Slik er politiavtalen

Justisminister Knut Storberget og forbundsleder Arne Johannessen i Politiets Fellesforbund (tv) på pressekonferansen torsdag ettermiddag. Konflikten mellom staten og politiet er løst. Foto: Scanpix
Justisminister Knut Storberget og forbundsleder Arne Johannessen i Politiets Fellesforbund (tv) på pressekonferansen torsdag ettermiddag. Konflikten mellom staten og politiet er løst. Foto: Scanpix

<p335 millioner kroner til de ansatte og en arbeidsavtale som er tidsbegrenset. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi har fått 335 millioner kroner til de ansatte i politi- og lensmannsetaten og en arbeidstidsavtale som er tidsbegrenset. Alternativet, ingen penger og varige unntak fra arbeidsmiljølovens hvilebestemmelser regulert i forskrift, var i realiteten ikke noe alternativ, sier forbundsleder Johannessen på Politiets Fellesforbunds hjemmesider.

Torsdag ettemiddag ble det bekreftet at det er inngått ny særavtale om politiets arbeidstidsbestemmelser.

– Denne avtalen gir oss større fleksibilitet med mange oppgaver og begrensede ressurser. Vi håper at dette nå skaper ro i etaten, sa politidirektør Ingelin Killengreen under pressekonferansen torsdag.

9.000 ansatte i politiet skal fra 1. oktober i år arbeide en time mer i uken. For denne timen får de 15.000 kroner i kompensasjon. Dette vil gi 230 flere årsverk.

Inn i avtalen er det også lagt inn omfattende muligheter til å gjøre unntak fra arbeidsmiljølovens regler om hviletid.

Som kompensasjon for unntakene og belastningene i tjenesten vil det bli gitt et generelt tillegg på 25.000 kroner til 6.200 polititjenestemenn. Tillegget er pensjonsgivende.

– Denne avtalen er et løft for norsk politi, det vil bli 940 flere stillinger i politiet i år, sier Storberget.

600 påtalejurister med turnus og 400 sivile i turnus vil også få 20.000 kroner i kompensasjon for unntakene og belastningen.

Den nye avtalen kommer etter lang tids uenighet. Natt til 1. juli brøt forhandlingene om en ny særavtale om arbeidstid for politiet sammen.

– Politiets Fellesforbund har gjennom lang tid arbeidet for å få gjennomslag for at norsk politi sliter med bemanningskrise. Vi har tidligere spilt inn forslag til løsning på denne krisen. Gjennom den nye avtalen har vi fått et visst gjennomslag for at situasjonen er vanskelig. Både politidirektøren og justisministeren har vært konstruktive i sluttfasen og vi har hatt god dialog, sier Johannessen.

For driftsenhetsledere i politiet vil det på ledersiden bli inngått avtale om kompensasjon for at de med den nye arbeidstidsavtalen får såkalt uregulert arbeidstid.

– Disse lederne har hatt ordnet arbeidstid, men i praksis har de ofte jobbet mye ekstra uten å kreve overtid for det. Nå har vi sikret at de får kompensert denne ekstrajobbingen, sier Johannessen.

Personvernpolicy