Meny

- Det er neppe mye å hente

Herman Høst (midten) , advokat Sveinung Mjaugedal (t.v.) og Hasse Bergstrøm i Oslo tingrett før det sivile søksmålet mot TA Invest startet i mai. Høst begjærte da både Haugen og Andersen konkurs.
Foto: Sara Johannessen / SCANPIX

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lite tyder på at de tidligere medlemmene av aksjeklubben TA Invest vil få tilbake noe særlig fra sine investeringer.

Fakta om TA Invest-saken

I 1996 etablerte Eva-Karin Haugen (51) og Per Sten Andersen (69) aksjespareklubben TA invest.

Ifølge Andersen, som ble slått konkurs tirsdag 30. juni, på det meste ha forvaltet over 500 millioner kroner og ha hatt om lag 300 medlemmer. 

Klubben skal tilsynelatende ha hatt en eventyrlig jevn og god avkastning i alle år, og meldte kun ved én anledning om tap en måned. Da finanskrisen kom over oss i høst, ville flere medlemmer ha ut pengene sine, men gikk til slutt til politiet da dette ikke gikk.

Medlemmet Herman Høst har med støtte fra flere andre medlemmer ledet an i søksmålet mot de to. Eva-Karin Hauge ble slått konkurs 16. juni. 

(ABC Nyheter): − Jeg tror ikke det er så mye verdier igjen i boet til verken Eva-Karin Haugen eller Per Sten Andersen. Jeg har ikke tro på at vi får igjen stort. Det er neppe mye å hente, mener Herman Høst, som leder søksmålet mot samboerparet bak aksjespareklubben TA Invest, overfor ABC Nyheter.

Skiftesamling

Samboerparet er siktet for å ha rundlurt 300 investorer for til sammen 522 millioner kroner. Andersen ble slått konkurs tirsdag, mens det ble åpnet konkurs i boet til Haugen 16. juni tidligere i år.

LES OGSÅ: Aksjesparetopp slått konkurs

Onsdag ble det første skiftemøtet for boet til Haugen avholdt. Der redegjorde bostyrer Leif Petter Madsen i Wikborg Rein for hvilke verdier som finnes.

Og verdier er det ikke mangel på. Problemet er bare at de fleste er overbeheftet.

− Det er om lag 70 faste eiendommer i boet, og det for tidlig å si hvordan man kommer ut av det når verdiene er realisert. Det er betydelige verdier, men salgssummene vil avgjøre mye. Likevel er det slik at de fleste er overbeheftet, og noen steder er det slik at banken har pantesikkerhet i flere eiendommer, sier Madsen til ABC Nyheter.

Møter med Andersen

Andersen har på sin side sittet i møte med representanter fra bostyret i hele dag, og Madsen skal nå gyve løs på å kartlegge også hans eiendeler.

Han ble nemlig oppnevnt som bostyrer for begge de tidligere samboerne, selv om Andersen og Haugen siden luftslottet TA Invest sprakk har brukt tiden til å skylde på hverandre.

Per Sten Andersen ble slått konkurs tirsdag. Foto: ScanpixPer Sten Andersen ble slått konkurs tirsdag. Foto: Scanpix

«Etter rettens mening medfører ikke uenigheten mellom Per Sten Andersen og Eva-Karin Haugen om hvem som var ansvarlig for aksjespareklubben at det er behov for to forskjellige bostyrere,» heter det i kjennelsen for Andersen-konkursen.

− Beskjedne beløp

Her erkjenner også Andersen at saksøkte Høst og de andre medlemmene i TA Invest har et krav mot ham tilsvarende sin forholdsmessige andel av det som måtte vise seg å være av verdier ved oppløsning av aksjeklubben.

Men det ser ikke veldig lyst ut for de tidligere medlemmene, heller ikke dersom de har separatistrett til verdiene fra salget av eiendomsporteføljen til Haugen og Andersen. Det er også svært lite på konti, men Madsen opplyser at noen husleier til en viss grad kan bidra positivt.

− Uansett er det snakk om nokså beskjedne beløp. Salgssummene vil som sagt avgjøre hva som blir igjen når verdiene i eiendomsporteføljen realiseres, men det ser ut til at det i alle fall kan være noen verdier i noen leiligheter i Sverige og i Brasil, sier Madsen.

Fornøyd med utviklingen

Selv om ikke Høst er noen optimist når det kommer til verdiene i boene, er han likevel godt fornøyd med utviklingen i saken.

− Det er en stor fordel at også Andersen er blitt slått konkurs. Da kan man for alvor gå i gang med prosessen for å finne verdiene. Jeg er fornøyd med at man nå kan få gjennomgått ting ordentlig, sier Høst.

14. juli er det skiftemøte for Per Sten Andersen og EK-Eiendom − samboerparets eiendomsselskap, der de eier halvparten hver.

Bostyret vil i tiden fremover arbeide med bankene om realisasjon av verdiene i eiendommene, og det meste vil bli lagt ut for salg i løpet av høsten, siden sommeren ikke er den beste tiden for å selge fast eiendom.

− Borevisor vil så starte sitt arbeid med å gjennomgå pengestrømmene mellom medlemmene og TA Invest eller paret. I den grad vi kan gjenfinne midler fra TA Invest som innskudd i eiendomskjøpene, kan det tenkes at det er snakk om separatistrett til verdiene, sier han.

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus