Bruk pengene selv

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix

<pDet er én ting ekspertene anbefaler deg å være når du blir pensjonist. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kalkulatorer

Pensjonssparing
Kalkulatoren regner ut hvor mye du må spare når du ønsker en viss prosentandel av dagens lønn i pensjon.

Innskuddspensjon for ansatte
Her kan du se hvor mye innskuddet ditt i en OTP-ordning vokser til. Det vil altså si når arbeidsgiveren din har en innskudds-pensjonsordning.

Sparing til utbetalingsmål
Kalkulatoren regner ut hvor mye du må spare for å få en viss sum årlig utbetalt. Beregningen tar utgangspunkt i at beløpet skal være i dagens pengeverdi.

Hvor mye må du spare
Kalkulatoren regner ut hvor mye du må spare for å nå et visst beløp, et visst antall år frem i tiden.

Gjeldfri!

-Den beste formen for pensjonsforsikring er å være gjeldfri når man blir pensjonist. Det er en myte at det «alltid lønner seg» å ha gjeld, sier NHH-foreleser, forfatter og daglig leder i Pengedoktoren, Agnes Bergo, til Dagens Næringsliv.

Hun får medhold av Dag Jørgen Hveem, advokat og ekspert på privatøkonomi ved Handelshøyskolen BI.

Les også:
- Din nye pensjon baserer seg på løgn
Slik blir du rik pensjonist

Spe på pensjonen
Samtidig som Agnes Bergo anbefaler å være gjeldfri når man går av med pensjon, sier hun at det kan være riktig for en pensjonist å ta opp lån for å spe på pensjonen.

Bergo fraråder imidlertid å ta opp fleksilån, eller rammelån, da banken kan forlange innbetaling for å bedre sin sikkerhet om eiendomsprisene går ned. Skjer dette i en periode av livet der man har liten inntekt, og kanskje også er syk, kan man i verste fall bli tvunget til å selge boligen.

Både Bergo og Hveem anbefaler heller såkalte seniorlån som tilbys av flere aktører, og som garanterer rett til å bo i boligen frem til du enten dør eller flytter permanent på sykehjem. Ulempen er litt høyere rente.

Lånerammens størrelse avhenger av alder. Jo eldre du er, jo mer får du låne. Lånet kan enten utbetales i månedlige summer eller som et engangsbeløp, og ubetalte renter legges til lånesaldo.

-Trene på å bruke penger
- Den generasjonen som går av med pensjon nå bør trene på å bruke penger, det er de ikke flinke til, sier Hveem til DN, og legger til at det selvfølgelig ikke gjelder alle.

Han sier at i mange tilfeller vil neste generasjon ha bedre økonomi enn foreldrene, men også et større forbruk.

Bergo sier det er riktig for en pensjonist med begrenset formue å være mentalt innstilt på å bruke pengene sine på seg selv.

Tidligpensjon: - Umulig å komme unna sparing

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus