Miljøboom hjelper bilindustrien

STORMER FREM: Hybridbilene, som både har bensin/diesel- og elektrisk motor, gjør det svært bra i dagens tøffe marked. (Foto: Scanpix)
STORMER FREM: Hybridbilene, som både har bensin/diesel- og elektrisk motor, gjør det svært bra i dagens tøffe marked. (Foto: Scanpix)

<pMens de fleste bilstatistikker peker rett ned, ligger hybridbilene i salgstoppen. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hybridbiler

- Biler utstyrt med en kombinasjon av bensin-/diesel- og elektrisk motor.

- Den elektriske motoren kobles inn ved saktere kjøring.

- Kom på markedet i USA i 1999 og i Norge i 2000.

- Har et lavere drivstofforbruk enn vanlige biler, spesielt i bykjøring.

- Slipper ut mindre CO2 enn vanlige biler.

- Plug-in hybrid: Batteriene kan i tillegg til å lades fra forbrenningsmotoren også lades fra strømnettet, reduserer utslippet ytterligere.

(Kilde: Wikipedia)

(ABC Nyheter): Den nye versjonen av Toyotas hybridbil, Prius, kommer ikke på det norske markedet før i august. Likevel har ikke det hindret rundt 400 nordmenn fra å skrive kontrakt på den nye modellen.

Honda Motors visepresident, Koichi Kondo, viser stolt frem sitt nyeste hybridprodukt, Insight. (Foto: Scanpix)Honda Motors visepresident, Koichi Kondo, viser stolt frem sitt nyeste hybridprodukt, Insight. (Foto: Scanpix)

- Vi har ikke levert en eneste bil ennå, men det ser lovende ut, sier informasjonsdirektør i Toyota Norge, Per Arne Skramstad til ABC Nyheter.

Etter 350 hybridsalg så langt i 2009 er den gamle Prius-modellen utsolgt.

- Vi får maksimalt inn 1200 nye biler. Det er etterspørsel over hele verden, sier Skramstad.

Økning på 258 prosent

Ifølge Reuters var Toyota Prius Japans mest solgte bil i juni. Hondas nye hybrid, Insight, kom på fjerdeplass i samme oversikt. Insight kom ut for salg i Japan i februar i år.

Økningen på Prius-salget i Japan i juni var 258 prosent, sammenliknet med året før. Japanerne har allerede har fått tilgang på den nye modellen som kommer til Norge etter sommeren.

Men selv om Prius er et ettertraktet navn også i Norge, er det fortsatt et stykke opp til landets mest solgte bil, Volkswagen Golf, som så langt i 2009 har havnet hos 2363 norske bileiere.

Debatt: Vurderer du å anskaffe deg en mer miljøvennlig bil? Diskutér i kommentarfeltet under artikkelen.

- Tiltrekker alle

Til tross for god økning i hybridsalget er det likevel nedgangstider når det kommer til nybilkjøp verden over. I Japan gikk det totale junimarkedet ned med 14,5 prosent kontra samme måned året før.

I Norge har markedet for nybilkjøp falt med 32,7 prosent i årets seks første måneder ifølge tall fra Opplysningsrådet for Veitrafikken.

Mens Toyota har hatt en nedgang på 31,9 prosent, har Honda solgte 23,6 prosent færre biler i perioden januar-juni 2009 i forhold til samme periode i fjor.

- Insight kom på det norske markedet i april og vi har til nå solgt 91 biler, sier daglig leder i Honda Norge, Anders Henni.

Før Insight-modellen, solgte Honda hybridbilen Civic Hybrid. Den gikk ut av markedet ved årsskiftet og ble solgt i 155 kopier i Norge i fjor.

- Civic-en, som var en firedørs, tiltrakk seg godt voksne mennesker. Nå vil både yngre og eldre ha Honda Insight, erklærer Henni.

Men selv om mange nå viser stor interesse for miljøvennlige biler, holder brorparten seg fremdeles til bensin- og dieseldrevne transportmidler. I juni i år valgte 7 av 10 nybilkjøpere dieselmotor.

Personvernpolicy