Meny

Tapte milliarder på DnB

FÆRRE GAVER: De siste årene har Sparebankstifltelsen DnB Nor stått bak finansieringen av en rekke ballbinger over hele landet. DnB Nors nedtur på børsen i fjor høst, fører til at det blir utdelt færre allmennyttige gaver og samfunnsnyttige investeringer i 2009 og årene fremover. Foto: SCANPIX

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Katastrofeår for sparebankstiftelse. Tapte 1,1 milliarder kroner på kursfall i DnB Nor.

Det medførte at Sparebankstiftelsen DnB Nor dundret i minus i 2008. Underskuddet endte på hele 861 millioner kroner, og kommer etter mangt et gullår siden etableringen i 2002.

Sparebankstiftelsen DnB Nor er landets største allmennyttige stiftelse, og har to formål som skal ivaretas. For det første skal stiftelsen være en langsiktig og stabil eier av Norges største bank, DnB Nor, og må eie over 10 prosent av selskapet for å kalle seg en sparebankstiftelse. Stiftelsen skal også gi inntil 25 prosent av det årlige overskuddet til allmennyttige formål.

Tross det enorme underskuddet i fjor, ga stiftelsen i 2008 gaver for til sammen 89,4 millioner kroner, hvor den største potten gikk til foreningen 4Hs arbeid med å bygge miljømøteplasser over hele landet. 4H fikk 10 millioner kroner i støtte, mens stiftelsen ga fem millioner kroner til utbyggingen av balløkker i regi av Norges Fotballforbund.

Kutter i gaver

Men underskuddet vil få følger for gavetildelingene i 2009.

− For 2009 har generalforsamlingen bestemt at det skal gis 55 millioner kroner i gaver til allmennheten. Dette er om lag en halvering i forhold til de siste årene, skriver styret.

Dette innebærer at de gavemidlene som opprinnelig var avsatt til bruk i første halvår, skal rekke for hele 2009. Det er også besluttet at det ikke skal avsettes nye midler til samfunnsnyttige investeringer i 2009.

Hovedårsaken er verdifallet i verdipapirinvesteringene, men også at det ikke utbetales utbytte fra DnB Nor i 2009. I 2008 var utbyttet på 675 millioner kroner.

Tapte stort


Ved utgangen av 2008 eide stiftelsen 11,4 prosent av DnB Nor, noe som tilsvarer drøyt 150 millioner aksjer. Aksjene er blitt tildelt og kjøpt til gjennomsnittlig kurs på 34,45 kroner, noe som vil si at stiftelsen før finanskrisens inntreden satt på verdier for 5,23 milliarder kroner i storbanken.

Men etter konkursen i Lehman Brothers i fjor høst, smalt det på børsene over hele verden.

− Kraftig fall i det globale og norske aksjemarkedet høsten 2008 medførte svake resultater for Sparebankstiftelsen DnB Nor, skriver styret i årsberetningen.

For kollapsen førte til at kursverdien på DnB Nor-aksjen ved utgangen av fjoråret var 27 kroner per aksje. Plutselig var stiftelsens verdi av eierskapet i DnB Nor forvitret til 4,1 milliarder kroner.

Kraftige nedskrivninger

Bare i løpet av høsten tapte altså stiftelsen over 1,13 milliarder kroner på DnB Nor. Det har stiftelsen tatt konsekvensen av.

− Som følge av at kursen på DnB Nor-aksjen ved årsskiftet var lavere enn det som var gjennomsnittsprisen på Sparebankstiftelsen DnB Nors aksjer i finanskonsernet, og på bakgrunn av regnskapsregler for verdsettelse av børsnoterte anleggsaksjer, er det foretatt en tilsvarende nedskrivning av stiftelsens verdier i regnskapet for 2008, heter det i årsberetningen.

Nedskrivningen er et urealisert tap som vil bli reversert ved økt verdi på DnB Nor-aksjen. Og dermed ser det langt lysere ut for inneværende år. DnB Nor-aksjen står per 29. juli i 54 kroner.

Verdien er doblet i år

Dersom stiftelsen ikke har solgt seg ned eller kjøpt seg opp nevneverdig i selskapet siden nyttår, er eierposten nå verdt hele 8,2 milliarder kroner. Gitt at posisjonene ikke har endret seg har altså kursverdien i DnB Nor doblet seg siden nyåret.

− Resultatet for 2009 ser også ut til å bli svakt for Sparebankstiftelsen DnB Nor fordi det ikke utbetales utbytte fra DnB Nor, som er stiftelsens hovedinntektskilde. Med de rådende realøkonomiske utsiktene vil det sannsynligvis ta flere år før DnB Nor vil kunne utbetale utbyttesummer tilsvarende de som er blitt utbetalt de siste årene, heter det i årsberetningen.

Reverseringen av det urealiserte tapet vil dog pynte på noe.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus