Stemplet som profitør i SVs «skrekkrapport»

HOS SKATT ØST: Her er Geir Åge Langeland i oktober, da han besøkte Skatt Øst for å gjøre ligningsvesenet oppmerksom på at han var blitt milliardær over natta. Foto: HÅKON HØGETVEIT / NA24
HOS SKATT ØST: Her er Geir Åge Langeland i oktober, da han besøkte Skatt Øst for å gjøre ligningsvesenet oppmerksom på at han var blitt milliardær over natta. Foto: HÅKON HØGETVEIT / NA24

<pGeir Åge Langeland har null kroner i formue. SV mener likevel han vil spare 93 millioner kroner i formuesskatt om Høyre og FrP kommer til makta.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Om formuesskatten

- Formuesskatten er i dag på 1,1 prosent på all formue over 470.000 (for enslige) og 940.000 (for gifte og samboende).

- Utgangspunktet er at formuesobjekter verdsettes til markedsverdi. Men det er en del unntak.

- Nettoformuen avgjør hvor mye formuesskatt som skal betales til kommune og stat.

- Formue omfatter kontanter, bankinnskudd, aksjer, verdien av egen bil, likningsverdi av bolig osv. Gjeld trekkes fra.

- Det betales formuesskatt til kommune og stat.

Mer om formuesskatt

− Gjerne for meg, humrer Langeland til ABC Nyheter.

Han våknet i høst opp som Norges nest rikeste mann − uten selv å være klar over det. Ligningsvesenet hadde nemlig surret det til, og dermed dukket en ukjent Oslo-gutt opp i listen over Norges milliardærer.

Ifølge skattelistene hadde han en formue på hele 8,5 milliarder kroner, og skal ha betalt 66 millioner kroner i skatt i 2007.

Norges nest rikeste?

Det har vært stille rundt Langeland etter at NA24 i oktober ble med ham til Skatt Øst for å påpeke det som var en åpenbar feil.

Nå bruker plutselig SV ham i en knusende rapport som skal skremme folket med hva som skjer om Høyre og FrP kommer til makta i neste stortingsperiode.

Ifølge SV er Norges nest rikeste mann fremdeles en mann som lyder navnet Geir Åge Langeland. Partiet hevder han vil spare over 93 millioner kroner i skatt hvert år FrP og Høyre sitter ved makten i Norge, fordi disse partiene har tatt til orde for å fjerne formuesskatten på 1,1 prosent.

I virkeligheten er Langeland en ordinær rådgiver og familiemann, som ifølge ligningen for 2007 tjente 300.000 kroner. I 2006 sto han oppført med en formue på kroner null.

− Bare komisk

− Dette er bare komisk. SV har gjort en kjempebommert. Det ville vært svært hyggelig å motta de 93 millionene, men jeg ser nok ikke snurten til dem, nei. Ideelt sett håper jeg likevel Høyre og FrP kommer til makten, sier Langeland til ABC Nyheter.

Han synes det er oppsiktsvekkende at et politisk parti − som til og med har finansministeren i den sittende regjeringen − ikke gjør en bedre kildegjennomgang.

− Det burde være en selvfølge at finansministeren og hennes parti har kontroll på hvem som er Norges nest rikeste. Og det er dessverre ikke meg, sier han.

Blir hengt ut som profitør

Han er også kritisk til at SV går så hardt ut mot rikingene.

− Å henge ut rikingene slik partiet gjør er ren, skjær reaksjonær sosialisme. De nevner ikke med et ord hvor mye disse personene faktisk har tilført landet av verdier og arbeidsplasser, mener han.

Heller ikke Skattebetalerforeningen liker forholdet.

− SV har, ukritisk, brukt tall fra ligningslistene uten å sjekke at det faktisk er hold i dem, skriver redaktør Stig Flesland i Skattebetaleren i en kommentar på egne nettsteder.

− Mange bruker ligningstallene, som altså langt fra er feilfrie, helt ukritisk. Nettopp dette gjør ligningstallene til en kilde som bør behandles svært aktsomt. Geir Åge Langeland er et bevis for det nå, der han blir hengt ut av en profitør av SV, skriver han.

Drar opp snittet kraftig

Ingen har vel noen gang hevdet at SV har stått på godfot med Norges rikinger, men at SVs stortingssekretariat skal kjenne til hvem som er Norges nest rikeste mener Langeland og Flesland at en burde kunne regne med.

Avdøde Tinius Nagell Erichsen var imidlertid med rette blitt fjernet fra SVs rapport, men at Norges nest rikeste tilsynelatende heter Geir Åge Langeland, stusset aldri SVs stortingssekretariat over.

Og Langelands angivelige milliardformue bidrar til å gi SV kjøtt på beinet i skrekkrapporten. Her poengteres det at 27 av Norges 34 milliardærer vil bli nullskatteytere om det blir blå regjering fra høsten, at rikingene til sammen vil få 900 millioner kroner i skattelette per år og at gjennomsnittlig skattelette vil være 30 millioner kroner for Norges milliardærer.

Langelands fantasiformue endrer tallenes tale betydelig − i SVs favør.

Nulleskatteytere blir det færre av, totalt skattelette vil bli 10 prosent lavere enn hva SV anslår og gjennomsnittlig skattelette vil være 24,5 millioner kroner. Fjerner man også avdøde Petter C. G. Sundt fra listen, dabber tallene enda mer av.

− Det er ikke bra at jeg − med null i formue − bidrar til å dra opp snittet ganske så voldsomt. SV burde vite bedre, mener Langeland.

Har rettet opp

SVs stortingssekretariat ble tidlig gjort oppmerksomme på feilen med Langeland, og oppdaget også senere at avdøde Petter C. G. Sundt var blitt stående på listen.

Rapporten har nå blitt rettet, og utregningene er blitt oppdatert i henhold til den nye listen.

− Vi må bare beklage dette. Vi baserte oss på de tallene som fortsatt ligger ute på skattelistene via VG, og brukte disse. Det er også underlig at ikke disse listene har blitt oppdaterte etter NA24s sak i oktober. Men vi burde uansett ha sett det, sier sekretariatsleder i SV, Thor Egil Braadland, til ABC Nyheter.

Han håper nå at søkelyset kan flyttes fra småfeil til det store bildet.

− Vårt mål er at denne rapporten skal være så saklig og grundig som mulig. Vi vil ha en diskusjon om politikken, sier han.


Norges fem rikeste og hva de sparer i formuesskatt om Høyre og FrP kommer til makten, ifølge SV. Geir Åge Langeland er altså ikke Norges nest rikeste, men hevdes å kunne spare 93 millioner kroner på borgerlig styre.

 

 Navn 
  
 Inntekt 
  
 Formue 
  
 Innbetalt skatt 07 
  
 Årlig skattelette med H og FrP* 
  
 Kjell Inge Røke 
 
 - 
 
 10 046 mill 
 
 60,3 mill 
 
 110,5 mill 
 
 Geir Åge Langeland 
 
 0,3 mill 
 
 8491 mill 
 
 66,4 mill 
 
 93,4 mill 
 
 Olav Thon 
 
 57,3 mill 
 
 7676,3 mill 
 
 65,4 mill 
 
 84,4 mill 
 
 Arne A. Wilhelmsen 
 
 32,2 mill 
 
 3205,1 mill 
 
 34,5 mill 
 
 35,3 mill 
 
 Margaret Kierulf 
 
 11,1 mill 
 
 3044 mill 
 
 21,3 mill 
 
 33,5 mill 
 

* Kolonnen til høyre viser beregnet formuesskatt i 2009 basert på formuen i 2007. Det er denne som forsvinner om Høyre og FrP får bestemme. De fleste får en beregnet skattelette som er større enn det de betalte i skatt i 2007. Det skyldes at den rødgrønne regjeringa har innført høyere formuesskatt på de største formuene.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus