Slik kutter du boliglånsrentene

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pKraftig boligopptur gjør at mange kan prute på lånerentene. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Se også

Boliglånskalkulator
Kalkulatoren viser de beste og de største lånegiverne innenfor 60 prosent og 80 prosent av markedsverdi, på forskjellige lånebeløp.


Boliglånsoversikt
Viser de fem beste bankene på fire beløp innenfor både 60 prosent og 80 prosent av markedsverdi. Totalt 8 lister.

Refinansiering og lønnsomhet
Her ser du hvor mange dager det tar før du har tjent inn kostnadene ved refinansiering.

Renteendringens betydning
Kalkulatoren regner ut hvor mye en renteendring betyr for deg per måned.

Siden boligprisene bunnet ut i desember i fjor har boligprisene i gjennomsnitt steget rundt 12 prosent, og Obos-prisene har steget med hele 18 prosent.

I samme periode har rentene rast. Likevel kan en del boligkjøpere nå enkelt kutte renten enda mer fordi de på kort tid har fått et helt annet verdigrunnlag på boligen sin.

- Først må man finne ut hvor mye lån man har på boligen i forhold til markedsverdien.

Deretter bør man følge med på verdiutviklingen på boligen sin. Har du allerede bankens beste betingelser kan jo slappe av, men har du toppfinansiering bør du følge med nå, sier informasjonssjef Aud-Helen Rasmussen i DnB Nor.

- Skaffe bedre betingelser
- Folk som har kjøpt bolig de siste årene med 70-100 prosent belåning har mest å spare her, sier boliglånsagent Amer Mahdi i Finance Broker til DN.no.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

(se eksempel nedenfor)

Les også: Sommerhett boligmarked
Sjokkstigning for OBOS-boliger
Nå kan du gjøre ekstremt gode kjøp

Mahdi sier dette ikke er spesielt aktuelt for førstegangskjøpere, ettersom de uansett har gode betingelser.

- Forutsetningen for at det skal lønne seg er at man har kjøpt bolig de siste 8-9 månedene. Så dette gjelder først og fremst de som har kjøpt bolig i den tyngste tiden, mener leder Christian Dreyer i Norges Eiendomsmeglerforbund. - De kan sikkert skaffe seg bedre betingelser med å refinansiere lånet sitt nå.

Gratis
Hvis du vil se om bankene kan tilby bedre betingelser, kontakter du nærmeste eiendomsmegler og får en ny verdivurdering på boligen, slik at man dokumentere ovenfor banken at belåningsgraden er blitt mindre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Noen banker opererer med best betingelser innenfor 60 prosent, mens andre tilbyr best betingelser innenfor 75-80 prosent av boligens verdi.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nordea tilbyr eksempelvis sine beste betingelser innenfor 80 prosent av boligens verdi, mens Postbanken og DnB Nor tilbyr sine beste betingelser innenfor 75 prosent av boligens verdi.

Eiendomsmeglere gir de som ber om det en gratis vurdering av boligens markedsverdi.

Så mye kan du spare:
Du kjøpte en bolig for tre millioner kroner med 80 prosent finansiering for to år siden med et langsiktig lån på 2,4 millioner kroner.

Betingelsene er 30 års nedbetalingstid, med nominell rente på 3,0 prosent på den delen av lånet som er innenfor 60 prosent sikkerhet og 6,0 prosent på de øvrige 20 prosentene av lånebeløpet.

Terminbeløpet ligger på rundt 14.220 kroner per måned.

Kontakter du en megler og får en verdivurdering på 3,4 millioner kroner i dag, en økning på drøyt 13 prosent, ville belåningsgraden ligget på rundt 70 prosent i forhold til verdien på eiendommen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvis du så refinansierte lånet over til en bank som tilbyr sine beste betingelser innenfor 75 prosent av boligens verdi og slik at du får 30 års nedbetalingstid med en nominell rente på 3,0 prosent på hele lånet, koster lånet cirka 12.700 kroner per måned.

Dermed sparer du 1.520 kroner i måneden, eller 18.240 kroner årlig på refinansiere lånet.

Ikke noe slinger
- Er det noe slingringsmonn hos bankene, hvis for eksempel verdivurderingen viser at boligen ligger noen prosent utenfor 60- eller 75 prosent-grunnlaget?

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Nei, men hele det siste året nedjusterte de aller fleste bankene verdivurderinger med ti prosent først idet de skulle vurdere reell verdi på en bolig, fordi markedet var på vei nedover. Nå har de fleste sluttet med den praksisen, sier Mahdi.

- Ikke noe slinger, nei. Men man kan gjøre tilpasninger, så man raskt kan nedbetale topplånet, så man raskt kommer innenfor det beste verdigrunnlaget, sier Rasmussen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Boliglånmeglerens prutetips
I tillegg til ny verdivurdering kan disse tiltakene presse ned boliglånsrentene, ifølge seniorrådgiver Amer Mahdi i Finance Broker:

Bli totalkunde: Noen banker tilbyr noe bedre betingelser hvis kunden blir totalkunde hos banken - med lønnskonto, nettbank, visa/mastercard.

Still tilleggssikkerhet: Absolutt alle banker tilbyr bedre betingelser hvis en kunde har god sikkerhet. Med tilleggssikkerhet i for eksempel foreldrenes bolig, forutsatt at foreldrene ikke har høy belåning på sin bolig, får man bedre betingelser.

Bytt bank: Forskjellige banker har forskjellig praksis når det gjelder vurdering av sikkerhet og betjeningsevne. Ingen bank kan være best for alle kunder. Man kan spare en del på å kontakte en konkurrerende bank.

Få fet lønnsøkning: Det kan slå positivt ut hvis man får en betraktelig lønnsøkning, forutsatt at kunden/husholdningen har meget god økonomi. Bankene setter alltid pris på kunder med eksepsjonelt god betjeningsevne.