Reinfeldt ber EU-land stramme inn pengebruken

Sittende EU-formann Fredrik Reinfeldt advarer mot økt statlig pengebruk. (Foto: Scanpix)
Sittende EU-formann Fredrik Reinfeldt advarer mot økt statlig pengebruk. (Foto: Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pStorstilt statlig pengebruk kan bidra til å forverre følgene av finanskrisen, snarere enn å hjelpe EU ut av krisen, advarer sittende EU-formann Fredrik Reinfeldt.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den svenske statsministeren har lenge markert seg som en kritiker til strømmen av redningspakker som er blitt pøst inn i markedene fra vestlige land etter kollapsen i finansmarkedene i fjor.

Onsdag gjentok han budskapet da han la ut om det svenske EU-formannskapets prioriteringer i en tale til det nyvalgte EU-parlamentet i Strasbourg.

Blir kostbart

Han understreket at EU-landene ikke har råd til å fortsette å pumpe inn millioner av euro i sine økonomier med økende underskudd på statsbudsjettene som resultat. Isteden må man bli enige om å gradvis komme seg innenfor EU-regelen om at underskuddet ikke skal være mer enn 3 prosent av BNP.

Hvis ikke kan EU-landene havne i uføre, advarte han,

– Kortsiktige ubalanser vil bli fulgt av kroniske underskudd, som deretter vil føre til store kutt – noe som allerede er skjedd i deler av EU, sa Reinfeldt, og viste til hvordan Sverige opplevde konsekvensene av slik politikk etter krisen på 90-tallet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Massiv arbeidsløshet, sosial uro og økte skatter ble følgene, advarte Reinfeldt.

Han lovte samtidig at det svenske formannskapet vil få på plass strengere regler og kontroll av finansmarkedene for å unngå at lignende kriser oppstår i framtiden.

Strammer inn

De store budsjettunderskuddene som følge av de mange hjelpepakkene har lenge vært et hett tema mellom EU-landene. Sverige og Tyskland har vært blant dem som har forkynt budsjettdisiplin, mens Storbritannia og Frankrike har ment at aktiv bruk at statlige penger er nødvendig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men også i resten av verden går debatten om hvor grensen skal gå for stimulering av økonomien. I Japan og Kina kom de respektive sentralbankene onsdag med signaler om at hjelpetiltakene kan bli strammet inn.

Den japanske sentralbanken fortsetter imidlertid sin hjelpepakke for næringslivet de neste tre månedene, men unnlot å forlenge dem med ytterligere seks måneder.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er en trend at de finansielle forholdene forbedres. Men på det nåværende tidspunkt bestemte vi at det var nødvendig å opprettholde tiltakene, sa sentralbanksjef Masaaki Shirakawa på en pressekonferanse.

I Kina utrykte sentralbanken bekymring over de enorme pengestrømmene i økonomien. Den siste tiden har banken tatt flere små skritt for å stramme inn på tiltakene som er satt i verk i landet, noe som også ble gjort onsdag.

Generelt har analytikere i Asia større tro på at en oppgang er på vei enn sine kolleger i Vesten. Økonomer Reuters har snakket med, anslår at Kina ligger an til å nå sitt mål om 8 prosent vekst i år. (©NTB)