Stein Erik Hagen tapte hundrevis av millioner

TAPTE PÅ ORKLA: Stein Erik Hagen AS tok i fjor nedskrivninger på 330 millioner kroner. Foto: SCANPIX
TAPTE PÅ ORKLA: Stein Erik Hagen AS tok i fjor nedskrivninger på 330 millioner kroner. Foto: SCANPIX

<pMåtte ta kraftige nedskrivninger i fjor. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge Stein Erik Hagen selv, vil han og familien betale 90 millioner kroner i formuesskatt i 2009. Det er lommerusk i forhold til hvor mye han har tapt i sine selskaper i foregående år.

Familieselskapet Canica AS tapte ifølge Dagens Næringsliv 3,8 milliarder kroner i fjor. Nå viser det seg at familiefarens eget selskap også stuper på bunnlinjen.

Taper på Orkla

Stein Erik Hagen AS er milliardærens eget investeringsselskap, og sitter fremdeles på en betydelig aksjepost i Orkla ASA. Canica AS er fremdeles største eier i selskapet, men sammen med andre nærstående selskaper som Tvist 5 AS og Canica Investor AS er også Hagens investeringsselskap nokså tungt inne i selskapet.

Stein Erik Hagen AS eier 0,56 prosent av Orkla ASA, og måtte i 2008 ta nedskrivninger på 330 millioner kroner som følge av kursfall i selskapet. Ved inngangen av året eide selskapet om lag seks millioner aksjer i Orkla. Da var kursen 44,50 kroner. Anskaffelseskostnadene for Orkla-aksjene var i gjennomsnitt derimot 111 kroner, noe som altså medfører kraftige nedskrivninger av verdiene i selskapet.

Det medførte at selskapet gikk med et underskudd på hele 321 millioner kroner, mot et overskudd på nærmere 500 millioner kroner året før.

Solid selskap

Likevel stikker ikke Hagen hodet i sanden, selv om han ikke forventer et bedre 2009.

− Styret vurderer selskapets inntjenning og finansielle stilling som tilfredsstillende, og forventer at driftsåret 2009 vil bli tilsvarende, skriver han i årsberetningen.

For tross det svake fjoråret er selskapets soliditet mer enn god nok. Selv om egenkapitalen i 2008 ble halvert, har Hagen likevel hele 325 millioner kroner i egenkapital. Total gjeld i selskapet er på 51 millioner kroner.

− Selskapet har liten kredittrisiko da selskapet ikke har eksterne fordringer av vesentlig betydning. Markedsrisikoen for selskapet er knyttet til den generelle utviklingen på Oslo Børs, heter det i årsberetningen.

Stein Erik Hagen AS driver også drift og utleie av eiendommer, og eier selskapene Nærutvikling AS og Strandgaten 59 AS, som til sammen har en balanseført verdi på 84,9 millioner kroner.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus