Skor seg på andres ulykke

ETTERSPURT: Prisen på norsk laks stiger betydelig som følge av at tilbudet på verdensmarkedet avtar. Foto: SCANPIX
ETTERSPURT: Prisen på norsk laks stiger betydelig som følge av at tilbudet på verdensmarkedet avtar. Foto: SCANPIX

<pDagligvaregiganten Wal-Mart dropper laks fra Chile og retter blikket mot Europa.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Verdens største dagligvarekjede, Wal-Mart, kutter nå alt salg av laks fra Chile. Chile har vært den største eksportøren av laks til USA, men etter et virusutbrudd av infeksiøs lakseanemi (ILA) i havområdene utenfor det søramerikanske landet, er det nå stopp.

Derfor vender dagligvaregiganten blikket mot øst.

− Wal-Mart bytter over til eksportører av atlanterhavsfisk etter at laksen som vi kjenner den har blitt utilgjengelig i Chile, sier talskvinne for Wal-Mart, Caren Epstein, til Bloomberg.

John Fredriksens Marine Harvest må ta store tap i Chile, men tjener godt på salg fra Norge. Foto: SCANPIXJohn Fredriksens Marine Harvest må ta store tap i Chile, men tjener godt på salg fra Norge. Foto: SCANPIX

Dramatisk fall

Wal-Mart vil ikke oppgi hvilke land de nå skal handle med, men det er naturlig å anta at Norge og Storbritannia er nærliggende alternativer.

Det er ventet at lakseeksporten fra Chile vil falle med om lag 60 prosent i løpet av året. Nedgangen antas også å fortsette neste år.

− Det er blitt veldig tynne volumer i Chile. Neste år vil eksporten fra Chile være mer eller mindre neglisjerbart, mener fiskeanalytiker Bent Rølland i Fondsfinans, som tror volumet i Chile vil avta til 50.000 tonn neste år.

Totalt tilbud av laks antas på verdensbasis å stupe med over ti prosent til 1,3 millioner tonn i år, som følge av de biologiske problemene i Sør-Amerika.

Høye laksepriser

Og det fallende tilbudet er godt nytt for noen. For de biologiske problemene i Chile gir en drømmesituasjon for norske småoppdrettere og eksport av norsk laks. For de største aktørene bidrar tap i Chila negativt, men økte priser på den norske laksen demper katastrofen.

Norske eksportpriser av fersk laks har i så langt øket med over 21 prosent til over 36 kroner per kg, mens prisen på frossen laks har øket med 49 prosent på samme tid. En kg frossen laks ble i uke 27 solgt for 37,24 kroner. Prisene er dermed på det høyeste nivået siden høsten 2006.

Samtidig har lakseprisene hos Wal-Mart stått fast, men problemene i Chile medfører nå økte utsalgspriser hos amerikanske dagligvareutsalg.

Sender norsk laks

John Fredriksens Marine Harvest, verdens største lakseleverandør, opplyser at deres hovedfokus nå er å opprettholde tilbudet av laks i USA, uansett om laksen er norsk, chilensk, britisk eller kanadisk. For to uker siden chartret de for første gang et eget fly for å sende norsk laks til USA.

− Vi ser nå at laksemarkedet for alvor er blitt et globalt marked. Både leverandører og dets kunder må raskt vende seg rundt og skifte fokus fra et marked til et annet, sier kommunikasjonsdirektør i Marine Harvest, Jørgen Christiansen, til ABC Nyheter.

− Når vi først har fått amerikanerne til å spise laks, er det viktig at problemene i Chile ikke går ut over markedet, sier han.

Fredriksen-selskapet selger i all hovedsak filetert laks til USA, grunnet straffetoll på hel laks. Eksporten til USA fra Norge, Færøyene og Storbritannia har skutt i været det siste halvåret, ifølge tall fra det amerikanske landbruksdepartementet. Samtidig faller importen fra Chile med 14 prosent til 213,16 millioner dollar i første kvartal.

Dyr Chile-satsing

Marine Harvest meldte tirsdag i en børsmelding at de må ta store tap i Chile. Den oppdaterte forretningsplanen vil ha negative finansielle konsekvenser for driftsresultatet.

Den utløser avskrivninger og nedskrivninger på om lag 150 millioner kroner i andre kvartal. Dermed vil selskapet levere et negativt operasjonelt resultat på 400 millioner kroner og et negativt finansielt driftsresultat på 900 millioner kroner.

− Fra Chile var det langt dårligere enn vi hadde regnet med. Våre prognoser tilsa et operasjonelt tap på 100 millioner kroner, men det viste seg å være en fjerdedel av det virkelige tapet. 400 millioner er mye penger, men det er likevel forståelig med tanke på den vanskelige ILA-situasjon der, sier analytiker Rølland i Fondsfinans.

Nå legger nemlig Marine Harvest sitt chilenske datterselskap praktisk talt i møllposen − det skal nedbemannes, legges ned, rigges ned og reorganiseres.

Fortsetter i Chile

Den økte etterspørselen etter atlanterhavsfisk vil for Marine Harvest derimot ikke gjøre opp for tapene i Chile, selv om over halve laksevolumet stammer fra Norge.

− Hvis vi ser på akkumulerte tap i Chile de siste årene, vil vi aldri kunne ta igjen dette gjennom høyere priser. Men all erfaring fra områder med de samme problemene, tilsier at Chile kommer tilbake. Derfor gir vi oss ikke, sier Christiansen.

Personvernpolicy