Meny

- Renten skal opp tidligere og raskere

RENTEBUNNEN NÅDD: Analytikere tror sentralbanksjef Svein Gjedrem (bildet) vil sette opp renten et kvartal tidligere enn anslått. Foto: SCANPIX

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske og utenlandske analytikere mener Norge vil se renteoppgang først i verden.

− Vi gikk ut allerede i juni og sa at rentebunnen var nådd. Vi mener Norges Bank allerede har kuttet for langt ned, og vil bli nødt til å sette opp renten tidligere enn de har varslet, mener sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken overfor ABC Nyheter.

Bedre utvikling enn ventet

I forrige pengepolitisk rapport fra Norges Bank la sentralbanksjef Svein Gjedrem og hovedstyret frem en prognose som tilsier at vi vil se et rentehopp i mai eller april neste år.

Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea. Foto: SCANPIXSjeføkonom Steinar Juel i Nordea. Foto: SCANPIX

Men disse prognosene la til grunn en dystrere utvikling enn den vi har sett denne sommeren. De siste ukene har vi sett at privat forbruk har vært sterkere enn Norges Bank har anslått, inflasjonen har vært høyere , kredittveksten til norske husholdninger avtar i et lavere tempo enn ønskelig, boligmarkedet er bedre og torsdag meldte NAV om at arbeidsledigheten øker i en lavere takt enn antatt.

Les også: Tre prosent arbeidsledighet

Sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken. Foto: SCANPIXSjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken. Foto: SCANPIX

I sum taler dette for at den norske økonomien sakte men sikkert kan være på bedringens vei.

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities. Foto: SCANPIXSjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities. Foto: SCANPIX

− Det er ikke akkurat sånn at det går bra enda, men tallene er «mindre svake» enn tidligere. Det er til og med oppgang i enkelte sektorer, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities til ABC Nyheter.

− Samtidig kommer det færre negative beskjeder internasjonalt, poengterer sjeføkonom Steinar Juel i Nordea.

Renteøkning før jul

Både Mork, Andreassen og Juel ser for seg at det kan komme en renteøkning allerede før jul, dersom den «gode» utviklingen vedvarer.

− Vi vil nok se en renteøkning rundt årsskiftet en gang, men det må komme mange gode nyheter innen den tid. Vi analytikere har en tendens til å forlenge grafene som stagnerer og se for oss at de snart skal snu. Men dersom de fortsetter nedover − raskt eller sakte, er det ingen grunn til øke rentenivået, sier Andreassen.

Han er imidlertid forsiktig optimist.

Også Juel tror Gjedrem vil øke rentenivået med en gang en ser bekreftet vekst i den norske økonomien.

Vaker mellom to prognoser

For inflasjonsnivået er allerede godt over inflasjonsmålet på 2,5 prosent. I juni var prisene opp 3,3 prosent sammenlignet med året før, langt over det som da var forventningen. Analytikerne forventet en prisvekst på 2,8 prosent.

− Norges Bank vil frykte en ytterligere økning i inflasjonen med en gang vi observerer betydelig økonomisk vekst i landet. Da vil vi ha to viktige faktorer som tilsier at renten skal opp tidligere enn den nåværende rentebanen tilsier, sier Juel.

Det er i Norges Banks basisprognose at det varsles om en renteøkning i mai neste år, men i pengepolitisk rapport ble det også lansert en alternativ prognose. Den tilsa at renten kunne settes opp allerede i høst, dersom husholdningens etterspørsel økte raskere og tidligere enn ventet.

− Nå ligger vi og vaker midt i mellom disse prognosene. Norges Bank vil nok bemerke utviklingen på sitt neste rentemøte, men vi vil nok ikke oppleve noen endring i rentenivået i august. I september eller oktober kan det imidlertid komme signaler om endringer i rentebanen. Da kommer også ny pengepolitisk rapport, poengterer Juel.

Raskere til toppen

Forrige rentebunn var i 2004. Da var styringsrenten nede i 1,75 prosent. Da var inflasjonen lav og kronekursen sterk, og Norges Bank valgte dermed en forsiktig stigning i rentenivået. Renten nådde ikke toppen på 5,75 før i juni 2008.

Men så har det gått raskt utfor. Nå er styringsrenten på 1,25 prosent, men mye tyder på at vi kan se en raskere oppgang i rentenivået nå enn sist. Nå er nemlig inflasjonen betydelig høyere enn Norges Bank ønsker, og kronekursen har heller ikke samme posisjon i valutamarkedet.

− Norge kan fort bli det første landet i verden som øker styringsrenten, men Norges Bank har også handlefriheten til å gjøre det. De vil nok også velge en annen taktikk enn etter forrige rentebunn, og vi vil bevege oss raskere opp mot en normalt rentenivå. Men det er også avhengig av veksttakten i økonomien, sier Andreassen til ABC Nyheter.

En normalt rentenivå regnes i Norge å være en styringsrente på mellom 5 og 6 prosent, og Andreassen tror altså vi raskt kan bevege oss dit. Han får støtte av Juel.


− Situasjonen er ganske så ulik den i 2004. Nå kan vi gå raskt opp − når det først begynner å stige, mener han.

− Kan ikke vente for lenge

Konsensus blant flere utenlandske analytikere er også at Norge vil være et av de aller første landene i verden hvor vi vil en renteoppgang.

− Inflasjonen vil presse Norges Bank til å sette opp renten som et av de første landene i den industrialiserte delen av verden. Markedet priser inn at det vil komme en renteøkning i Norge helt i starten på nyåret, sier Henrik Gullberg, strateg hos Deutsche Bank i London, til Bloomberg News.

Han mener Norges Bank ikke kan unne seg den luksusen å vente like lenge som andre sentralbanker.

− Rentebanen Norges Bank har lagt opp til samsvarer ikke med den økonomiske utviklingen som blir observert i Norge, sier han.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus