legger inn.

Høyrenteoversikt - topplisten
Viser de fem beste bankene på seks ulike beløp.

Mye tyder på at rentebunnen er nådd, og at Norges Bank kommer til å holde renta uendret så lenge prisstigningen og inflasjonen er høy. Først etter nyttår kan styringsrenta til sentralbanken komme til å begynne å krype oppover, mener flere økonomer – selv om økonomien allerede nå viser klare tegn til å være på bedringens vei.

– For Norges Bank er det viktig å holde stabil prisstigning. Rentemøtet vil nok gjenta at usikkerheten fortsatt er så stor at renta vil bli holdt lav en stund til, sier sjeføkonom Elisabeth Holvik i SpareBank 1 Gruppen til NTB.

Kredittmarkedet for privatpersoner, først og fremst når det gjelder boliglån, synes å være friskmeldt. Det skyldes både det lave rentenivået, at arbeidsledigheten ikke øker like kraftig som fryktet, at hovedindeksen på børsen har styrket seg og meldinger om optimisme i deler av næringslivet.

Rekordlav rente
Norges Bank har siden finanskrisen rammet landet kuttet styringsrenta sju ganger fra en topp på 5,25 prosent i oktober i fjor til 1,25 prosent i juni. Makroøkonomene tror at renta vil forbli uendret etter rentemøtet i Norges Bank onsdag – i likhet med styringsrenta til Den europeiske sentralbanken (ESB).

Ingen av de elleve økonomene nyhetsbyrået Reuters har snakket med i forkant av rentemøtet onsdag tror på endringer i renta. Bare i DnB NOR Markets ser man for seg ytterligere rentekutt, på 0,25 prosentpoeng i desember.

– Rentebunnen er mest sannsynlig nådd, og vi kommer sannsynligvis ikke til å se noen renteøkning før til våren, sier Holvik.

Høy inflasjon
Holvik viser til at deler av industrien og eksportsektoren fortsatt har stor ledig kapasitet, og at dette vil påvirke lønnsdannelsen. Lønnsøkning i industrien danner normalt rammene for øvrige sektorer. Med andre ord vil lav reallønnsøkning innebære relativt høyere prisstigning.

– Inflasjonen kommer ikke kraftig ned før om ett til to år, sier Holvik.

Avstanden mellom Norges Banks styringsrente og pengemarkedsrenten – renten bankene betaler for lån seg imellom (tre måneders NIBOR) – er fortsatt større enn normalt, men ligger nå lavere enn på fire år. Det tyder på at frykten i pengemarkedet avtar raskere enn Norges Bank hadde sett for seg. (©NTB)

Personvernpolicy