Nå må han også kutte

TAPER PENGER: Røde Kors og generalsekretær Børge Brede taper penger og må kutte. (Foto: Scanpix)
TAPER PENGER: Røde Kors og generalsekretær Børge Brede taper penger og må kutte. (Foto: Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pMens Leger Uten Grenser håvet inn millionarv, tapte de største hjelpeorganisasjonene mer enn en halv milliard kroner. Røde Kors må nå spare penger. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Mer om saken

DE STØRSTE HJELPEORGANISASJONENE:

1. Kirkens Nødhjelp - 786 mill. i omsetning

2. Flyktninghjelpen - 776,8 mill. i omsetning

3. Norsk Folkehjelp - 705,2 mill. i omsetning

4. Røde Kors - 566,7 millioner i omsetning

5. Redd Barna - 557 mill. i omsetning


HVOR MYE GÅR TIL FORMÅLET?

1. Norsk Folkehjelp - 94,7 prosent

2. Care Norge - 94 prosent

3. Flyktningehjelpen - 93,5 prosent

4. Caritas Norge - 91,4 prosent

5. Kirkens Nødhjelp - 87,7 prosent

6. Leger Uten Grenser - 86,57 prosent

7. Røde Kors - 86 prosent

8. Redd Barna - 85,4 prosent

(Hvor stor andel av midlene som går til formålet. Kilder: Årsregnskapene til organisasjonene. Plan Norge oppgir et mål om «minst 80 prosent»Me.)

ABC Nyheter har gått gjennom regnskapene til Norges største hjelpeorganisasjoner. Tallene viser at Røde Kors, Flyktninghjelpen, Kirkens Nødhjelp og Redd Barna tapte til sammen 613 millioner kroner i fjor.

Av de ti regnskapene ABC Nyheter har gjennomgått, var det kun Leger Uten Grenser som virkelig kan juble. Takket være arven fra gallerist Haaken A. Christensen på 220 millioner fikk organisasjonen et overskudd på hele 177,8 millioner. I 2007 tapte legene 80,1 millioner.

Blant de fem største hjelpeorganisasjonene ser det langt tristere ut. Kun en gikk i pluss. Norsk Folkehjelp snudde 2007-tapet på seks millioner til et overskudd på 3,2 millioner. Men:

- Den økonomiske situasjonen er vanskelig, skriver styret i årsberetningen.

Aller verst er imidlertid ståa for Røde Kors, som i fjor mistet halvparten av omsetningen sin. I 2005 dro organisasjonen inn over to milliarder. Så kom spilleautomatforbudet i 2007 og finanskrisen i fjor.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kutter bort 60 millioner

Med nesten 2,1 milliarder investert i aksjer, obligasjoner og fond ved inngangen av 2008, la organisasjonen opp til å kunne hente ut 120 millioner i fortjeneste på investeringene. Isteden tapte de 220 millioner, og fikk et samlet underskudd på svimlende 522,8 millioner av en omsetning på kun 566,7 millioner.

60 millioner skal nå spares før 2010, og 17 årsverk er allerede barbert bort.

- Vi er i full gang med å redusere kostnadene, og vurderer å kutte ytterligere 16 årsverk, sa kommunikasjonssjef Bernt G. Apeland i Røde Kors til ABC Nyheter på tirsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kirkens Nødhjelp tapte nestmest med et underskudd på 64,8 millioner. I 2007 kom tapet på 110,7 millioner. Egenkapitalen har rast fra 191,7 millioner i 2006 til 111,2 millioner ved årsskiftet.

Generalsekretær Atle Sommerfeldt forteller at store deler av underskuddet skyldes omlegging av regnskapsføringen, og at tapet reelt er på vel 27 millioner. Nå er det innført ansettelsesstopp i Kirkens Nødhjelp, som håper å ikke tape mer av egenkapitalen sin i 2009.

Artikkelen fortsetter under annonsen

TV 2 hjelper på

- Tapet i fjor kommer som følge av overforbruk og en gammel underslagssak i Sudan, og i tillegg fikk vi inn ti millioner mindre i innsamlede midler, sier Sommerfeldt.

Også flere av de andre organisasjonene sliter med å få inn penger fra private givere, bedrifter og salg. Og bruker mer på å få inn disse pengene, viser årsrapportene.

- Innsamlingsmarkedet er strammere. Organisasjoner som levde på spilleautomatene er nå inne på det vanlige innsamlingsmarkedet, og vi merker at det er flere om beinet, kommenterer Atle Sommerfeldt.

Dermed har innsamlingsgallaene til TV 2 blitt stadig viktigere for hjelpeorganisasjonene.

- Totalt fikk Røde Kors 8440 nye faste givere og et kontantbidrag på ti millioner fra regjeringen, skriver Røde Kors-styret i årsberetningen.

Flyktninghjelpen beskriver showet som «den viktigste begivenheten» i informasjonsarbeidet de la ned i fjor.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Artistgalla på TV 2 i desember ga Flyktninghjelpen en stor økning av private givere. Dette forventes å gi en tydelig uttelling i form av økte inntekter i 2009, heter det i årsrapporten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

7400 nye bidragsytere meldte seg i fjor. Flyktninghjelpen tapte imidlertid penger for andre året på rad. Underskuddet i fjor kom på 18,3 millioner.

Rekorder for Redd Barna

- Styret har i 2008 vært spesielt opptatt av Flyktninghjelpens økonomiske situasjon, stiftelsens økende underskudd og hvordan driften kan bringes i balanse innen 2010.

En annen hjelpeorganisasjon som ikke har drevet med plusstall på en stund, er Redd Barna. De siste tre årene har man kun røde tall å vise til, og 37,7 millioner i samlet underskudd.

Økonomisjef Yngve Seierstad Stokke sier at dette skyldes at kostnadene ikke nødvendigvis føres i samme år som inntektene, fordi ikke alle bidrag benyttes når pengene kommer inn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Økonomien vår er god, og Redd Barna hadde både rekordhøye inntekter og kostnader i fjor. Men vi ønsker på sikt å gå i null, og det regner jeg med at vi klarer neste år.

Redd Barna økte omsetningen fra 492,7 millioner til 557 millioner i fjor, inkludert vekst på vel 13 millioner i innsamlede midler og gaver. Og økonomisjefen tror på nok et rekordår.

- Vi er kostnadsbevisste, og har ikke hatt behov for større omstillingsprosesser.