- Den aksjen kan gå helt bananas

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix

<pForvalteren for Norges beste aksjefond har plukket ut sine favoritter. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Se også

Nøkkeltall for norske aksjefond

Oversikt som viser de viktigste nøkkeltallene for de norske aksjefondene.

Kostnadskalkulator
Her kan du se størrelsen på kostadene i aksjefondene, i den perioden du velger.

Sparemuligheter i aksjefond
Denne oversikten viser i hvilke, og hvor mye du kan spare i de forskjellige aksjefondene.

Kalenderårsavkastning norske aksjefond
Dette er de norske aksjefondenes kalenderårsavkastning i årene 2002 til 2008.

Strategier norske aksjefond
Her er strategiene til de forskjellige norske aksjefondene samlet.

DN.no har ved hjelp av Morningstar plukket ut de beste av fondene som hovedsakelig investerer i norske aksjer.

Storebrand Vekst hadde den klart beste avkastningen i første halvår i år.

Sjekk fondets utvikling her.

- Det er i hovedsak utviklingen i enkeltaksjer vi har plukket som har gjort at dette fondet har gått så bra, sier Andreas B. Lorentzen, som forvalter fondet.

Sjekk de ti beste fondene her: De beste aksjefondene

- Kan gå bananas
Fondets aller heldigste treff er legemiddelselskapet Algeta. Siden nyttår har det hatt en oppgang på nesten 400 prosent.

- Selv om dette selskapet har gått veldig bra hittil, tror vi det fortsatt har en oppside. Algeta-aksjen kan virkelig gå bananas, sier Lorentzen, og beskriver Algeta som et krydder i porteføljen.

Les : Beste siden 1993

Teknologiselskapene Q-free (QFR ) og Opera OPERA har også bidratt til den gode avkastningen i Storebrand Vekst, det samme har fiskeselskapene Grieg Seafood (GSF ) og Marine Harvest (MHG ), og små oljeselskaper som Det norske oljeselskap (DETNOR) og Noreco NOR.

Storebrand-forvalterne har fortsatt tro på disse selskapene, i likhet med it-selskapene Itera og Bouvet.

Dekker alle risikostrategier
Storebrand kapitalforvaltning tilbyr mange fond, og har et team på 6 personer som kun forvalter norske aksjer. Forvaltningsstrategien til Storebrand Vekst er nært knyttet opp til fondet Storebrand Verdi.

I det sistnevnte fondet finner man i hovedsak de store, stabile selskapene på børsen. Dette fondet følger tettere utviklingen på hovedindeksen, OSEBX.

Storebrand Vekst er fondet for mindre, typiske vekstselskaper. Dette fondet omfatter aksjer som i hovedsak er å finne på OSEFX-indeksen på Oslo Børs, blant annet teknologi, it, media og farmasi.

- Vår tanke er at en investor som har penger i både Vekst og Verdi er eksponert for alle sykler. Avhengig av i hvilken grad han eller hun er risikovillig, hvordan man vurderer styrkeforholdet mellom store og små selskaper, og hvor investoren og vi tror markedet skal utvikle seg fremover, kan investoren vekte opp eller ned i disse to fondene, sier Lorentzen.

Dratt opp av økt risikovilje
Lorentzen forteller at OSEBX og OSESX ut utviklet seg ganske likt den første delen av halvårsperioden, men at OSESX dro ifra de siste tre månedene.

- Storebrand Vekst fikk en effekt av at investorer var villige til å kjøpe mer risikoaksjer ettersom børsen steg, sier Lorentzen.

Det langt større fondet Verdi har historisk hatt en mye bedre utvikling, og har slått Oslo Børs hovedindeks i ni av ti år.

- Mannen i gata søker gjerne en mer Verdi-basert investering. Det vi ser er at dette fondet gjør det best når den økonomiske utviklingen er mer stabil, mens Vekst har sine fordeler når konjunkturen er på vei opp etter en nedtur, sier han.

Ruskete på børsen
Lorentzen var for noen uker siden forberedt på at oljeprisen ikke ville holde seg rundt 70 dollar fatet. Siden sist tirsdag har oljeprisen falt rundt 10 dollar, og den handles nå til 64 dollar fatet.

- Jeg tror oljeprisen har fått litt nedside nå, og at markedet vil være turbulent fremover. Vi vil se større oppturer og nedturer daglig, tror Lorentzen.

Han tror børsen i det korte bildet skal enda litt ned, tynget av oljeprisfallet.

- På lengre sikt tror jeg børsen vil holde seg i et intervall rundt dagens nivå uten å finne noen klar retning. Men ved utgangen av året tror jeg børsen står høyere enn den gjør i dag, sier Lorentzen.

Personvernpolicy